UKENS BESTE VINKJØP:

Nydelige hytteviner

Skal du ut på tur, er det praktisk med pappvin. Til middagen på hytta har vi hentet frem godsaker på flaske.

ALLSIDIG: Med rødvin på papp, samt chablis og rioja på flaske, burde de fleste behovene i vinterferien være dekket.
ALLSIDIG: Med rødvin på papp, samt chablis og rioja på flaske, burde de fleste behovene i vinterferien være dekket. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Pappvin er praktisk når du skal ut på tur. Du slipper den evinnelige klirringen, eller enda verre: knusingen! Vi har plukket frem to veldig gode, røde pappviner med litt forskjellig anvendelsesområde. Her får du også oppskrifter på maten som passer til.

Ripa delle Mandorle, vnr 56176, kr 299 (2 liter), 83 poeng.

Denne vinen er god til pizza, pasta og lyst kjøtt, som kylling, svin og kalv.

Dyp rød på farve. Fruktig og kjølig duft av kirsebær med hint av krydder. Middels til god fylde med god syre og fine tanniner. Ganske lang ettersmak. Her er oppskrifter på noen retter som passer:

Pasta med tomattapenade og parmesan

Den rike onkelen fra Amerika-pizza

Ovnsstekte kyllinglår med løk og tomat

Les Rives d'Alcion, vnr 50778, kr 335 (3 liter), 84 poeng.

Denne vinen er noe rikere i stilen, og går godt til litt kraftigere kjøttretter, som okse, lam og vilt:

Dyp rød med hint mot fiolett. Ren duft av skogsbær, med hint av vanilje, krydder og et lett animalsk preg. God fylde med tørr, rik og saftig bærsmak med fint integrerte tanniner og balansert syre. God lengde.

Grillet tournedos servert med potet- og chorizotortilla, kryddersmør

Lammelår i terracottagryte

Helt vilt gryte

Du har kanskje tenkt å unne noen bedre middager i vinterferien? Her duger ikke pappvin lenger, så vi er over på flaske og opp i pris:

Chablis Domaine Sainte Claire 2007, vnr 5717, kr 174, 87 poeng.

Chablis er deilig til sjømat, men samtidig såpass tørr og streng i stilen, at vi skal styre unna for sterkt krydrede, asiatisk-inspirerte retter.

Kommer vi derimot over på mer klassiske retter med europeisk tilsnitt, uten for mye dill dall, er chablis i sitt ess. Stekt, hvit fisk med brunet smør, en skvis sitron, noen kapers og litt urter er egentlig alt du trenger. Syrlig smørsaus (beurre blanc) er også herlig til sjømat og chablis.

Strågul på farve. Dufter av sitron og eple med hint av stein, sjø og urter. Middels til god fylde og fin syre. Ganske lang ettersmak med svakt mineralsk preg i avslutningen.

Laks med sandefjordsmør og agurksalat

Pannestekt torskefilet med sitronbrunet smør, kapers og persille

Risotto med kamskjell

Muga Reserva 2004, vnr 30989, kr 180, 87 poeng.

Dette er en skikkelig kjøttvin og er god til både biff og lammelår. Se pappvin nr 2 for oppskrifter.

Dyp rød på farve. Kirsebær og solbær i duften med innslag av lær og vanilje. God fylde med frisk syre og ganske lang ettersmak med fine tanniner.

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Billig kosevin fra California

Frisk hvitvin fra Oregon

Sødmefull spanjol

Rødvin fra portvinsdistriktet

Matvennlig rød italiener

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også