UKENS BESTE VINKJØP:
Kraftpakke fra Chile
Her er en heftig, eikepreget chilener, som passer til både okse, lam og vilt.
Druen carmenère, som tilhører cabernet-familien, har Bordeaux som sitt opprinnelige utgangspunkt, men druen finnes nesten ikke i Frankrike lenger. Så begynte den plutselig å dukke opp i Chile for noen år tilbake. Det vil si den hadde vært der ganske lenge, helt siden midten av 1800-tallet, men alle trodde at det var merlot, inntil vitenskapelig tester viste at det faktisk var en egen drue.
Ukens vinanbefaling er laget på carmenère iblandet 15 % cabernet sauvignon, og den kommer fra Rapel Valley i Chile. Produsenten er den i Norge velkjente Santa Rita.
Santa Rita Carmenère Reserva 2006, vnr 40228, kr 130, 83 poeng.
Meget dyp rødfiolett på farve. Solbær og kirsebær i duften med et ganske tydelig eikepreg. God fylde med rik frukt, moderat syre og tydelige, men fine tanniner. Ganske lang ettersmak.
Denne vinen kan drikkes nå, men tåler også 3-4 år i kjelleren, ja, kanskje mer enn det og. Den roper nesten etter en skikkelig kraftig kjøttmiddag. Både okse, lam og vilt går bra, og selvsagt godt innkokte kjøttgryter.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Helstekt indrefilet av elg med portvinsaus
Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:
Billig og barsk rødvin til biffen
Knallvin til kraftige gryteretter
Denne saken ble første gang publisert 18/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.