VIN TIL JULEMAT
Vin til julemiddagen
Stadig flere foretrekker vin til julematen, men du bør være nøye med hvilken vin du velger. Vi gir deg gode råd og de beste kjøpene.
Øl og akevitt er det klassiske til den tradisjonelle norske julematen, og det er forsåvidt ingenting i veien med det. Men det er en gryende interesse for vin til julemat, og spesielt damene vet å sette pris på dette.
Svineribbe er den maten flest spiser til jul her i landet, og spesielt på Østlandet er man glad i denne tradisjonelle delikatessen. Som en god nummer to kommer pinnekjøtt, med Vestlandet som sin viktigste bastion. Lenger nordover er bildet mer blandet, med både ribbe og pinnekjøtt. Her finner vi, ikke uventet, også et større innslag av fisk, både torsk og lutefisk, enn man bruker lenger sørpå.
Når vi nå skal finne frem gode viner til julemat, vil vi først si at, selv om det ikke nødvendigvis er så trendy og fasjonabelt, er det mye god, gammel visdom i å drikke rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk. Her i Norge har vi allerede en særegen nasjonalsport, hvor vi på død og liv skal drikke rødvin til fisk. Og nå skal polet jamen ha oss til å drikke hvitvin til ribbe og pinnekjøtt. Vi hever oss over dette og anbefaler rødvin til ribbe og pinnekjøtt, og hvitvin til fisk (men vi tar også med en rødvin til juletorsken, for de som absolutt MÅ ha det).
VIN TIL RIBBE
Svineribbe og pinnekjøtt har ett viktig fellestrekk: mye fett! Til slik mat er det derfor viktig at vinen har frisk syre til å skjære gjennom fettet og rense opp i munnen. Vinen kan gjerne også ha endel garvestoffer (tanniner), som også tar tak i fettet. Til ribbe vil vi ikke ha en "kubbe" av en biffvin, men noe litt slankere og syrligere, som denne fra Piemonte i Nord-Italia:
Vajra Langhe Rosso 2006, Piemonte, Italia, vnr 31236, kr 117, 84 poeng.
Dyp rødfiolett. Frisk duft av kirsebær, litt plomme, samt hint av urter og krydder. En middels fyldig og saftig vin med appetittvekkende syre. Middels lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.
VIN TIL PINNEKJØTT
Når det gjelder pinnekjøtt, er det ikke bare fett, det er også salt, og i noen tilfeller røykt. Det gjør at vi trenger en vin som kombinerer syren og tanninene til vinen ovenfor med mer sødme. Vi holder oss i Nord-Italia, men går nå til Veneto:
Capitel della Crosara Valpolicella Classico Ripasso 2005, Veneto, Italia, vnr 42806, kr 145, 85 poeng.
Dyp rød med hint av fiolett. Moden aroma av mørke bær og tørket frukt med hint av treverk og vanilje. God fylde med sødmefull frukt og middels syre. Lang ettersmak med fine tanniner.
Blant alle de tunge og fete måltidene i julen kan det være en lise å få et måltid med lettere mat, og da tyr vi gjerne til fisk. Denne hvitvinen fra Pfalz i Tyskland passer godt til torsk og andre lette og delikate retter av fisk og skalldyr:
Reichsrat von Buhl Riesling Dry 2007, vnr 20972, kr 105, 83 poeng.
Strågul på farve. Frisk duft av eple og sitron med innslag av mineraler. En kjøligere duft enn man kanskje kunne ventet å finne i Pfalz. Slank og lett i munnen, men likevel med god konsentrasjon. Frisk syre og ganske lang ettersmak.
VIN TIL KVEITE OG LAKS
Om du liker kraftigere fiskeretter, f.eks. laks eller kveite, med fete sauser som sandefjordsmør, beurre blanc eller hollandaise, trenger du en rikere hvitvin, som denne fra Burgund i Frankrike:
Girardin Rully 1er Cru la Pucelle 2006, vnr 47723, kr 200, 88 poeng.
Strågul med grønnskjær. Dufter av eple, sitron og mineraler med et hint av vanilje. Også et lett islett av blomster. God fylde med rik frukt og fint balanserende syre. Lang ettersmak med fint eikepreg.
VIN TIL JULETORSKEN
Vi skal ikke glemme dem som liker rødvin til juletorsken, og da drar vi igjen til Piemonte, men denne gang vil vi ha en rødvin med litt mindre garvestoffer:
Grimaldi Barbera d'Alba 2007, vnr 15553, kr 104, 83 poeng
Dyp rød med smal blålig kant. Dufter av blåbær og plommer. Middels fyldig med saftig frukt, frisk syre og bløte tanniner.
VIN TIL JULEDESSERTENE
Til slutt skal vi ta for oss vin til desserter og andre søtsaker. Dette er et veritabelt minefelt, da mange av disse krever ganske forskjellige viner. Til riskrem med rød saus kan man velge portvin, til karamellpudding madeira, til multekrem tokayer, til delfiakake banyuls eller recioto della valpolicella, til oster en mengde med forskjellige viner, og slik kan vi holde det gående. Vi antar at leserne ikke ser for seg å gå til innkjøp av et halvt dusin forskjellige dessertviner til jul. Derfor er det duket for et kompromiss, og det er slettes ikke noe å skamme seg over når kompromisset er så bra som denne portvinen:
Niepoort 10 Years Old Tawny, vnr 13921, kr 165 (halvflaske), 90 poeng.
Flott, dyp rødbrun farve. En deilig duft av svisker, tørket aprikos og nøtter med hint av karamell, sjokolade og lakris. God fylde med rik og sødmefull frukt, samt fin syre. Lang ettersmak med hint av lønnesirup i avslutningen.
Denne vinen er glimrende til riskrem med rød saus, tørket frukt som fiken og dadler, småkaker (de syv slagene), nøtter og til faste, vellagrede oster som cheddar, parmesan og gruyère, samt blåmuggoster, spesielt stilton. Vinen gjør også en hederlig innsats opp mot karamellpudding, multekrem og delfiakake. Det eneste den egentlig ikke passer til, er frisk frukt. Mandarinene og clementinene får derfor greie seg på egenhånd.
Dermed er det bare cognac og kaffe som gjenstår, og det får vi komme tilbake til litt nærmere jul.
Men vent litt! Hva skjedde med lutefisken?
Lutefisk er notorisk vanskelig å kombinere med vin grunnet alt tilbehøret, som spriker i alle himmelretninger. Lutefisk på mest mulig naturell måte, med f.eks. bare poteter og smeltet smør, fungerer bra med en frisk hvitvin, f.eks. rieslingen vi har listet ovenfor. Men når vi legger til bacon, ertepuré og sennep, begynner det å gå virkelig galt. Og går man videre med brunost og sirup, ja, da har vi totalhavari.
Polet har nå før jul ikke bare anbefalt oss å drikke hvitvin til ribbe og pinnekjøtt; de skal også ha oss til å drikke champagne til lutefisk! De følger formodentlig da den logikken som sier at når ingenting annet fungerer, drikk champagne. Den kjente britiske vinskribenten Hugh Johnson har også sagt noe om dette:
«As a last resort I can bring myself to drink champagne with scrambled eggs.»
Vårt største problem med champagne til lutefisk er ikke nødvendigvis at det er en spesielt dårlig kombinasjon. Nei, det er at vi synes det er å kaste penger ut vinduet å bruke en så dyr vin i en kombinasjon som i beste fall er måtelig. Polet anbefaler champagne fremfor rimeligere musserende, da champagne har mer fylde og kraft. Men champagne koster over 200 kroner flasken, og skal du ha en skikkelig god en, blir det betydelig mer enn det og. Skal du virkelig trå til med en rik og god champagne, vil du få en mye bedre smaksopplevelse om du kombinerer den med rike sjømatretter, som de vi har skissert til den hvite burgunderen ovenfor.
Hva kan vi så utlede av dette? Hvis du har for mye penger, værsågod, drikk champagne til lutefisken. Hvis ikke, drikk øl og akevitt. Liker du ikke øl og akevitt? Drikk syrlig eplemost eller cider.
God jul!
Denne saken ble første gang publisert 27/11 2008, og sist oppdatert 25/06 2017.