La Clape:
Mineralsk franskmann
Hvitvinen La Clape koster ikke mye, men har mineralsk preg på høyde med dyrere vin.
Det er sjelden vi kjenner såpass tydelig preg av jordsmonnet i en såpass rimelig vin. Så hvis du lurer på hva alt dette maset om "mineralsk preg" i viner er for noe, kan du prøve ukens vinanbefaling.
Vi er i Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike, produsenten heter Terre à Verre, og vinen er laget på en druemiks av 40 % grenache, 40 % bourboulenc og 20 % roussanne.
La Clape 2007, vnr 10273, kr 105, 82 poeng.
Lys strågul på farve. Blomsteraktig duft med innslag av eple, sitron og fersken. God fylde med rik og moden frukt og pent balanserende syre. Middels lang ettersmak med tydelig mineralsk preg av varme steiner.
Denne vinen er ikke akkurat noe lagringsprosjekt, så drikk den nå mens den er fersk og fruktig. Den er meget fleksibel i matveien, og passer til det aller meste av fisk og skalldyr, også med asiatisk vri, om du ikke drar på for hardt med chilien. Du kan også bruke vinen på egenhånd, uten mat, som aperitiff eller "kosevin".
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Marinerte scampi med yoghurt-aioli
Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:
Sør-fransk rødvin til høstens kjøttmiddager
Denne saken ble første gang publisert 23/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.