Anbefales:
Billig spansk kvalitetsvin
En kraftig og god, rød spanjol er akkurat det du trenger til en real kjøttmiddag.
Denne gangen skal vi ta turen til et sted som ikke ligger så langt fra der nordmenn ferierer eller tilbringer pensjonisttilværelsen. Vi er i Spania, på østkysten, og ikke så langt inn i landet fra Alicante. Der finner vi et vindistrikt som heter Jumilla.
Les også: Festivaltid i Spania.
I dette fjellandskapet dyrkes det hovedsakelig rødvinsdruer, og monastrell (i Frankrike kalt mourvèdre) er den viktigste druen. Den er også hoveddruen i vår vinanbefaling, supplert med 15 prosent syrah. Produsenten er en av de fremste i distriktet, nemlig Finca Luzón. Vinen har faktisk ikke vært lagret på eikefat, noe som ellers er svært vanlig i Spania, og dermed fremstår den som fruktigere enn mange andre spanske viner.
Finca Luzón 2006, vnr 10610, kr 110, 84 poeng.
Dyp rødfiolett på farve. Fin og fruktig duft av mørke bær, krydder og lyng. God fylde med rik og moden frukt, moderat syre og fine tanniner. Lang ettersmak.
Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres et par år. Det er en typisk kjøttvin, og da snakker vi helst om kjøtt av det røde slaget, som i okse, lam og vilt.
Får du ikke nok av Spania? Les om Solkystens skjulte perler.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Steak au poivre med hvitløkmos
Flere tips i serien «Ukens beste vinkjøp» finner du her:
Denne saken ble første gang publisert 21/08 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.