Vin og øl til pinnekjøtt 2014
Vin og øl til pinnekjøtt
Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.
Pinnekjøtt, tidligere hovedsakelig et vestlandsfenomen, er i vekst over hele landet, men det er fortsatt svineribba som foretrekkes av flest til jul, spesielt på Østlandet. Vi har allerede laget en artikkel med gode tips om både øl og vin til ribbe. Men det er drikke til pinnekjøtt det skal handle om her.
Pinnekjøtt har det til felles med ribbe at det er ganske fett. Det krever friskhet i både øl og vin. I tillegg er pinnekjøttet saltere, noe som krever enda litt mer friskhet, pluss litt sødme. Det finnes også pinnekjøtt som er røykt, og da trengs det enda mer sødme. Noe annet som også trenger sødme, er kålrabistappen.
Friskt og bittert øl med sødme
Mye av det som finnes av godt juleøl på markedet, blir for mørkt, kraftig og søtt, og det mangler den friskheten og bitterheten som skal til for å takle pinnekjøtt. Dette har vi beskrevet nærmere i linken ovenfor om drikke til ribbe.
Vi anbefalte india pale ale (IPA) til ribbe, og det gjør vi også til pinnekjøtt. Til røykt pinnekjøtt bør vi, som allerede nevnt, ha enda litt mer sødme, og da lander vi på en belgisk blond (dog norskprodusert). Begge disse ølene er såpass sterke at du bør avstå fra å drikke akevitt ved siden av. Ølene og vinene vi anbefaler, finner du nærmere omtale av nederst i artikkelen.
Både rødvin og hvitvin
Rødvinene bør også være friske, og i en saftig stil, uten for mye garvestoffer. Som for ribbe, har vi tatt med en barbera. Vi har også tatt med en siciliansk rødvin, som er enda litt fruktigere og saftigere i stilen. Samt en tysk riesling, om du vil ha hvitvin. Alle disse går godt til urøykt pinnekjøtt.
Kommer vi over på det røykte, blir det mer problematisk med rødvin. Røykt og saltet kjøtt sammen med rødvin kan lett gi en litt metallisk smak i munnen, så her anbefaler vi helt klart rieslingen.
Her er noen gode oppskrifter på pinnekjøtt:
Pinnasteik servert med stuede grønnsaker
Denne saken ble første gang publisert 16/12 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.