Plukk dem selv
Herlige bringebær
Vi er midt i bringebærsesongen og aldri før har bringebærene vært mer populære. De søte, gode bærene kan plukkes, spises, syltes og saftes.
I 2002 solgte Bama åtte tonn bringebær. I år forventer de å selge 800 tonn. De skarpeste blant oss kan regne seg fram til at det innebærer en ti-dobling.
Bringebærplanten stammer fra Midt-Asia og kom til oss i Norden først på starten av 1700-tallet.
Det finnes to typer bringebær, de som vokser i hagen og de som vokser vilt langs skog og vei. Bringebærene i Norge er røde, men de finnes også i andre farger; Gule, svarte, oransje og hvite. Villbringebærene er mindre enn dem som vokser i hagen, og de har i tillegg litt sterkere aroma.
Bringebær har kort holdbarhet og blir fort bløte. Det beste er å oppbevare dem så nær null grader som mulig, med mindre du ikke klarer å motstå fristelsen og spiser dem med en gang! Som andre bær inneholder også bringebær antocyaniner og C-vitaminer. Antocyaniner gir bærene den fine fargen og beskytter også mot mikroorganismer. Ved å spise bringebær får vi i oss effektive antioksidanter i tillegg til C-vitaminer, så her er det bare å spise så mye du bare orker.
Bringebær er godt å spise alene, sammen med andre bær, i kaker eller desserter. Det er også deilig med en smothie laget på bringebær. Vi gir deg noen gode oppskrifter på disse søte, gode bærene.
Bulgursalat med skinke og bringebær
Bringebær-/ferskensalat med røkelaks
Kilde: Frukt.no