Tur med kjæresten
Derfor bør dere dra på kjærestetur
Bare hvis du har lyst på mer romantikk, trivsel og bedre sex, altså...
- Parforskning viser at det er tydelig sammenheng mellom å oppleve nye ting om seg selv og partneren, og grad av tiltrekning til partner, sier psykolog og parterapeut Catrin Sagen, til Kvinneguiden.
En studie fra U.S. Travel Association viser at par som ferierer alene sammen minst én gang årlig er betydelig mer fornøyde med forholdet enn andre par. Studien peker også på at par som reiser på kjæresteferier, holder sammen lenger.
1100 voksne deltok i undersøkelsen.
Avbrekk fra hverdagen
Sagen forteller at det å reise sammen til nye steder, smake på ny mat eller oppsøke nye aktiviteter visst kan øke interessen og tiltrekningen til partneren.
- Manges hverdag er fylt av arbeidsoppgaver og foreldreansvar, og det kan være vanskelig å finne tid til hverandre. En partur er et tydelig avbrekk fra jobb og rutiner, samtidig som det er et signal på at dere ønsker å bruke tid med hverandre.
Førsteamanuensis og forfatter Anne Kyong Sook Øfsti arbeider som familieterapeut ved Diakonihjemmet og har gitt ut boken Parterapi. Hun påpeker at det å feriere med partneren gir næring til følelsen av å være et par.
- Slike turer gir en eksklusiv følelse av at det "bare er oss". Det er også en unik mulighet til å oppleve hverandre og oppdage hverandre på nytt. Dessuten gir gode opplevelser minner og gode historier, som varer lenge og er fint å hente frem når dagene blir travle og virker trivielle, sier hun til Kvinneguiden.
Tur med kjæresten
Sagen beroliger alle som står til knes i småunger, nær familie og en jobb som krever sitt. For det er fullt mulig å skape nærhet og nye, gode opplevelser hjemme hvis det er umulig å få til en kjærestetur.
Slik blir kjæresteturen vellykket
Ha klare økonomiske rammer
Dermed unngår dere å krangle om penger. Avklar om dere skal dele utgiftene eller ikke, hvilken prisklasse hotell og restauranter skal være og budsjettet for klær og gaver.
Avklar forventinger
Bruke tid på å planlegge en ferie begge to ønsker seg. Unngå at den blir for strabasiøs eller dyr, så den ikke oppleves som en post med krav og slitenhet.
Prøv å formidle egne behov og lytt til partnerens.
Det er viktig å forstå hva behovene handler om, så ikke samtalen blir en diskusjon hvor begge parter først og fremst ønsker å “vinne kampen” og ender opp med å såre hverandre.
Hva skal vi snakke om når vi er bare oss to?
Ferie kan være utfordrende fordi dere ikke kan lene dere på hverdagsrutinene. Ta tak i dette hvis det gjelder dere. Del bekymringer, fortell om hvordan du har det og hva du lengter etter. Er det allerede en avstand i relasjonen, snakk litt sammen om det på forhånd, om at det kan virke litt ukjent, stivt og rart i begynnelsen uten at det nødvendigvis er krise i seg selv. Snakk også om mulige løsninger.
Kilde: Catrin Sagen og Anne Kyong Sook Øfsti
- Det sentrale er å sette av tid til hverandre, slå av telefoner og rette oppmerksomheten mot hverandre. Parforskning viser at deling av følelser og tanker er viktig for å oppleve nærhet, og det er selvsagt ikke nødvendig å reise bort for å få til dette. Nye opplevelser kan dere også søke i nærmiljøet.
Hun tipser om lett tilgjengelige aktiviteter som å drikke kaffe i skogen, gå en tur et sted dere ikke har vært før eller lage en rett dere aldri har smakt.
Mange par verken ønsker eller prioriterer kjæresteturer. Og det er også helt greit.
- Men er dere aldri er på tomannshånd, ville jeg kanskje blitt litt betenkt. Et forhold er ofte avhengig av å bli bekreftet som paret dere valgte å bli da dere gikk inn i kjæresterelasjonen, sier Øfsti.
Familieterapeuten forteller at grunnen til at par ikke velger å prioritere parforholdet, kan være at forholdet er i krise. Avstanden føles for stor, vanskelige følelser kommer i veien eller paret kvier seg for å være alene med hverandre.
- Praktiske eller økonomiske rammer kan også gjøre det vanskelig å komme av sted. I tillegg prioriterer noen heller egentid eller tid med familien hvis de først skal reise bort. Romantisk tosomhet passer ikke for alle.
Sex, wine & dine
For noen er tosomhet perfekt.
- Våre helger er sex, wine & dine! Ikke kirkebesøk og severdigheter. Det får andre ta seg av, sier Julie Hjort-Eriksen Furset(43) til Kvinneguiden.
Julie har nettopp kommet tilbake fra en romantisk helgetur til Paris sammen med ektemannen Bjørn Tore Furset (46). De reiser regelmessig på turer, bare de to.
- Vi drar til de samme stedene hvert år. Der er vi kjent, vi har våre favoritter og rutiner og kan hente maks ut av de få dagene vi har til rådighet. Vi spiser de deiligste retter, drikker den nydeligste vinen og unner oss akkurat hva vi vil, når vi vil!
Men slik har det ikke alltid vært. I starten av forholdet var begge svært fokusert på karrierene sine. Så kom to av barna ganske tett. Men etter tre-fire år etterlyste Julie en "kjæresteluke". De begynte forsiktig med én årlig tur, som snart ble utvidet til to.
Luksus å få sove
Da barna var mindre, kunne turene handle om noe så enkelt som å få sove.
- Etter å ha hatt underskudd på søvn i ti år, la jeg inn fast middagslur på kjærestetur, sier Julie.
Hun sier kjæresteturene handler om følelsen av luksus. Luksusen det er å dusje så lenge hun vil. Luksusen å ikke bli avbrutt under middagen av barn som må på toalettet, slik at enten hun eller Bjørn Tore må spise kald mat. Luksusen det er å ha tid til å lese en bok, og ikke minst - føre en voksen samtale.
Familiene deres bor langt unna at det bød på utfordring å få barnevakt.
- Men jeg spurte de unge og glade jentene som jobbet i barnehagen, og som barna allerede hadde tiltro til, om de ville ha en ekstrajobb. Det ville de. Vi sørget for å betale dem godt, og gjorde det attraktivt for de unge også, slik at det ble en vinn, vinn situasjon.
Lykken er å holde hender
- Det beste av alt med dagene borte, det er å leie. Det er da magien oppstår. Når vi bare er to kjærester på tur - ikke som mamma og pappa, men som et par i relasjon som elsker hverandre. Når Bjørn Tore tar hånden min og sier: " Ok, Julius´n, da er vi på tur!" jeg er sjelden så lykkelig. Det å holde hender - det er ren healing. Alt starter med det og avsluttes også med det, forteller Julie.
- For oss har det å reise på kjærestetur, gitt en uvurderlig effekt. Da får vi gjort det vi kan best! Vi nyter livet og felles interesser og har tid til hverandre.
En eneste gang ble kjæresteturen avlyst fordi Bjørn Tore skulle sykle Birken.
- Da ble jeg skikkelig, skikkelig, sur. Han fikk en grinete kone på nakken, så jeg tror ikke det skjer igjen med det første, sier Julie tørt.
Trenger litt kjærestetid
At det er herlig å få lov til bare å være kjæreste. Til å rusle gatelangs gjennom en ny og spennende by, og ta dagen som den kommer, er Charlotte Blix (33) enig i. Hun og mannen Daniel Nordin har vært kjærester i 14 år og gift i snart to. Sammen har de barna Linnea (5) og William (3).
- Vi elsker å reise og pleier å reise ”på kjærestetur” minst et par ganger i året, sier Charlotte til Kvinneguiden.
De er aldri borte i mer enn et par tre dager av gangen, planlegger turene nøye, og tar utgangspunkt i når det er mulig å få barnevakt. Så ser de etter rimelige flyreiser til en plass ikke altfor langt unna.
- Vi vil jo helst ikke bruke hele ferien på flyet, påpeker Charlotte.
Gjør hverdagen lettere
Dubrovnik er favoritten. Men de reiser også mange andre steder.
- Daniel er planleggeren, han er flink til å gjøre research og liker det også godt, så jeg er heldig der. Vi velger sted ut fra hva vi har lyst til å gjøre og hva vi har råd til. Det å spise godt er viktig. Daniel er over middels interessert i mat og matlaging, så vi booker gjerne hotell i nærheten av spisesteder vi har lyst til å prøve.
Charlotte føler det gjør godt for forholdet deres å reise på kjærestetur sammen uten barna. Hverdagen med små barn er nokså intens, og handler mest om dem. Man trenger litt kjærestetid innimellom.
- Turene gjør at limet mellom oss blir sterkere og hverdagen glir lettere. Vi er jo utrolig glade i barna, men det er litt deilig å være uten dem i et par dager også, sier Charlotte med et lurt smil.
Paret føler seg heldige som har besteforeldre både i Sverige og Norge, som mer enn gjerne er barnevakter.
- Også barna kan trenge å få ”fri” fra oss og det er flott for dem å få mulighet til å bli godt kjent både med besteforeldre, fettere og kusiner uten vår innblanding. Jeg ser at barna får utløp for andre sider av personlighetene sine når de er sammen med dem.
Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook
Om undersøkelsen
Edge Research utførte en telefonundersøkelse av 1100 voksne for U.S. Travel Association. Respondentene svarte at:
|
Denne saken ble første gang publisert 27/06 2015, og sist oppdatert 20/08 2018.