Når passer det å få barn?
- Barn redder ikke forholdet
Slik vet du om dere er klare.
Vente litt? Eller hoppe i det?
Selv om det å få barn er et fantastisk tilskudd i livet, handler det som kjent ikke bare om søte, varme babyføtter og blomstrende kjærlighet. Det er faktisk mye hard jobbing også.
- Ønsker man seg barn bør man være klar over at det kommer til å bli mindre tid og overskudd til å takle andre utfordringer, for eksempel de som har med parforholdet å gjøre, sier psykolog Kjetil Johnsen hos Unicare Psykolog.
Derfor mener han at et solid og velfungerende forhold er en av de viktigste forutsetningene for å begynne familieforøkelsen.
- Forholdet bør stå på trygg grunn. Det behøver ikke å være perfekt. Det er det sjelden, men det burde ikke være for mange uløste konflikter. Da bør de ryddes opp i først, anbefaler Johnsen.
Naturlig å være usikker
For de aller fleste er det umulig å forestille seg hvordan det er å få et barn.
- Man må være villig til å ofre noe kjent for noe som er helt ukjent. Det er naturlig at dette kan være et tøft valg å ta, sier psykologen.
Er man fornøyd med livet sitt som det er kan det være vanskelig å skulle gi opp det for et nytt liv man vet lite, eller ingenting om.
Siri von Krogh hos jordmorsiri.no har jobbet med mange vordende foreldre i sine år som jordmor, og hun mener også at usikkerhet er en naturlig del av prosessen.
- Man vil gå inn i en situasjon hvor ting ikke lenger er under kontroll. Det er skremmende. Men for de aller fleste vil det jo heldigvis være en positiv utfordring. Det blir jo litt som å begynne i ny jobb. Da føler man seg jo også helt hjelpeløs til å begynne med, men så vokser man med oppgaven, forteller hun.
Må ikke endre alt
Dette bør dere tenke gjennom
Her er en liten liste over temaer det kan være lurt å ha reflektert rundt før dere bestemmer dere for å få barn.
Godt forhold?
Er du mye misfornøyd med partneren din? Det vil antakeligvis ikke bli så mye bedre når et barn kommer. Da blir det enda mindre energi til å ta opp kamper. Fiks helst problemene først.
Hvorfor få barn?
Tanken om at et barn skal redde forholdet er alltid skummel. Et dårlig forhold vil ofte bli dårligere, mens et trygt og stabilt forhold vil ofte bli enda bedre når man får barn. Vær derfor obs hvis ønsket om barn trigges av en dårlig partilværelse.
Hvilke forventninger?
Føler du at du vet hva du kan forvente? Det kan hende du tar feil. Det eneste du kan være forberedt på er at du ikke kan være forberedt.
Et barn til?
Har du et barn fra før føler du kanskje at du vet hva du går til? Det er slett ikke sikkert. Ta høyde for at barn nummer to kan kreve helt andre ting av deg enn nummer en.
Hvem skal ha perm?
Har du lyst på hele permisjonstiden? Eller vil du raskt tilbake i jobb? Diskuter hvordan dere ønsker å fordele permisjonen mellom dere, så slipper dere unna eventuelle konflikter.
Mange føler en frykt for å miste seg selv hvis man skulle få barn, men selv om et barn utvilsomt vil være noe som kommer til å ta mye tid og energi, behøver ikke den nye tilværelsen å bety at du må gi avkall på alt du har i livet ditt nå, mener von Krogh.
- Dette er noe man bør snakke sammen om i forkant og være bevisste på. Det er viktig for parforholdet og familielivet at man gir hverandre rom. Det er fortsatt lov å dra på guttetur eller på venninnekveld selv om man har fått barn, sier hun.
Også psykologen mener det både er mulig og viktig å ta vare på andre deler av livet sitt, selv om det vil være en ny person som vil kreve mye av oppmerksomheten din.
- Man bør være forberedt på at man kommer til å ha mindre tid til disse tingene, men man behøver definitivt ikke gi totalt avkall på dem. Det er viktig å beholde ting som gir påfyll i hverdagen, sier Johnsen.
Snakk om forventningene
Før dere bestemmer dere bør dere ta en ordentlig prat om hva dere tenker om veien videre. Forventningene dere har til det nye livet kan nemlig ha mye å si for hvordan dere takler overgangen.
- Det er viktig å vite hva dere forventer av det å bli foreldre og ikke minst hva dere forventer av hverandre. Gjør dere ikke det kan det by på mange ubehagelige overraskelser, sier Johnsen.
Hvem skal ha ansvar for hva? Skal dere dele likt på alle arbeidsoppgaver og plikter? Slike spørsmål er det lurt å ha svaret på før man er midt i situasjonen. Men del også andre tanker, som hva dere gleder dere til, eller frykter, oppfordrer psykologen.
- Fortell partneren din hva du gleder deg til, men også hva du er redd for. Da vil det være mye enklere å møte og å støtte hverandre når utfordringene kommer, sier han.
Vært usikker lenge?
Noen går år etter år og utsetter det å få barn. Kanskje økonomien ikke er helt på plass, eller kanskje jobben tar for mye tid? Det er mange grunner til at det ikke passer. Men har du ventet veldig lenge kan det kanskje også være flere grunner enn de du vedkjenner deg.
- Hvis det alltid kommer noe i veien, selv om man egentlig ønsker seg barn, kan det være at det er noe annet enn praktiske ting som forårsaker tvilen. Kanskje forholdet ikke er så godt som du skulle ønske? Eller kanskje det er noe i en selv som man bør jobbe med, sier psykologen.
Jordmor Siri von Krogh er også overbevist om at de praktiske tingene ikke behøver å være i boks for å få barn. Det meste ordner seg.
- Om ikke alt er på plass når det gjelder økonomi, leilighet eller jobb, behøver ikke det å gjøre noe. Sånne ting ordner seg. Man får det alltid til, hvis man virkelig ønsker seg barn, sier hun.
Det du derimot burde være sikker på, er partneren din.
- Vær hundre prosent sikker på at det er denne personen du vil dele livet ditt med og få barn med. Min erfaring er at om man er oppriktig glad i hverandre og viser hverandre det, vil det meste ordne seg, sier jordmoren.
Hvis alderen stresser deg
For noen kan mas fra andre være med å skape ekstra stress. Selv om man egentlig ikke føler seg klar for det, kan man føle at det ligger en forventning om at man snart skal få barn. Det bør ikke være en avgjørende faktor for valget ditt, mener jordmor Tove Nordahl.
- Det er ideelt å bli gravid når man selv syns det passer med barn. Det vil altså si; ikke for tidlig og ikke for sent. Men fra man er omtrent 20 år og gjerne helt frem til 40-årsalderen, sier hun.
Jordmoren mener at kvinner i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene, som har mange prosjekter på gang og ikke føler seg klare for å få barn, bør få velge selv når de ønsker å ta steget videre mot et svangerskap.
- Man må jo selv velge hva man synes er viktigst til enhver tid. Man kan ikke la presset fra andre styre hva som skal være innholdet i eget liv, sier Nordahl.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 20/04 2012, og sist oppdatert 01/05 2017.