Lokal valuta eller norske kroner?
Ikke betal med norske kroner i utlandet
Lokal valuta eller norske kroner, vet du egentlig hva som lønner seg?
Mange lurer på om det lønner seg å betale i utenlandsk valuta eller i norske kroner hos butikker eller spisesteder som gir deg dette valget når du handler i utlandet.
Ekspertene er ikke i tvil, lokal valuta vil alltid lønne seg.
Derfor skal du velge lokal valuta
- Grunnen til det er at hvis du velger å betale i norske kroner, så er det butikken eller utsalgsstedet som bestemmer kursen, og den er som regel dårligere enn den du får fra VISA eller Mastercard, forklarer forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.
- I kraft av sin størrelse oppnår disse aktørene mye bedre kurser enn det en enkeltstående butikk gjør.
Forbrukerøkonomen påpeker at hun ikke har noe tall på hvor mye man potensielt kan tape ved å velge "feil" gjennom for eksempel en hel utenlandsferie.
- Men la si du skulle få en 5-10 prosent dårligere kurs enn det du ville fått av banken, så er betaler du tilsvarende mer for varen. Og jo mer du har handlet for, jo større blir dette i kroner og øre.
En regel uten unntak
Også forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand understreker at du bør velge å betale i lokal valuta.
- Velger du norsk valuta, får du vekslingskursen der du handler, men det du vil ha er Visa/kortutsteder sin veksklingskurs, for denne er alltid bedre. Regelen gjelder uten unntak.
Hvorfor kredittkort på ferie?
Tips til et trygt og godt utenlandsopphold
- Ha med deg telefonnummer til:
Sperretjeneste for betalingskort og mobilabonnement.
Banken, mobiloperatøren og forsikringsselskapet. Husk at det ofte er egne numre som fungerer fra utlandet. Numrene bør du oppbevare på et trygt sted. Det hjelper lite å ha dem i lommeboken eller på mobilen hvis du for eksempel blir utsatt for tyveri.
- Mobiltelefoni og datatrafikk kan være svært dyrt i utlandet. Sett deg inn i prisene før du drar, og sperr mobilabonnementet hvis du mister mobilen.
- Valutakursene viser hvor mye pengene i landet du reiser til er verdt, sammenliknet med norske kroner. Sjekk dette før du drar, slik at du har kontroll på hvor mye du bruker. Når du bruker kortene dine i utlandet, veksles trekket fra kortet ditt fra den lokale valutaen til norske kroner.
Oppdaterte valutakurser finnes på Norges Bank.
- Kursen kan endre seg mens du er borte, og banken din kan ved et valutapåslag gi deg litt dårligere kurs enn den offisielle når du bruker kortene dine i utlandet.
- Hvis du blir spurt om du vil betale med kort i norske kroner eller i lokal valuta, er det nesten alltid billigst å betale i lokal valuta. Banken din gir som regel en bedre vekslingskurs enn det den lokale butikken får til.
- I utlandet kan det ta lenger tid før beløp trekkes fra kontoen din, så pass på å ha oversikt over forbruket ditt.
KIlde: Finans Norge / fno.no
Picard forklarer at det å bruke kredittkort på utenlandsferie gir deg muligheten til å ha en separat økonomi for turen.
- Du slipper å blande ferieutleggene sammen med hverdagsøkonomien. Det gjør det lettere å ha oversikt.
Videre påpeker forbrukerøkonomen at et kredittkort beskytter deg bedre på ferie fordi mange kredittkorttilbydere har reiseforsikring inkludert i kortet.
- I tillegg har du større trygghet hvis du skulle bli utsatt for svindel i løpet av utenlandsreisen. Med et kredittkort trekkes ikke pengene direkte fra konto, og du kan senere gå gjennom fakturaen din og sjekke at alt stemmer.
- Uvedkommende får heller ikke direkte tilgang til pengene du har på konto, som vil være tilfelle ved svindel med et debetkort. Men har du opptrådt aktsomt, som det heter, så får du uansett pengene tilbake.
Dyrt med mange uttak
Enten du handler med kortet i utenlandske butikker, eller tar ut kontanter i utlandet, påløper det ifølge Picard et valutapåslag; som regel på 1,75 prosent av beløpet.
- Velger du å ta ut penger, kommer det et uttaksgebyr i tillegg. Merk at for de aller fleste kredittkort så vil rentene begynne å løpe fra dag én ved kontantuttak i minibank.
- Hyppige uttak av kontanter blir som regel mye dyrere enn å betale med kortet i butikken. Det er derfor ikke noe jeg vil anbefale for dem på stramt feriebudsjett.
Forbrukerøkonomen vil også fraråde alle å gå rundt med store kontantbeløp på ferie, fordi du du lett kan bli offer for lommetyver som følger godt med.
- I ferien skal du slappe av og slippe stresset med å passe på penger.
Tips til ferieøkonomien
Videre har Picard følgende råd for en god ferieøkonomi:
- Lag et budsjett før avreise så du vet hvor mye du har å bruke på ferien.
- Ha alltid minst to kort med på reisen, og oppbevar kortene hver for seg. Da sikrer du at å ikke miste begge to om du skulle bli utsatt for tyveri eller uhell.
- Unngå valutafellen - lokal valuta gir best vekslingskurs.
- Hvis det er mulig, bruk safen på hotellrommet/overnattingsstedet til oppbevaring av verdisaker, pass, kort og penger.
- Ikke noter kodene dine noe sted mens du er ute og reiser. Kriminelle har god trening i å lete seg frem til både kort og kode, og du kan få problemer med å få erstattet eventuell svindel.
- Sperr kortet umiddelbart hvis du oppdager at det er borte.
Les også:
Det verste er de små lommetyvene
Denne saken ble første gang publisert 11/03 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.