Farlig flyturbulens

Så farlig er egentlig turbulens

- Derfor bør du la barna være i setet med setebeltet på under hele flyturen, sier pilot.

FARLIG TURBULENS: Fly-turbulens har både ført til død og alvorlige skader.
FARLIG TURBULENS: Fly-turbulens har både ført til død og alvorlige skader.
Sist oppdatert
FORTELLER OM TURBULENS: Flymekaniker Roger Handeland forteller om hva konsekvensene av flyturbulens kan være.
FORTELLER OM TURBULENS: Flymekaniker Roger Handeland forteller om hva konsekvensene av flyturbulens kan være.
LIVREDD FOR TURBULENS: Tina Meyer har flyskrekk, og er livredd for turbulens. Heldigvis er turbulens som oftest ufarlig.
LIVREDD FOR TURBULENS: Tina Meyer har flyskrekk, og er livredd for turbulens. Heldigvis er turbulens som oftest ufarlig.

Turbulens

Turbulens deles inn i fire hovedgrupper:

  • Mekanisk turbulens: I troposfæren (som er den nederste delen av atmosfæren) oppstår det ofte turbulens forårsaket av at vinden virvles opp av for eksempel fjell, bygninger og/eller trær.
  • Termisk turbulens: Oppstår som følge av solens oppvarming av jordoverflaten. Særlig på varme dager, hvor solen er kraftig, vil det oppstå en form for varmebobler som stiger. Disse oppadgående vindstrømmene av varm luft skaper uro; turbulens.
  • Klarluft turbulens: Denne formen oppstår i grenseområdet mellom troposfæren (som er en den delen vi befinner oss i her på jordoverflaten) og det nærmeste luftlaget stratosfæren. Området mellom disse to luftlagene kalles tropopausen. Tropopausens høyde er avhengig av temperaturen på jordoverflaten, men den ligger som oftest i samme høyde som de fleste passasjerfly flyr i. Temperaturforskjellene i grenselaget mellom troposfæren og stratosfæren kan skape bølger på lufthavet; turbulent luft. Denne typen turbules kan ikke flyets værradar forutse.
  • Randvirvler: På en flyvinge skapes det meget stort lavtrykk på oversiden av vingen. Trykket på undersiden av vingen er langt høyere enn på oversiden. Ved vingetippene forsørger overtrykket på undersiden av vingen å utligne undertrykket ved oversiden, og dermed oppstår det en virvel ved flyets vingetipper. Flyr piloten inn i denne, kan det merkes som turbulens.

Turbulens rundt flyet er vanlig, og fører ofte til at det rister om bord. Mange som er redde for å fly syns det er veldig ukomfortabelt med turbulens, men flyskrekk-kurs-holderne forsikrer om at dette er ufarlig.

Tar du et google-søk om fly-turbulens, forsikrer de fleste kildene om at dette er nokså harmløst. Likevel er det rapportert mange skader i forbindelse med turbulens. Så, hvor farlig er det, egentlig?

Klikk.no tok en prat med lederen i Norsk Flyteknikker Organisasjon (NFO), Roger Handeland, om dette. Han gir noe uventet informasjon.

- Turbulens kan være farlig både for passasjerer, mannskap og fly. Armbrudd, rygg- og hodeskader har skjedd mange ganger, særlig blant kabinbesetningen. Det har også skjedd dødsfall, hvis jeg ikke husker feil, sier Handeland.

Flyet kan bli skadet

Skadene skjer som oftest som følge av løse gjenstander om bord. Men ifølge Hadeland, kan turbulens også gi selve flyet problemer.

- Fly kan skades, men det er ytterst sjelden. Turbulens sammen med storm, regn, lyn og mørke er ikke drømmeforhold.

Han forteller om at pilotene har en værradar som oppdager de fleste typer turbulens, slik at de kan unngås.

- Ristingen kan være skremmende for alle, sier Handeland.

- Du bør ha på setebeltet

Pilot Aleksander Wasland har 22 års erfaring i bransjen. Han forteller at han opplever turbulens daglig - og at de aller fleste tilfellene er helt ufarlig. Likevel bekrefter han at det kan føre til skader. Også på selve flyet.

- Som passasjer vil du sjeldent bli utsatt for farlig turbulens. Som oftest er det bare ubehagelig. Men det oppstår jo alvorlige situasjoner også. Om du ikke har på deg setebeltet er risikoen større. Ved ekstreme tilfeller kan også flyet bli skadet, sier Wasland.

Hovedproblemet er altså at folk eller gjenstander kan bli kastet rundt i kabinen slik at noen kommer til skade. Derfor anbefaler Wasland alle passasjerer å ha på setebeltet, uavhengig om anbefalt fastspenning-lampen lyser eller ikke.

Selv om pilotene oppdager de fleste typer turbulens, kan det komme uventet. Da er det ikke alltid personale rekker å advare passasjerene før det skjer.

- For eksempel mange foreldre slipper barna sine løs med engang lampen slutter å lyse. Det anbefaler jeg ikke. Dersom du har på beltet hele turen, er du tryggere, sier piloten.

64 alvorlige personskader

Etter det Klikk.no kjenner til, er det lite statistikk på hvor mange turbulensrelaterte ulykker det skjer med norske flyselskap. Men tall fra det Amerikanske luftfartstilsynet FAA, dokumenterer at det forekommer noen ulykker som følge av turbulens.

Etter det FAA har fått opplyst mellom 2007 og 2012, er det 161 personer som har blitt skadd som følge av turbulens. 64 av tilfellene er alvorlige personskader.

I 2011 ba amerikanske myndigheter flyselskapene om å innskjerpe rutinene som skal forhindre personskader fra turbulens i lufta.

Livredd for ristingen

Ifølge Flyverten.no er turbulens den vanligste grunnen til at folk er skeptiske til å fly.

Tina Meyer (31) fra Bodø er blant de mange med flyskrekk, og hater når turbulens oppstår. Hun har droppet mange turer på grunn av redselen. Hun har aldri opplevd at noen dramatisk har skjedd, men er likevel livredd når det rister i flyet.

- Det skjedde når jeg var på vei til Tyrkia. Da fikk vi beskjed om at vi måtte feste setebeltet, sette opp bord og seterygg. Da fikk jeg angst, ble kald, og det begynte å prikke i kinnene mine. Jeg håpet bare at kapteinen hadde kontroll på flyet, men det gikk jo bra, sier Meyer.

Vil roe ned passasjerene

Til tross for at turbulens flere ganger har ført til alvorlige skader, prøver flyselskapene å roe ned de flyredde med å si at ristingen er ufarlig. Flyselskapene Widerøe og SAS holder regelmessig kurs mot flyskrekk. De forteller til Klikk.no hvordan de informerer kursdeltagerne om turbulens.

- Dersom kapteinen ikke kan unngå det, vil han eller henne, om det er mulig, informere passasjerer om bord om at de er i ferd med å fly inn i et turbulensområde. I tillegg til å oppgi forventet varighet av dette og hva som gjøres for å dempe den ufarlige, men ubehagelige situasjonen, sier informasjonsrådgiver i Widerøe, Catharina Solli.

Slik som Klikk.no forstår det, har Widerøe disse kursene for å berolige passasjerer. Der opplyser de om at turbulens er ufarlig.

- Den viktigste grunnen til frykt for å fly er som oftest uvitenheten. Det er derfor viktig å gi kursdeltageren kunnskap og forståelse om fly, flyving og ikke minst hvilke krav som stilles til de som jobber innen luftfart, sier Catharina Solli ved Widerøe.

Dersom turbulens oppstår når du er i lufta, og du blir redd, gir Solli følgende tips:

  • Dersom du vet du blir redd, informer gjerne flyselskapet når du bestiller billetten. Gi også beskjed til kabinbesetningen når du går om bord.
  • Pust godt ut, og unngå selvmedisinering. Det kan ofte gi et negativt resultat.

Les mer:

Er du en av dem som alltid skyver stolryggen bakover?

Slik blir du kvitt reisesyke

Så galt kan det gå når du mister passet

Denne saken ble første gang publisert 03/12 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også