DYKKING MED HVITHAI

Så seks meter lang hvithai

- Noe alle bør oppleve minst en gang i livet.

POPULÆR ØKOTURISME: I Gaansbai, Sør Afrika, er haidykking en populær turisme. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
POPULÆR ØKOTURISME: I Gaansbai, Sør Afrika, er haidykking en populær turisme. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
Sist oppdatert

Hvithai

Hvithai (Carcharodon carcharias) er en art i gruppen håbranner. Det er en stor hai og kanskje den mest fryktede av bruskfiskene. Tidligere trodde man at hvithaien bare holder til i små havdyp nær kysten, for det er der de opptil to tonn tunge dyrene vanligvis dukker opp for å drive jakt på blant annet sjøløver, delfiner og sel.

Kilde: Wikipedia

- Tirsdag 2. april 2013 blir en merkedag i mitt liv, da jeg fikk oppfylt en drøm jeg har hatt veldig lenge. Nemlig å dykke med hvithai. Siden jeg var liten har jeg vært fascinert av hvithai, og jeg elsket Haisommer-filmene.

Det forteller Hanne Øijord Haugan, som skriver den prisbelønnede reisebloggen DinDrømmereise, til Kvinneguiden.

- Fascinasjonen har vært en god blanding av frykt og interesse, og drømmen om å få komme nært innpå hvithaien har vært der i mange år.

Endelig var tiden inne for at Haugan og partneren Jørgen Sando skulle få drømmen oppfylt, og stedet ble Gansbaai i Sør-Afrika.

Så seks meter lang hvithai

Paret og reisebloggerne Hanne Øijord Haugan og Jørgen Sando fikk realisert drømmen da de dykket med hvithai i Sør Afrika.

- Vi hadde en helt klar plan i hodet da vi la opp ruten i Sør Afrika, forteller Haugan.

- Vi kan skjønne at dette møtet kan virke hakket mer marerittaktig for mange, sier hun.

Å være i buret under vann var en fantastisk opplevelse for begge.

- Det var en følelse av at du var med i en film, forteller Haugan.

Paret dykket uten tank, kun med maske, og hadde derfor hodet over vannet frem til hvithaiene nærmet seg.

- Da var det helt fantastisk spennende å høre kapteinen rope "DOWN DOWN DOWN!" for så å dykke ned og plutselig ha en seks meter lang hvithai en meter foran ansiktet, forteller en engasjert Haugan.

Plutselig hadde de flere meter lange hvithaier som sirklet rundt dem.

- Følelsen ble til en skrekkblandet fryd, sier hun.

STORE HAIER: I buret så dykkerne flere store haier som sirklet rundt dem. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
STORE HAIER: I buret så dykkerne flere store haier som sirklet rundt dem. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours

Så åtte forskjellige haier

Haugan og Sando fikk muligheten til å gå ned flere ganger.

- Det var rundt 25 stykker med på båten, og buret tok åtte personer av gangen. Da måtte vi selvsagt takke ja til å få lov til å dykke under flere ganger.

Haugan forteller til Kvinneguiden at selv om det råeste var å være nede i buret med hvithaien, var det veldig fascinerende å se på det hele fra båten også.

- Siden det ble kastet ut lokkemat i form av tunfisk-hoder, fikk vi noen utrolige øyeblikk der hvithaien kom opp over overflaten for å angripe agnet.

- Vi så til sammen åtte forskjellige hai på de tre timene vi var der, og det var til en hver tid hai rundt båten vår, sier Haugan.

</p> <p>Denne haien kom nesten inn i buret, bare to uker før paret skulle dykke.</p> <h4>Stor respekt for hvithai</h4> <p>Haugan forteller at de lokale i Gaansbai har et veldig naturlig forhold til hvithaien.</p> <p>- En kelner på en restaurant vi spiste på i Gaansbai dykket mye på fritiden, og det var imponerende å høre ham fortelle om hvor respektfullt de tok hensyn til hvithaien ved dykk.</p> <p> <strong>- Han kunne også fortelle oss at hvithaien ville like det om vi strakk hånden ut av buret og strøk litt på ham eller henne. Vi tok ikke sjansen for å si det sånn.</strong> </p> <p>Like utenfor haitette Gaansbai hygget surfere seg i bølgene med en enkelt haispotter med kun et par øyne som eneste sikkerhet.</p> </div>

Lærte om haier som liten

HAIDYKKERE: Hanne Øijord Haugan og Jørgen Sando, forfattere bak den prisbelønnede reisebloggen DinDrømmereise.no og Tonje Strømstad, som har vært dyreforkjemper i over 15 år. FOTO: Privat
HAIDYKKERE: Hanne Øijord Haugan og Jørgen Sando, forfattere bak den prisbelønnede reisebloggen DinDrømmereise.no og Tonje Strømstad, som har vært dyreforkjemper i over 15 år. FOTO: Privat

Tonje Strømstad er dyreforkjemper, og har også dykket med hvithai.

- Dyr har alltid vært en stor lidenskap for meg, og da jeg var liten lærte foreldrene mine meg mye om dyr, sier Strømstad.

Hjemme lærte Strømstad like mye om elg og rådyr som haier eller slanger.

- En av de største grunnene til at haier er en lidenskap for meg, er at de gjennom historien har blitt sett på som nådeløse drapsmaskiner, sier Strømstad.

På grunn av dette er det mange som ikke har brydd seg så mye om å bevare og beskytte haien, mener hun.

- Haien er på toppen av næringskjedene i havet, og dermed har den en viktig rolle for økosystemet.

- Likevel utsettes haier for overfiske, og det er dessverre ikke før i det siste at flere mennesker har begynt å se hva som skjer med disse flotte skapningene, sier Strømstad.

- Velg selskap med omhu

- Det er flere forskjellige selskaper du kan bruke når du vil dykke med hvithaier, så jeg anbefaler å undersøke litt først slik at du finner det som passer deg selv best, sier Strømstad.

Hun anbefaler å lete etter seriøse og anerkjente aktører, som har god kunnskap om haier.

Hvor kan du gjøre dette?

Haidykking kan gjøres flere steder i verden, men Sør Afrika et er av de beste stedene å dykke med haier, i følge Tonje Strømstad.

- Jeg ville dykke i Gansbaai nettopp fordi dette er kjendt som The great white shark capital of the world', sier Strømstad.

- Jeg dykket med selskapet til selveste Brian McFarlane, som har filmet til TV-programmet "Shark Week" som vises på Discovery Channel, sier hun.

- Båtene er i forskjellige størrelser, og hvor mange personer de forskjellige selskapene tar med varierer, sier hun.

De fleste selskapene kan plukke deg opp der du bor i Sør Afrika.

- Jeg bodde i Cape Town og ble hentet på midt på natten. Deretter kjørte vi til Gansbaai hvor vi skulle dykke, sier Strømstad.

Før dykkingen får alle som skal dykke et lite kurs i hvordan buret fungerer og hvordan opplevelsen er lagt opp.

Slik blir turen lagt opp

Når alle er om bord i båten kjører mannskapet et stykke ut til der hvor hvithaiene pleier å vanke.

- I det området er det også andre selskaper som driver med hvithaidykking. Båtene har kontakt med hverandre og hjelper til slik at alle får sett hvithaier, sier Strømstad.

Alle som skal dykke får utlevert våtdrakter og masker.

Mannskapet på båten kaster en plate i vannet som ser ut som en sel som de bruker for å lokke hvithaier med. Dette er ufarlig for hvithaiene og bite på.

- Det brukes også fisk som lokkemat, som er naturlig føde for hvithaier. Om hvithaiene ikke kommer så flytter båtene på seg, etter hvert så kommer det hvithaier som svømmer rundt båten, sier Strømstad.

Selve dykket

Når haiene begynner å svømme rundt båten, går de som skal dykke ned i burene.

- Burene er en del av båten. De er trygt festet, og det er flere flytebøyer inne i burene som holder de oppe, forteller Strømstad.

Det legges også et lokk på buret for ekstra sikkerhet.

NÆRME DYKKERNE: Hvithaien kom helt inntil buret fordi de lokket med agn. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
NÆRME DYKKERNE: Hvithaien kom helt inntil buret fordi de lokket med agn. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours

De som dykker velger selv om de vil gå under vann eller ikke, for øverste delen av buret er over vannflaten.

Når haiene kommer, roper mannskapet til de som er i buret at de kan dykke under.

- Da får du se hvithaiene fra under vann der de svømmer ved buret, sier Strømstad.

Du får som regel muligheten til å dykke i flere omganger, og det byttes på slik at alle får sett haiene.

- Det kommer flere haier i forskjellige størrelser, så det blir mye spennende å se på, forteller hun.

Hvis du ikke vil ned i buret, er det mulighet for å observere hvithaiene fra båten. Vanner et veldig klart, og hvithaiene er lette å se.

Godt nok sikret?

- Ulykker kan alltid skje, men jeg vil tørre påstå at dette er veldig trygt, sier Strømstad.

Aldersgrensen for å gå ned i buret er 12 år, og om noen skulle bli skadet i forbindelse med dykkingen vil alle selskapene få forbud mot å dykke med hvithaier.

- Burene er sikret godt, og om buret skulle løsne, så er det lokk på det, og flytebøyer inni som forhindrer at buret synker, sier Strømstad.

Buret er laget uten skarpe kanter for å sikre både menneskenes og haienes sikkerhet.

- Det forekommer heller ingen ulykker med dykkerutstyr fordi alle holder pusten, og selv bestemmer hvor lenge de vil være under vann, forklarer hun.

Passer for alle

- Haidykking passer for alle. Selv om du ikke er veldig opptatt av haier tror jeg at dette er en opplevelse som forandrer menneskers syn på arten, sier Strømstad.

- Mange gjør det for å få et adrenalinkick, men de aller fleste sitter nok igjen med en mye større opplevelse etter å ha opplevd hvithaier på så nært hold.

Strømstad vil anbefale alle som har lyst til å dykke til å hoppe i det.

- Det er noe alle burde gjøre minst en gang i livet!

Men er du en som lett blir sjøsyk, bør du tenke deg om.

HAIANGREP: De fleste som blir angrepet av hai er surfere. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
HAIANGREP: De fleste som blir angrepet av hai er surfere. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours

- Det er en ganske tøff båttur i båten både i ut og inn mot land igjen, sier hun.

Det er også muligheter for å se andre dyr på turen om du er heldig. Strømstad så selv sel og masse fugler.

Kan bli en ulovlig attraksjon

Noen er i mot haidykking, fordi de sier at haiene blir mere aggressive av det, og at lokkematen gjør at haiene kommer nærmere land.

- Flere har forsket på dette uten å finne en sammenheng mellom haiangrep og haidykking, sier Strømstad.

- Båtene drar ut dit hvor haiene lever, hvor de alltid har vært. De lokker ikke haiene inn mot land. Da vi var i buret brydde de seg ikke om oss. Sikkert fordi vi var en del av båten, sier hun.

Det eneste de brydde seg om var hverandre og lokkematen, i følge Strømstad.

Det er under ti personer verden rundt som dør i året grunnet haiangrep. De fleste som blir angrepet er surfere.

Ikke nådeløse drapsmaskiner

- Haidykkingen er med på å fortelle flere mennesker om haier. Hvordan vi kan leve i harmoni med dem, og respektere de nok til å beskytte dem fra utryddelse, sier Strømstad.

Men mange bader og oppholder seg i vann hvor de vet at det finest haier. Da kan ulykker skje, eller?

- Vi må begynne ta litt av skylden selv når vi beveger oss ut på områder hvor det lever store predatorer, mener Strømstad.

- Og ikke legge all skyld over på haiene hver gang, sier hun.

Forbud i Vest Australia

Haidykking har blitt ulovlig i Vest Australia, og flere frykter at dette også vil skje i Gaansbai.

Grunnen til forbudet, er fordi det brukes lokkemat som får haien til å komme nærmere buret. Dette kan skape konsekvenser i senere tid, mener myndighetene i Vest Australia.

Brian McFarlane, som har filmet mange klipp av Great White Shark Tours i Gansbaai, uttalte seg tidligere til den Sør Afrikanske avisen IOL at myndighetene overreagerer.

- Det er definitivt ikke noe poeng i å forby haidykking på grunn av dette. Det har blitt bevist om og om igjen at haidykking ikke til skade, hverken for dykkere eller personer som bruker strendene, sier McFarlane.

De har brukt lokkemat til å tiltrekke seg haier til båten lenge, men det har aldri blitt bevist at dette endrer haiens atferd, mener McFarlane.

- Vi belønner haier med mat. Noen vil alltid legge skylda på noe eller noen. Men denne bransjen har vært i drift i Gansbaai i 18 år, og det har aldri vært et haiangrep her, sier han.

- Det er tusenvis av surfere og svømmere langs kysten vår, og haiene oppfører seg slik de alltid har gjort, sier McFarlane.

Fiskeforsker positiv til haidykking

Otte Bjelland, fiskeforsker og biolog ved Havforskningsinstituttet, er positiv til dykking med hvithai.

- Den typen økoturisme er med på å opprettholde interesse rundt de store haiene, sier Bjelland.

- I et beskyttelsesperspektiv trenger haien slike vern. Dette skaper interesse og det er behov for å bevare disse store fiskene.

Strømstad er enig med Bjelland.

- På hvithaidykkingen lærte jeg mer om hvithaier og hvor viktig haidykking er. Med hvithaidykking blir haiene mer verdt levende enn døde, nettopp fordi mennesker betaler penger for å se de på slike turer, sier Strømstad.

- Hvithaiene tar ikke skade av dykkingen, og de slipper å være innestengt i akvarium rundt om i verden for at vi skal se dem, sier hun.

- Veldig mange mennesker er livredd hvithaier og kunne aldri tenke seg å dykke med dem. Men for meg var det et av de beste øyeblikkene i livet mitt, og en opplevelse jeg aldri vil glemme, sier Strømstad.

DYKKERE I BUR: Slik ser buret dykkerne blir senket ned i, sikret med flytebøyer og gitter. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
DYKKERE I BUR: Slik ser buret dykkerne blir senket ned i, sikret med flytebøyer og gitter. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours Foto: HKRUGEL

Skeptisk til agn

Å bruke agn slik at hvithaien blir lokket til mennesket, er fiskeforsker Bjelland skeptisk til.

Det vil skape en unaturlig situasjon fordi haien blir lokket til mennesket, og på den måten litt "lurt", i mener Bjelland.

- Lokkematen kan i senere tid være utløsende for haiangrep. Det har jo skjedd flere haiangrep som følge av dette, sier han.

- I Rødehavet har dette vært en av teoriene på hvorfor dette plutselig skjedde der. Jeg kan tenke meg at denne matlokkingen har hatt en sideeffekt.

Alltid en risiko

- Så klart er det jo risiko hele veien under haidykkingen. Jeg har sett flere videosnutter hvor haien har kommet seg inn i buret, sier Bjelland.

I tillegg kan et av sidepanelene eller underpanelet løsne under vann.

- Det er svært sjelden, men det har skjedd, sier Bjelland.

Men Bjelland presiserer at når hvithaien har gått inn i buret har dette vært et uhell, og ikke på grunn av at hvithaien har angrepet buret.

Hai på nært hold

- Hvithaien enser som regel ikke dykkerne i buret, og bryr seg ikke så mye. Den kjenner nok heller ingen frykt, sier han.

Den holder på med sitt, men det er ikke uvanlig at den kommer på veldig nært hold, forklarer fiskeforskeren.

- Hvithaien har et sanseorgan under snuten, og når den enser metall, skaper dette interesse. Dette er hvithaiens sjette sans.

- Det kan gjøre at det inspiserer buret og kan bite litt i det, sier Bjelland.

Mennesker er ikke mat

Mennesket er ikke mat for hvithaien, i følge Bjelland.

- Hvithaien bryr seg normalt sett ikke om en dykker. Det skjer del haiangrep i året, men det er stort sett på grunn av misforståelser, sier Bjelland.

Det kan være en dykker på overflaten, i kano eller surfebrett.

MAT FOR HAIEN?: Mennesker er ikke mat for haier, i følge fiskeforsker Otte Bjelland. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours
MAT FOR HAIEN?: Mennesker er ikke mat for haier, i følge fiskeforsker Otte Bjelland. FOTO: Hennie Krugel ved Great White Shark Tours

- Dette misforstås som en sel, som er det hvithaien spiser.

I disse tilfellene tar hvithaien en bit, men skjønner at dette smaker feil. I forhold til seler har mennesker lite fett på kroppen og blir dermed uinteressant, forklarer Bjelland til Kvinneguiden.

- De som blir angrepet av hvithai får kanskje ett bitt av hvithaien, og så skjønner den at du ikke er maten den egentlig ønsker, sier Bjelland.

LES OGSÅ:

Våknet til løvebrøl hver morgen

Derfor kjeder du deg

Dette kan oppblåst mage bety

Slik blir du forfremmet

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også