personlig økonomi

Overlater du lån og forsikringer til partneren? Det kan straffe seg!

Lær av Sanna Sarromaas feil.

BLE SELVSTENDIG: Sanna Sarromaa ble tvunget til å ta grep om egen økonomi da hun ble skilt fra mannen som hadde hatt ansvar. FOTO: Silje Rindal.
BLE SELVSTENDIG: Sanna Sarromaa ble tvunget til å ta grep om egen økonomi da hun ble skilt fra mannen som hadde hatt ansvar. FOTO: Silje Rindal.
Først publisert

- Jeg var en fillefeminist, en salongfeminist, en fasadefeminist. Det eneste jeg var opptatt av var at man for all del ikke skulle ta mannens etternavn, skrev forfatter og feminist Sanna Sarromaa i en kommentar i VG tidligere i år. Dette fikk hun svi for da hun gikk gjennom en skilsmisse og skjønte hvor lite hun egentlig hadde visst om den felles økonomien i ekteskapet.

Sarromaa er ikke alene om å overlate til partneren å holde oversikt over økonomien, skal vi tro forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Hun forteller at de ser dette som et mønster i banken når de får inn kunder som prøver å få oversikt over situasjonen etter et brudd.

- Kvinner vet ofte ikke hva boliglånsrente er, eller hvor mye lån de har. Det er ikke økonomisk likestilling på dette området enda, konstaterer hun.

Reitan understreker at selv om du bare har overlatt små deler av økonomien til partneren din, vil du kunne få utfordringer ved et eventuelt samlivsbrudd.

- Det er viktig at også kvinner i et forhold tar del i de økonomiske oppgavene, for det er lett å overlate det til partneren hvis du ikke har så mye peiling fra starten, sier hun.

Å ha kontroll over egen økonomi

Sanna Sarromaa forteller til Kvinneguiden at hun overlot både egen og familien økonomi til partneren. For da visste hun at det ble gjort.

Da Sarromaa gikk gjennom en skilsmisse, sto hun på bar bakke uten noen form for økonomisk kontroll eller innsikt.

- Det tok et par måneder før jeg klarte å tenke på penger. Men da jeg kom over det emosjonelle kaoset, hadde jeg fokus på å klare meg selv, sier hun.

For da var det bare én ting å gjøre: Få kontroll over pengene.

- Jeg begynte å ringe rundt for å ta kontroll over økonomien og eget liv, noe som egentlig var veldig terapeutisk og mestrende. Økonomi er så klart og tydelig, sammenlignet med følelser og dritt som bruddet medførte, sier Sarromaa.

Ta del i de økonomiske gjøremålene

Forbrukerøkonom Reitan mener det er viktig at spesielt kvinner må bli flinkere til å ta del i de økonomiske gjøremålene i parforholdet.

- Kvinner er fortsatt de som involverer seg minst i de praktiske gjøremålene i den felles privatøkonomien, sier hun.

Og har du overlatt alt av privatøkonomi til partneren, burde du ta ansvar, sette deg inn i det og få oversikt, oppfordrer hun.

HA KONTROLL: Forbrukerøkonom Elin Reitan råder kvinner til å få kontroll over økonomien allerede før et partnerskap. FOTO: Nordea.
HA KONTROLL: Forbrukerøkonom Elin Reitan råder kvinner til å få kontroll over økonomien allerede før et partnerskap. FOTO: Nordea.

Dette bør du ha kontroll på

- Boliglånsrenten: Hvilke renter har dere, og hvordan gå frem når den skal forhandles.

- Sparing: Hvordan sparer dere, hvorfor gjør dere som dere gjør, finnes det bedre måter å spare på?

- Regninger: Vite hva som skal betales, og at det er betalt.

- Forsikringer: Hvilke har dere, hvorfor har dere disse? Ta en gjennomgang og sørg for å ta aktivt del.

Kilde: Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

For deg som opplever at forholder ender med skilsmisse eller brudd, og du plutselig står alene uten kunnskap, må du starte et sted. Men hvor?

Sarromaa startet med å ta kontakt med bankene hun mente å huske de hadde lån i, og møtte opp personlig til et møte.

- Jeg sa «jeg vet ingenting, lær meg». Økonomi er ikke rakettforskning, så du trenger ikke ekstraordinære evner for å forstå privatøkonomi, sier hun, og legger til at du trenger tid og interesse, noe alle burde ha.

Hun råder også andre kvinner til å skaffe seg kunnskap og oversikt over egne inntekter og lån, men også partnerens.

- Vær også klar over om du er medansvarlig i partnerens lån.

Forsikringer og regninger

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Reitan forklarer at det du absolutt bør ha kontroll på er forsikringer, boliglån og regninger.

- Ta del i prosessen hvor dere fordeler og betaler regningene, og vit hvordan det gjøres i praksis og hva dere betaler for. Ha for eksempel ansvar for å betale noen regninger hver, anbefaler hun.

Det andre du bør ha kontroll på, ifølge Reitan, er hvilke forsikringer du har, noe som er viktig å ha et aktivt forhold til. Forbrukerøkonomen anbefaler at du går gjennom hvilke du har og hvilke du kanskje ikke trenger. Ta del i vurderingen og gjennomgangen for hele familien, da får du sikret om du betaler for mye eller for lite.

Ha også kjennskap til autotrekk og e-faktura i nettbanken.

- Lag gode rutiner og sjekk nettbanken jevnlig. For eksempel en kveld i uken går du gjennom alle transaksjonene dine og sjekker at alt stemmer. Da har du et aktivt forhold til egen økonomi, og du ser hvor pengene dine går, råder Reitan.

Boliglånsrenten er viktig

Reitan mener kanskje det viktigste du bør ha kontroll på, om du eier egen bolig, er boliglånsrenten.

- Hvis du ikke er vant til å reforhandle boliglånsrenten, og flytter for deg selv, kan du tape mye penger.

Skal du ha fast eller flytende boliglånsrente? Hva har du egentlig fra før? Hvordan reforhandler du den? Dette er alle spørsmål du bør kunne svarene på om du eier bolig.

- Hvis du må prioritere noe, bør boliglånet komme høyt. Dette er gjerne vårt største lån og utgift.

Du bør også være klar over hvor mye du sparer, og hvor du bør spare. Her kan banken hjelpe deg på vei.

Ta forhåndsregler

Ifølge Reitan viser flere undersøkelser at kvinner har mindre oversikt over økonomien enn menn.

- Det trenger imidlertid ikke å bety at hvis det blir brudd, så sliter kvinner mer enn menn, for menn i 40-årene er faktisk de dårligste betalerne, opplyser hun.

Sanna Sarromaas råd:

- Kvinner bør ha kunnskap om, og oversiktig over egen og partnerens inntekter og lån, og hvilke lån du er medansvarlig i.

- Jobber du deltid på grunn av barn, er det essensielt at partneren setter av penger til din pensjon, slik at du ikke taper på sikt.

- Ha oversikt over forsikringer. Ingenting innenfor dette feltet skal overlates til partnerens ekspertise.

Kilde: Sanna Sarromaa

Mange kvinner klarer seg den dagen de må, men Reitan tror ikke alle gjør det på den mest optimale måten, og kan derfor gå glipp av store summer.

- Mange betaler mer på renten enn de kanskje hadde trengt, og sparer heller ikke på den mest effektive måten. Det å ta gode økonomiske valg er også viktig i et parforhold, slik at du sikrer deg økonomisk, understreker hun.

Alt handler om å ta forhåndsregler, unngå de store økonomiske samlivsfellene, hold deg oppdatert og sikre deg egne eiendeler med særavtale når du gifter deg. Da skal du, ifølge Reitan, være godt rustet ved et eventuelt samlivsbrudd.

- Dette skal jeg klare

Sarromaa lærte på den harde måten, og er du i samme situasjon, råder hun deg til å få hodet på plass og over vann så fort som mulig. Orienter deg i det emosjonelle kaoset, og jo mer hodet er klart, jo lettere er det å rydde opp i det praktiske, derunder økonomi.

- Litt etter litt jobbet jeg meg gjennom jungelen av ting jeg måtte få oversikt over, og jo mer oversikt jeg fikk, jo bedre følelse fikk jeg inni meg. Da følte jeg mestring, avslutter hun.