Jobbsøking
Slik får du jobben du ikke er kvalifisert for
- Å lyge på seg kompetanse man ikke har, vil jeg absolutt fraråde, advarer karriererådgiver.
- Det er nok vanligere enn man tror å søke på jobber man ikke er helt kvalifiserte for, og det viser seg at menn gjør dette i større grad enn kvinner.
Det kan Trude Kvammen Ekker, partner og leder for karriere ved Smart Karriere, fortelle til Kvinneguiden.
Om du er midt i en jobbsøkingsfase, bør du nemlig ikke utelukke fullstendig de utlyste stillingene hvor du muligens mangler en del kvalifikasjoner for.
- Mye kan læres
Sjansen er der for at du kan være den riktige personen for jobben likevel.
- Mye kan læres om man i utgangspunktet har en personlig egnethet. Innenfor salg og service, for eksempel, vil personlighet og overbevisningskraft kunne overskygge lang og tro tjeneste innenfor yrket, sier Kvammen Ekker videre.
I det hele tatt yrker der personlige egenskaper er viktigere enn teknisk og faglig kompetanse, vil det være lettere å få jobb uten å ha de formelle papirene i orden, mener hun.
- Du kan være mer aktuell enn du tror
Ole I. Iversen, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, mener at det er mange eksempler på at folk uten formelle kvalifikasjoner kan lykkes godt i næringslivet.
- Faktum er jo at mange av landets mest vellykkede forretningspersoner ikke har særlig mye formell utdanning. Antall års utdanning alene er en dårlig prediktor for jobbsuksess, sier Iversen til Kvinneguiden.
Professoren mener at det aller viktigste når man skal søke en ny jobb, er at man er godt motivert for akkurat den jobben.
- Så selv om man ikke fyller alle formelle kvalifikasjonskrav bør man vurdere å søke. Det kan være at din bakgrunn er mer aktuell enn du tror. Kanskje du har en relevant bakgrunn, men en som rekruttereren ikke har tenkt på, sier Iversen.
- Videre er det ofte slik at få kandidater tilfredsstiller alle krav som er listet opp i en stillingsannonse. Rekruttererens jobb blir dermed å finne den best kvalifiserte av de som har søkt.
Iversen mener, i likhet med Kvammen Ekker, at yrker hvor formell utdanning kanskje betyr mindre, er yrke med stort fokus på resultater.
- For mange selgere er det for eksempel salgsresultatene som dokumenterer kompetanse og ikke formelle vitnemål, sier han.
- Du bør "gutse" litt
Kvammen Ekker tror det avhenger av hvilke kvalifikasjoner det er snakk om når det gjelder å søke på jobben eller ikke.
- Er det kritisk kompetanse for å kunne fylle stillingen det dreier seg om, er det bortkastet tid å søke - da vil man uansett på et tidspunkt i rekrutteringsprosessen få avslag. Mange arbeidsgivere ber imidlertid om for mye i en stillingsutlysning, og ser for seg en «drømmekandidat» - men vet likevel at det kan være vanskelig å treffe kandidater som innehar absolutt alle kvalifikasjoner, sier karriererådgiveren og fortsetter;
- Sånn sett tenker jeg at en godt kan "gutse" litt når en søker, og søke selv om en ikke innfrir på alt. Mange får jobb likevel, hvis summen av det de kan vise til er stor nok, sier hun.
Samtidig advarer hun på det sterkeste;
- Å lyge på seg kompetanse man ikke har derimot, vil jeg absolutt fraråde.
Søketips
Hvis du bestemmer deg for å søke på en stilling du i utgangspunktet er underkvalifisert for, gir karrierenettstedet The Daily Muse, disse rådene for å få en fot innenfor:
- List opp dine alternative styrker: Hvis jobbutlysningen inneholder en rekke krav til søkerne og du ikke har noen av dem, må du score høyt og imponere på andre områder. Finn ut hva du har som gjør deg interessant for arbeidsgiveren. Hva har du å bidra med i stillingen?
- Ikke fortell dem at du er perfekt for jobben - vis dem: List opp noen ideer du kan tenke deg å gjennomføre i stillingen. Hvordan kan du bidra til at bedriften kan vokse og tjene mer penger? Er det noen grep du kan tenke deg å gjøre?
- Bruk nettverket ditt: Se om du har en kontakt i nettverket ditt som kan introdusere deg for noen i det selskapet du vil jobbe for. Eller møt opp på et arrangement som du vet "de rette" menneskene er til stede, slik at du kan introdusere deg selv.
Hvorfor vil du ha denne stillingen?
Iversen råder deg til å søke på en jobb du virkelig ha lyst på, og fortelle i søknaden hvorfor du har spesielt lyst på denne stillingen.
- Fokuser på de områder du har av styrker og hvordan disse kan benyttes i jobbsammenheng. Husk at realkompetanse består av både formell utdanning pluss erfaringsbasert kunnskap du har opparbeidet deg både gjennom jobb, og fritid, tipser han.
Kvammen Ekker råder å skrive godt og velbegrunnet om de kvalifikasjonene du faktisk har, og formulere det du har av erfaring på en slik måte at arbeidsgiver vurderer bakgrunnen din som relevant.
- Ikke si at du mangler det og det, vis heller hva du har! Det vil også være fint om du gjennom eksempler viser til stor lærevillighet, og at du tidligere har erfaring med å tilegne deg ny kompetanse raskt, sier hun.
Les også:
Jobbene med høyest lønn i fremtiden
Spis dette før du drar på jobb
Denne saken ble første gang publisert 07/11 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.