Slik får du høyere lønn
Få høyere lønn
Å få høyere lønn kan være enklere enn du tror.
For å sikre deg høyere lønn bør du ifølge senior manager i KPMG og førsteamanuensis ved Markedshøyskolen, Helene Tronstad Moe, synliggjøre eller beregne verdien av det du bidrar med.
- Dette kan være enklere i noen stillinger enn i andre, men husk at dine bidrag har en verdi selv om det ikke er helt åpenbart hva den eksakte kroneverdien er. Vis også tydelig frem hvilke ambisjoner du har for utvikling av egne resultater og kompetanse. Det er ressurskrevende for en arbeidsgiver å skulle lære opp nye ansatte.
- Formuler argumenter som bygger opp under realismen i dine ambisjoner. Da får du synliggjort overfor arbeidsgiveren din at du er "kostbar" å miste.
Du bør ifølge Moe begrunne hvorfor en ekstra påskjønnelse i form av bonus eller lønnsøkning vil være hensiktsmessig for arbeidsgiver.
- Eksempelvis kan du argumentere med at dette vil gi deg ekstra lyst til å ta i et tak ekstra eller at du er villig til å påta deg noe større ansvar.
Kjenn din markedsverdi
Har du egentlig den oversikten som gjør deg i stand til å beskrive din kompetanse for en ny arbeidsgiver på en måte som gir et riktig bilde av deg?
Moe mener du gjør det lurt i å undersøke lønnsnivået i bransjen før du stiller til intervju. - En del fagforeninger utarbeider lønnsstatistikk, eventuelt snakk med studievenner eller andre med lignende bakgrunn som deg selv. I offentlig sektor er dette relativt gjennomregulert.
- Stillingene er som regel plassert inn i et lønnstrinn, der ansiennitet og formelle kvalifikasjoner bestemmer lønnsnivået. Her er det som regel lite rom for forhandling. I større, private bedrifter er det ofte lignende systemer med fastlagte lønnsstiger.
Har du imidlertid en svært ettertraktet kompetanse som det er mangel på i markedet, forklarer førsteamanuensis at du vil oppnå høyere lønn.
- Generelt ser vi også at desto høyrere stillingsnivå, desto større blir mulighetene til å forhandle.
- Pluss på 20 prosent
Frynsegoder
Frynsegode er en fordel arbeidstakere mottar i tillegg til lønn, men ikke i kontante penger.
- De vanligste frynsegodene er nok mobiltelefon, PC, gunstige kantineordninger, gode forsikrings- og pensjonsordninger, ekstra ferie og trening i arbeidstiden. Fleksibilitet er noe som er viktig for mange, og arbeidsgivere tilbyr ofte for eksempel mulighet til å jobbe hjemmefra, forklarer rekrutteringsrådgiver Tina Jørgensen i Hammer & Hanborg.
Professor Paul Gooderham ved Norges Handelhøyskole mener at den beste strategien er å fremheve dine bidrag til å realisere bedriftens strategi:
- Bedriftens strategi består gjerne av delmål, og min anbefaling er at man oppsummerer på en helt konkret måte hva man har bidratt med i forhold til hvert av delmålene, har Gooderham tidligere uttalt til Kvinneguiden.
Dette innebærer at du har gjort en grundig forhåndsanalyse av egne bidrag.
- Det er det du "selger inn", ikke personligheten din. Altså er det snakk om å holde en saklig tone der arbeidsgiveren må svare helt objektivt, påpeker Gooderham.
En slik samtale skaper også grunnlaget for fremtidige forhandlinger.
- Når det gjelder hvor mye; ta utgangspunkt i det du er villig til å akseptere og pluss på 20 prosent. Dette gapet utgjør "forhandlingsrommet".
Argumenter for høyere lønn
Rekrutteringsrådgiver Tina Jørgensen i Hammer og Hanborg råder deg til å på forhånd lage en liste med saklige argumenter for hvorfor du fortjener å gå opp i lønn.
- Du bør få fram hva du bidrar med og sette konkret verdi på arbeidsinnsatsen din. Gi gjerne eksempler. Jobber du for eksempel med salg, tallfest hvordan resultatene påvirker omsetningen.
- Jobber du som journalist, vis til for eksempel økte lesertall, og lignende. Forsøk å tallfeste din innsats.
Har du fått mer ansvar eller en annen rolle i bedriften, er dette også argumenter du ifølge Jørgensen kan bruke.
Forvent motargumenter fra ledelsen
Når du befinner deg i en lønnsforhandlingssituasjon må du også være forberedt på eventuelle motargumenter fra ledelsen.
- Det kan for eksempel være at det har vært et vanskelig år økonomisk sett, forklarer Moe.
- Eventuelt at man har et bonussystem som skal kompensere for manglende lønnsøkning, at du ikke har en stilling som innebærer stort ansvar, eller at det er lett å få tak i liknende kompetanse som du besitter til en lavere pris.
Styr unna disse tabbene i lønnsforhandling
Når du er forhandler om lønn er det visse argumenter du bør styre langt unna.
- Du skal være forsiktig med begrunnelser kun med utgangspunkt i at en kollega har fått lønnsøkning, advarer Moe.
- Dersom du benytter det som argument kan du få som svar fra din leder at årsaken er at din kollega bidrar med mer enn du gjør.
Videre råder Moe deg til å være ytterst forsiktig med å true med oppsigelse dersom du faktisk ikke ønsker dette.
- Unngå også for all del å begrunne krav om lønnsøkninger i at du har behov for mer penger til å bygge på huset, reise på ferie eller lignende.
Les også:
Dette gjør deg upopulær på jobb
Svarer du ja på disse spørsmålene bør du bytte jobb
Denne saken ble første gang publisert 17/03 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.