Flink pike-syndromet
Er du flink pike?
- Jeg aksepterer aldri å være nest best. Jeg må være best i det aller meste av det jeg gjør. Høres det kjent ut?
Hva er egentlig "flink pike"- syndromet?
- Det er nok flere forståelser og aspekter ved dette fenomenet, men generelt sett tror jeg det handler om at du hviler din identitet og egenverdi i dine prestasjoner, forklarer psykolog og spesialist i voksenpsykologi Sondre Risholm Liverød.
- Det gjør at du blir avhengig av å prestere godt for å føle deg verdifull. For enkelte er "flink pike"- syndromet noe som starter allerede i barndommen. Man sier at barn trenger ubetinget kjærlighet, men i et såkalt perfeksjonssamfunn med svært høythengende standarder på de fleste områder, hender det kanskje at barn fortrinnsvis får ros og anerkjennelse når de er flinke.
- Overvekt av en form for betinget kjærlighet kan føre til at barnet kobler egenverdi opp mot prestasjoner, og i verste fall blir dette starten på et livslangt prosjekt hvor pauser og nytelse overkjøres av jakten på perfekte prestasjoner.
Flinke piker kan gå glipp av livet
Har du et "flink pike"- syndrom?
Første skritt på veien er ifølge psykolog Liverød å oppdage at du er fanget av et destruktivt mønster hvor du driver rovdrift på seg selv.
Hvis du kjenner deg igjen i opptil flere av disse punktene, kan det hende du har et "flink pike" syndrom.
- Jeg aksepterer aldri å være nest best. Jeg må være best i det aller meste av det jeg gjør
- Jeg må alltid gjøre mitt absolutt beste. Jeg klarer ikke å slå meg til ro med "godt nok".
- Jeg er veldig pliktoppfyllende. Jeg gjør alltid mine plikter.
- Ofte føler jeg et stadig press i forhold til å oppnå resultater og få ting gjort.
- I forhold til meg selv, slipper jeg ikke lett unna. Jeg lager ikke unnskyldninger for mine feil, men misliker meg selv når jeg ikke presterer optimalt.
- Jeg har så mye å gjøre at det sjelden blir tid til å slappe av
- Jeg er veldig konkurrerende.
- Velstand og status er viktig for meg
- Utseende må alltid være på sitt beste
- Jeg fortjener sterk kritikk når jeg gjør en feil
- Jeg etterstreber å holde alt i perfekt orden
Kilde: Psykolog og spesialist i voksenpsykologi Sondre Risholm Liverød
Liverød jobber til daglig med gruppeterapi ved DPS Solvang (en del av Sørlandet Sykehus). I tillegg driver han webpsykologen.no som er et tidsskrift for psykologi og selvutvikling på nett. Ifølge han er flinke piker ofte vellykkede i det de gjør, men tar ofte egne prestasjoner for gitt.
Han supplerer med at problemet oppstår hvis de ikke klarer å hvile i en suksess eller føle tilfredshet når de når et mål. Problemet forsterkes ytterligere hvis man har for strenge krav til seg selv.
- Noen flinke piker føler seg nok stadig presset. De klarer ikke å slappe av og nyte livet. Livet blir en utrettelig kamp for å være best i det man gjør, enten det dreier seg om skole, arbeid, idrett, hobby, stevnemøter eller sex. Og når alt skal presteres, forsvinner gradvis både nytelsen interessen og vitaliteten i det du foretar deg. Du skal hele tiden være kreativ og organisert på en perfekt måte.
- Noen opplever at livet er en tredemølle de aldri kommer av. Livet består hele tiden av noe du må gjøre, og på den måten risikerer du å gå glipp av selve livet. Flinke piker av den "verste sorten" kjenner ikke etter på egne følelser og behov, men jager av sted helt på kanten av det de makter.
- Hun har tanker om at hun ikke er god nok
Bjørg Krogstad er tankefeltterapeut ved tankefeltterapeut.no, i tillegg til å jobbe som psykiatrisk sykepleier. Hun forteller om en ung jente hun har hatt til behandling.
- Hun er svært talentfull på et område. Hun har tanker om at hun ikke er god nok, de andre synes hun er rar, hun isolerer seg og blir passiv og trøster seg selv med mat og søtsaker.
- Dette er et typisk eksempel på hva et slikt mønster kan gjøre. Hun mestrer ikke, blir fort en ond sirkel som ødelegger livet for vedkommende. Hun fratar seg selv muligheten til å utvikle talentet sitt.
Flink pike- symptomer
Symptomene er ofte av fysisk karakter.
Flinke piker opplever ifølge psykolog Liverød ofte stress, urolig mage, hodepine, høyt blodtrykk, magesår, kolitt, søvnproblemer, tretthet, panikkanfall, hjertearytmi, ryggsmerter, hudproblemer, leddsmerter, astma og mange andre fysiske symptomer.
Flink pike uten å vite det?
Liverød opplyser til Kvinneguiden at studier viser at opp mot 95 prosent av det vi foretar oss i livet er ubevisst.
- Mye av måten vi tenker, føler og handler på er diktert av ubeviste mønster. Flinke piker går nok mye på autopilot og presterer på topp uten å oppdage at de er fanget på en av livets mest alvorlige blindveier.
Ifølge psykologen er det mange varianter av flinke piker, men to teoretikere som heter Jeffrey Young og Janet Klosko, mener at mange "flinke piker" vil kjenne seg igjen i ett eller flere av disse punktene.
- Kjærlighet fra foreldre var på betingelse av at man oppnådde høythengende standarder.
- Én eller begge foreldrene var forbilder for høythengende og ubalanserte standarder og krav.
- Noen blir "flinke piker" for å kompensere for en underliggende følelse av å være utilstrekkelig, mindre verdt eler dårligere enn andre.
- Én eller begge foreldrene dine brukte skam og kritikk hver gang du mislyktes i å nå opp til høye forventninger.
Slutt å være flink pike
- Når du oppdager at livet styres av et ubevisst mønster som gradvis stjeler livskvalitet, har du innsikten som skal til for å skape forandring, mener Liverød.
- Men det er vanskelig å forandre inngrodde mønster. "Flink pike"-syndromet kan være dypt forankret i personligheten, og som gamle vaner, kan det være vondt å vende. Først og fremst må du tro og virkelig føle at du er verdifull for den du er, og ikke for det du gjør.
Ifølge psykologen er det den viktigste, vanskeligste og kanskje følelsesmessige mest kompliserte jobben du må gjøre.
- Deretter kan du gå helt konkret til verks og undersøke hvordan mønsteret styrer livet, og se på muligheter for å modifisere deg selv på ett eller flere områder.
Kom deg ut av mønsteret
1. Lag en liste over de områdene hvor dine standarder er ubalanserte eller ubønnhørlige.
2. Lag en liste over fordeler ved å overholde disse standarder til daglig.
3. Lag en liste over ulemper ved å presse så hardt på innenfor disse områdene.
4. Forsøk å kalle frem et bilde av hvordan livet ville vært uten dette presset.
5. Tenk på hva konsekvensene ville være dersom du senket standardene med 30 prosent.
6. Forsøk å tallfeste tiden du bruker på å opprettholde dine standarder.
7. Forsøk å avgjøre hva en fornuftig standard kan være ved å hente inn meninger og objektive innspill fra folk som virker mer balanserte.
8. Forsøk gradvis å endre på tidsplanen din, eller endre på atferden din for å få oppfylt dine dypere behov.
- "Flinke piker" må trene på å ta en pause, understreker Liverød.
- Livet er her og nå, og du går glipp av det dersom du alltid lever på vei mot det som skal gjøres og presteres i fremtiden. Klarer du å dempe behovet for perfekt orden, prestasjon eller status, vil du få høyere livskvalitet og mer givende følelsesmessige forhold til dine nærmeste i retur.
Les også:
Derfor kan du oppleve prikker i synsfeltet
Hva er egentlig en magefølelse?
Hva er det som skjer når foten sover?
Denne saken ble første gang publisert 14/01 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.