Small talk
Slik blir du god til å småprate
Hvorfor virker det som om enkelte er flinkere enn andre på small talk?
- Det er nok mange faktorer som spiller inn. Helt generelt kan man vel si at enkelte mennesker gjør de rette tingene i small talk, uten å reflektere så mye over hva de gjør og hvordan de gjør det, forklarer Erling Arvola, som sammen med Thomas Leikvoll har skrevet boken «Small talk - hvordan snakke om det meste med de fleste».
- Er du en person som er nysgjerrig på andre mennesker og flink til å by på deg selv, så er også sjansen stor for at du er en god small talker fra naturens side.
Alle kan bli god på small talk
Samtidig understreker Arvola at for mange av oss er small talk noe som må trenes på for at det skal komme uanstrengt.
- Alle kan lære seg small talk, og det er faktisk ikke så vanskelig som mange tror. Et nøkkelord er nysgjerrighet. Tenk på en samtale som en mulighet til å lære noe nytt og til å utveksle erfaringer.
- For et par måneder siden tok jeg taxi fra Bergen til Flesland. Drosjesjåføren var en kurder fra Tyrkia, og på 25 minutter lærte jeg mer om kurderenes situasjon, enn jeg har lært på 25 år. Det var helt tilfeldig at vi kom inn på dette, men det var et tema jeg var nysgjerrig på og som han mer enn gjerne snakket om. Dette viser jo også at small talk på ingen måte trenger å være overfladisk.
Finn et gjensidig engasjerende tema
10 small talk tips
1. Smil og søk øyekontakt. Rekk gjerne ut en hånd. Tenk over kroppsspråket ditt.
2. Husk informasjonen du får «gratis», altså det du ser og hører rundt deg. Grip øyeblikket og nysgjerrigheten og bruk det!
3. Vis noe av deg selv. Det skaper trygghet.
4. Vis innlevelse i samtalepartnerens tema. Det viser at du er interessert i den andres liv og gjerninger.
5. Komplimenter folk hvis du kan.
6. Bruk personens navn dersom det faller naturlig.
7. Vær en god og aktiv lytter. Ved å være oppmerksom på hva som blir sagt, får du informasjon som gjør det lettere å holde samtalen gående.
8. Grav dypere. Spør om «hva» og «hvordan». Pass bare på slik at du ikke pumper samtalepartneren for så mye informasjon at det oppleves som et rent forhør.
9. Religion og politikk er ømfintlige emner når du møter ukjente, så det er greit å være var. Husk at det fullt mulig at den andre er helt uenig med deg.
10. Ikke gi «gode» råd med mindre du blir bedt om det.
(Kilde: Birgitte Sally, sallykommunikation.dk)
Generelt kan du snakke om det meste, men ifølge Arvola bør du naturlig nok være forsiktig med kontroversielle tema.
- En god samtale kommer ofte når du og den du snakker med finner et tema dere begge er engasjert i, så fisk gjerne etter slike tema. Er du for eksempel fotballfan og treffer en fra Drammen, så kan du jo spørre om han eller hun synes om at Strømsgodset vant eliteserien.
- Hvis personene gir et glødende engasjert svar, så kan det ligge an til en god fotballprat. Hvis svaret er likegyldig, så er det greit å finne et annet tema.
Innled praten med disse temaene
For å lykkes med small talk så kan det ifølge Arvola være fint å starte med enkle dagligdagse tema, og så finne felles referanse -og interessepunkter hos den man snakker med. Så bli fort small talken mer enn overfladiske generelle betraktninger.
Videre forklarer han at en god og myk start kan være å snakke om dagsaktuelle tema, for eksempel saker i nyhetsbildet.
- Mange tyr også til været. Det er helt ok, men et tema som raskt er ferdigsnakket, med mindre du benytter det som en anledning til å spinne videre på temaet. Ferieplaner i nærmeste fremtid kan for eksempel være en naturlig fortsettelse etter å ha klagd over dårlig vær og mørketid.
- I disse dager har vi jo et tema å snakke som er like safe som været, men med flere muligheter, nemlig jula. Det er en utømmelig kilde til small talk. Utveksle juletradisjoner, julegavetips, julebord, snakke om det faktum at 100 000 spiser grandiosa på julaften, forbruk, julestress, julekander til barna, dårligste julegaven jeg har fått eller kjøpt, og så videre.
Ikke glem kroppsspråket
Arvola understreker at også kroppsspråket er veldig viktig for å lykkes med small talk.
- Du er garantert å bli gående i ensomhet i sosiale sammenhenger hvis du er redd for å ta iniativ til en samtale, ser ned i gulvet, ser sur ut, ikke møter blikket til andre eller gjemmer deg i et hjørne.
- En som smiler, har blikkontakt med andre og som generelt har et åpent kroppsspråk (ikke armene i kryss over brystet) signaliserer at han eller hun er åpen for kontakt. Når du er i en samtale er det viktig å ha blikkontakt. Snakker du med noen som stadig flakker med blikket og ser seg rundt i lokalet, oppfattes gjerne han eller hun som en som ser etter en rømningsvei.
Skaper kontakt og tillit
Birgitte Sally eier det danske firmaet Sally Kommunikation som holder kurs om relasjoner og kommunikasjon.
Hun har tidligere uttalt til Klikk.no at dersom du forbedrer evnene dine til å skape kontakt og tillit, vil du kunne bruke småprating som en strategi og et gode i mange sosiale sammenhenger som for eksempel i kontakt med naboen, sjefen, kollegaer og andre nettverk.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 16/12 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.