Hater du jobben?
Slik lærer du å elske jobben du hater
Misliker du jobben din? Slik unngår du at de negative tankene tar overhånd.
"Jeg hater jobben min, jeg hater selskapet jeg jobber i, jeg hater kollegene mine, jeg hater sjefen min." Veldig mange av oss har på et eller annet tidpunkt i livet hatt slike tanker.
Da er det viktig å ikke la disse negativene følelsene ta overhånd.
- Du kan faktisk lære deg å elske jobben du hater, bedyrer Thomas Hoff, professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.
Utvikle deg selv gjennom jobben
Han forklarer til Kvinneguiden at i stedet for å hate jobben din, kan du aktivt gå inn for å forbedre deg på områder du ikke er komfortabel med.
- Hvis du for eksempel hater salgsarbeid, kan du se på salgsarbeid som en måte å utvikle deg som person på. Du blir en del av ditt eget eksperiment, der selvutvikling er målet.
Hvis du får hjelp av en coach, gjerne psykologutdannet, kan du få diagnostisert spriket mellom din egen personlighet, og kulturen på stedet du jobber.
Sammen kan dere aktivt utnytte dette spranget for å utvikle deg som person, og gjøre deg til en mer attraktiv arbeidstager. De som behersker alle fire organisasjonskulturer(se faktaboks) er en perfekt lederkandidat i fremtiden.
Derfor hater du jobben din
De fire organisasjonskulturene
Vi har i hovedsak fire organisasjonskulturer:
1. Samarbeidskultur
2. Innovasjonskultur
3. En markedskultur
4. En byråkratisk kultur
Kilde: Thomas Hoff, professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo
Professor Hoff opplyser til Kvinneguiden at det er to hovedårsaker til at du hater jobben din:
- Den ene er når det oppstår en ubalanse mellom "hemmere" (krav) og "fremmere" (ressurser).
- Jobben tar og jobben gir. "Hemmere" er negative aspekter ved jobben, slik som for eksempel høy arbeidsbelastning, problemer med forholdet mellom hjem og arbeid, høye mentale belastninger (for mye å tenke på), og noen har gjerne høye emosjonelle krav, slik som for eksempel en sykepleier gjerne har.
Gir deg energi i jobbsammenheng
Mens "fremmere" ifølge Hoff er aspekter som gir deg energi.
- Dette kan være sosial støtte, muligheter for egenutvikling i jobben, selvstendighet i arbeidet, god kommunikasjon i virksomheten, høy grad av feedback fra overordnede, og godt teamarbeid på arbeidsplassen.
Hoff understreker at det er mange som har store hemmere i jobben, men som allikevel elsker den.
- Disse er kjennetegnet ved at det også er mange fremmere til stede. Fremmerne "utveier" de negative effektene av hemmerne.
Jobben kan oppleves som meningsløs
Hvis jobben din imidlertid er preget av mange hemmere og få fremmere, understreker professoren at du er i en farlig situasjon.
- Her er det arbeidsgiver sitt ansvar å legge arbeidet til rette for deg, og igangsette tiltak i virksomheten som gjør at fremmerne kommer på plass. Ta kontakt med sjefen din, eller verneombudet.
- Noen har dessverre både lave fremmere og lave hemmere. I slike situasjoner oppleves jobben som meningsløs, og da er det kanskje på tide å se seg om etter en annen jobb.
Ikke gru deg for mye til jobben
Odd Fylling, karriereveileder, coach og kursholder mener at det er viktig å stille deg selv noen spørsmål, om du mistrives i jobben.
- For eksempel hvorfor har jeg det slik? Hvorfor føler jeg det slik? Hva forteller følelsene meg? Lag en liste og se om dette er ting du får gjort noe med, om det er "innenfor eller utenfor" egen kontroll, har han tidligere uttalt til Kvinneguiden.
- Det er ikke alltid slik at vi gleder oss til å gå på jobben, men du skal heller ikke tenke for mye negativt eller grue seg, da er noe galt.
Bruk jobben til å utvikle dine ferdigheter
En annen vanlig årsak til at du mistrives på jobb er ifølge professor Hoff at du jobber i en organisasjonskultur som ikke passer din personlighet.
- For eksempel kan en utadvendt, sosial og omtenksom person mistrives i en byråkratisk kultur.
"Bør du da bytte jobb?"
- Tja. Hvis du ønsker å utvikle deg som person og medarbeider trenger du å utvikle ferdigheter som passer innenfor alle disse fire kulturene, avslutter professoren.
Les også:
Slik sikrer du deg høyere lønn
Dette gjør deg upopulær på jobb
Derfor bør du ikke jobbe overtid
Denne saken ble første gang publisert 28/06 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.