Gode tips når du har dårlig råd

Slik takler du å være den blakkeste i gjengen

Nei, alle har ikke råd til jentetur til London og middag ute hver helg.

TØYER STRIKKEN LANGT: Dårlig økonomi er fortsatt tabubelagt. Derfor er det mange som heller bruker mer penger enn de bør, for eksempel på jenteturer, fremfor å fortelle hva ståa egentlig er.
TØYER STRIKKEN LANGT: Dårlig økonomi er fortsatt tabubelagt. Derfor er det mange som heller bruker mer penger enn de bør, for eksempel på jenteturer, fremfor å fortelle hva ståa egentlig er. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert
LAG LISTER: - Planlegging holder gjerne julegaveutgiftene nede. Lag deg lister og skriv ned konkrete eksempler på hva du skal kjøpe til den enkelte, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom ved Nordea.
LAG LISTER: - Planlegging holder gjerne julegaveutgiftene nede. Lag deg lister og skriv ned konkrete eksempler på hva du skal kjøpe til den enkelte, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom ved Nordea. Foto: FOTO: Privat

- Å snakke om økonomiske utfordringer, har lenge vært tabubelagt. Mange vil derfor heller strekke den økonomiske strikken langt for å være en del av gjengen fremfor å fortelle hvordan det faktisk står til rent økonomisk, sier forbrukerøkonomi Nordea Elin Reitan.

For noen ser ut til å ha råd til "alt". De foreslår shoppingturer, vennemiddager ute, kvelder på byen, jenteturer til London – og fortsatt ser de ut til å ha penger til overs. Det å føle at du ikke kan henge med på alt dette kan oppleves tøft. Hvordan takle å være den blakkeste i vennegjengen?

Dårlig råd

Reitan sier det er viktig å være åpen og ærlig om sine økonomiske begrensninger, og mener det er store sjanser for at du møter forståelse om du kvier deg. Er vennene dine skikkelige venner, vil de være villige til å også finne på ting du kan være med på uten å måtte spise knekkebrød til middag resten av måneden.

- Hvem vet, kanskje er det andre i gjengen som har det på samme måte?

DÅRLIG RÅD: - Det er ikke tilfeldig at noen tjener mer enn andre. De har hatt fokus på å få det slik, sier psykolog Grethe Nordhelle.
DÅRLIG RÅD: - Det er ikke tilfeldig at noen tjener mer enn andre. De har hatt fokus på å få det slik, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

Må ikke koste mye

Reitan tror det er sannsynlig at gode venner innretter aktivitetene etter økonomien din dersom de er kjent med at du ikke har like god råd som dem selv.

ET GODT LIV: - Lykke kan ikke måle seg i materiell høy standard, sier psykolog Grethe Nordhelle.
ET GODT LIV: - Lykke kan ikke måle seg i materiell høy standard, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: FOTO: Privat

Tips

  • Vær åpen og ærlig om økonomiske begrensninger.
  • Vær nøye med prioriteringer.
  • Ta initiativ til rimeligere sammenkomster.
  • Vis at det er mulig å ha det koselig på en billig måte.
  • Inviter vennegjengen hjem.
  • Lag maten selv.
  • Legg litt flid i pynting og tilbereding av det du serverer.
  • Koldtbord hvor alle bidrar, er alltid en slager.
  • Å gå en tur sammen er en fin aktivitet.
  • Dra på hyttetur i stedet for til utlandet hvis dere skal på jentetur.

Kilder: Forbrukerøkonom Elin Reitan og psykolog Grete Nordhelle

- Samtidig kan det at vennene dine kjenner til din økonomiske situasjon gjøre det lettere for deg å avslå de aktivitetene som koster for mye.

Hun mener prioritering er et viktig nøkkelord.

Du kan sannsynligvis ikke være med på alt som skjer, og må da heller prioritere det du vil være med på.

- Tid med vennegjengen trenger ikke å koste så mye. Er du åpen om situasjonen, og kommer med forslag til rimeligere sammenkomster, er mye gjort, sier hun.

Vær en motvekt

Grete Nordhelle er psykolog, advokat og forfatter.

Hun driver terapi, psykologisk rådgivning og meklingspraksis.

Nordhelle er enig i at et godt råd er å prøve å vise at dere kan ha det koselig uten å bruke så mye penger.

Inviter vennegjengen hjem, lag litt kreativ, rimelig og god mat og legg ekstra kjærlighet i pynting og tilbereding av det du serverer.

- Man trenger heller ikke dra så veldig langt for å ha det fint. Det som er viktig er at du får litt avkobling, og det kan du like gjerne få hvis man tar en sykkel- eller gåtur til et sted du ikke pleier å være, sier hun.

Ta med litt mat og prøv å lære å leve med situasjonen din.

- Det er uansett veldig mange som reiser rundt mest for å kunne fortelle andre om det etterpå, og dette er ikke et kjør du trenger å henge deg på. Det viktige er ikke slike flyktige opplevelser, men det å ha en harmonisk og god hverdag, sier hun.

Hvis du ønsker å få bedre økonomi, og dermed kunne henge med på det vennegjengen finner på, syns Nordhelle du bør tenke gjennom hvordan du kan få til dette.

Ta en ekstrajobb

- Kanskje kan du finne deg en bedre betalt jobb, en ekstrajobb eller redusere utgiftene der du bor?

ØKONOMISK: En piknik i parken og medbragt drikke og mat er minst like hyggelig som en kafetur eller restaurantbesøk.
ØKONOMISK: En piknik i parken og medbragt drikke og mat er minst like hyggelig som en kafetur eller restaurantbesøk. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images

Husk bare at endringene ikke kommer av seg selv, dette er noe du må jobbe for.

Hvis du ikke ønsker eller har sjans til å gjøre slike endringer, og heller vil finne deg til rette med dagens situasjon, finnes råd.

Reitan er enig i at det finnes mange gode alternativer til dyre jenteturer og vinkvelder.

- Den klassiske kurvfesten er alltid en slager. Om alle tar med seg en rett hver til et felles koldtbord, blir ikke utgiftene per person så store. Ellers er det minst like koselig med en gåtur i parken med hjemmelaget kaffe på termos, som å samles på kafé. Med på kjøpet får du dessuten fysisk aktivitet, sier Reitan.

Hun syns også det kan være greit å tenke alternativt hvis jentene skal på tur sammen.

Man må ikke legge turen til Madrid eller Hellas.

- Vi nordmenn er på topp i Norden når det gjelder å eie fritidshus, men vi er på bunn når det gjelder å bruke dem. Kanskje har noen i vennegjengen din en hytte dere kan besøke neste gang dere skal på tur, sier hun.

Kan få dårlig rykte

De som har mer penger enn deg, vil kanskje foreslå at de kan spandere på deg, men Reitan forteller at hun selv ikke er noen tilhenger av å bli påspandert i særlig stor grad.

- Jeg velger heller å prioritere bort aktiviteter fremfor å være avhengig av generøsitet fra andre. Vi nordmenn har god råd, men har likevel ikke kastet oss ut i en forbruksfest, sier forbrukerøkonomen. 

Vi er derimot kjent for å være bevisst på vårt forbruk, og deler heller opp regningen etter hva vi har konsumert enn å dele den på midten.

- Er du alltid den som blir påspandert, kan du fort få et dårlig rykte. Jeg mener derfor det er viktig å være åpen om sin situasjon og heller prioritere hva man vil ta seg råd til å bli med på og ikke, sier hun.

Hvis du har en venninne som gjerne vil spandere på deg, mener likevel Nordhelle det kan være greit å la henne gjøre det i enkelte situasjoner.

Uselvisk

- Men det avhenger av at du kjenner henne godt, og vet at hun ikke forventer noe tilbake. Hvis hun er av den generøse typen, som har stor glede av å få lov til å gi deg en reise eller middag, bør du ikke ødelegge denne gleden for henne, mener psykologen. 

Det viktige her er altså at du vet hvor du har venninnen din og at dette er en fullstendig uselvisk handling.

- Trekker hun derimot ofte frem at hun har gjort så mye for deg, setter du deg selv i et avhengighetsforhold til henne. Da er det mye bedre å gjøre seg uavhengig ved å ikke bli med på tur eller ta en ekstrajobb for å tjene noen kroner til utskeielser med vennene, sier hun.

Psykologen påpeker at det å ha det bra ikke nødvendigvis er knyttet til økonomi.

- Lykke kan ikke måle seg i materiell høy standard, og hvis vennene dine ikke er villige til å tilpasse seg litt, er de kanskje ikke de rette vennene for deg, sier hun.

Ikke vær klagete

Psykologen anbefaler at du unngår å ta på deg en offerrolle på grunn av din økonomiske situasjon.

- Ikke bli en klagete person som folk tar avstand fra. Forsøk heller å se hva som virkelig har verdi i livet og forstå at det ikke er penger som gjør deg lykkelig, sier Nordhelle.

- Mitt beste råd er å forsøke å være en motvekt til alt det materielle.

Vil du lese flere saker om økonomi og forbruk?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også