Dyreforsikring

- Jeg har opplevd at eier har avlivet dyr på grunn av kostnader

Skaff deg dyreforsikring før uhellet er ute. Ellers kan det bli svindyrt.

SYKDOM OG UHELL: En vet aldri når det skjer. Her er  Turbo og Godzilla, hvis eiere har fått god bruk for dyreforsikringen. FOTO. Privat.
SYKDOM OG UHELL: En vet aldri når det skjer. Her er Turbo og Godzilla, hvis eiere har fått god bruk for dyreforsikringen. FOTO. Privat.
Sist oppdatert
DYRLEGE: Stein Dahl er dyrlege på Hønefoss Dyrehospital. FOTO: Privat.
DYRLEGE: Stein Dahl er dyrlege på Hønefoss Dyrehospital. FOTO: Privat.

Hvor går smertegrensa di? Ved 10 000 kroner? 20 000? 30 000? Hva med 45 000?

Det er faktisk snakk om så store summer hvis Fido eller lille Korse må opereres og så trenger rehabilitering. Dermed kan dyreforsikring bli et spørsmål om liv eller død.

- Som alle andre dyrleger har jeg opplevd at eier har avlivet dyr på grunn av kostnader. Det er en del av hverdagen, forteller dyrlege Stein Dahl til Kvinneguiden.

Han jobber på Hønefoss Dyrehospital og forteller om eiere blir veldig lei seg over å måtte velge pengene fremfor dyret. 

- For noen er det rett og slett for krevende økonomisk, mens andre igjen ikke ønsker å bruke særlig penger. Det må vi respektere. Selv om det kan være hjerteskjærende, så kan vi ikke redde alle. Det er bedre å la et dyr få slippe enn å lide, sier Dahl.

Hadde dyret vært forsikret, hadde problemstillingen sannsynligvis vært unngått.

- Mange har ikke tenkt over at forsikring er viktig og kan bety forskjell på liv og død, før de en dag står der med et alvorlig sykt dyr og blir oppmerksomme på kostnadene ved undersøkelse og behandling, sier veterinæren og fortsetter:

- Det er aldri hyggelig for en dyrlege å måtte avlive et dyr som vi kan behandle, eller å oppleve fortvilelsen hos eierne når det er økonomien som stopper. Vi som dyrleger er også mennesker, og det er klart det er trist. Samtidig, skal vi “overleve” i denne jobben må vi klare å ha et profesjonelt forhold til det og akseptere at vi ikke kan redde alle.

Husk katta!

Dahl har merket en betydelig økning i antall forsikrede dyr.

FORSIKRINGSEKSPERTER: Sigmund Clementz i If Skadeforsikring & Christian Geelmuyden i Agria. FOTO: Privat & Scanpix.
FORSIKRINGSEKSPERTER: Sigmund Clementz i If Skadeforsikring & Christian Geelmuyden i Agria. FOTO: Privat & Scanpix.

- I dag er det mer sjeldent at en hund ikke er forsikret, men flertallet av katter er dessverre uforsikret. De fleste tenker over forsikring på hund etter råd fra oppdretter, også fordi en valp koster mye penger. Kattunger gis ofte bort gratis, og mange tenker da ikke over hvor mye det kan koste å behandle dem før skaden er ute, påpeker Dahl.

Forsikringsselskapene ser samme tendens.

- Folk forsikrer først og fremst hunder og hester, ikke så mange forsikrer katter, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring til Kvinneguiden.

Agria dyreforsikring er størst på dyreforsikring i Norge. Hos dem koster veterinærforsikring for huskatt mellom 700 og 1000 kroner per år. Det er altså ikke de store summene det er snakk om.

Les forsikringsvilkårene nøye

På en normal hverdag utbetaler Agria i snitt nærmere én million kroner. I 2014 utbetale selskapet over 200 millioner kroner i skadeerstatninger. Rundt 80 prosent går til dekning av veterinærkostnader.

- På hund er det hud og øre (kløe, allergi, ørebetennelser) samt mage- og tarmlidelser som er aller vanligst, forteller Christian Geelmuyden, som er country manager for Agria.

I likhet med eiendeler og mennesker, varierer forsikringssummen etter rase, alder med mer.

- Prisen på dyreforsikring varierer for hunders del med rase og hvor gammel hunden er. Mitt beste tips er å lese nøye gjennom forsikringsvilkårene hos selskapene for å finne en riktigst mulig forsikring for sitt dyr. Tenk på å få dekning som passer ditt behov best, ikke bare pris. Hvilke skader og sykdommer som ikke er inkludert varierer noe mellom selskapene, sier Clementz.

Priseksempler

- Normalt vil en veterinærforsikring variere fra 1000-7000 kroner per år. For en labrador retriever vil enn veterinærforsikring som dekker 30 000 kroner per år ligge på ca 2500 kroner per år avhengig av valgt egenandel ved skade. En livsforsikring som dekker 12 000 kroner ligger på cirka 700 kroner, forteller Geelmuyden.

- Kjæledyr får stadig større plass i våre liv og mange strekker seg langt for å ta godt vare på dem og hjelpe dem når de er syke, bemerker dyrlege Dahl.

Har spart titusener

Emma Anderson og Richard Amundsen Dyver har to Engelsk staffordshire bull terriere. Godzilla er åtte og Turbo er snart fire. De har vært forsikret fra dag én. Og takk og lov for det! For Godzilla er en liten ulykkesfugl og Turbo har hatt mer enn sin andel av dyrlegebesøk.

EMMA ANDERSON: Hundeeieren fikk erfare hvor bra det er å ha dyreforsikring. FOTO: Privat.
EMMA ANDERSON: Hundeeieren fikk erfare hvor bra det er å ha dyreforsikring. FOTO: Privat.

- Vi har virkelig erfart at en aldri vet når det skjer en ulykke eller når kjæledyret ditt blir syk, sier Emma til Kvinneguiden.

Hadde de ikke hatt dyreforsikring ville Turbo så langt kostet paret nærmere 70 000 kroner i veterinærutgifter. Blant annet har han operert begge frambeina på grunn av artrose. Etter en så omfattende operasjon, trengs rehabilitering. Turbo gikk blant annet på vannmølle, gjorde balanseøvelser, gikk slalåm og fikk massasje for å komme i form igjen. Slikt er ikke gratis.

- Dengang visste vi ikke at forsikringsselskapet vårt tilbyr en pakke som dekker rehabilitering. Det ble en dyr lærepenge. Vi betalte 12 000 kroner av egen lomme!

Verdt pengene

Paret betaler 6000 kroner i året per hund i dyreforsikring.

FINE HUNDER: Turbo og Godzilla koser seg i hagen. FOTO: Privat.
FINE HUNDER: Turbo og Godzilla koser seg i hagen. FOTO: Privat.

- Ja, det koster litt, men det er ikke er så mye sammenlignet med hva vi ellers måtte ut med, bemerker Emma.

Ta for eksempel Godzilla, den lille ulykkesfuglen: Julen 2013 rev hun opp ryggen på en stor blomsterpotte som alltid hadde stått på samme sted. Det ble akuttbesøk hos dyrlegen- til en prislapp på nærmere 7000 kroner. Så fikk hun det dyrlegen tror er epilepsi og måtte ta MR av hodet. Pris: 10 000 kroner. Så i sommer fikk hun blod i hjertesekken og måtte hasteopereres. Til den nette sum av 17 000 kroner. Takket være forsikringen betalte Emma og Richard kun egenandel og rundt 20 prosent av utgiftene.

- Vi er sjeleglade for at vi forsikret Turbo og Godzilla! Bikkjene er ungene våre, så hadde vi ikke hatt dyreforsikring måtte vi tatt opp lån eller solgt det vi eide.

Penger, liv og død

Kristin Carlsen og samboeren har hundene India (7) og Madeira (5), som begge er Berner Sennen-hunder, og Ester (3), som er en Jack Russel Terrier.

GLAD HUNDEEIER: Kristin Carlsen og samboeren har tre hunder. FOTO: Privat.
GLAD HUNDEEIER: Kristin Carlsen og samboeren har tre hunder. FOTO: Privat.

Tips til dyreforsikring:

Alle forsikringer har skader og sykdommer som ikke omfattes av dekning. Les vilkårene nøye og vær særlig oppmerksom på følgende:

  • Forebyggende behandling dekkes ikke.
  • Lidelser eller skader som har skjedd eller har begynt å utvikle seg før forsikringen ble tegnet dekkes ikke.
  • De fleste selskaper har unntak eller begrensninger knyttet til tannbehandling, fødselshjelp/keisersnitt, utviklingslidelser i skjelettet.
  • Atferdsforstyrrelser er alltid unntatt.

Tegn forsikring når dyret er ungt. Utviklingslidelser begynner ofte å utvikle seg allerede fra tre måneders alder av, og forsikringen i de fleste selskaper dekker derfor mer om dyret ble forsikret før 4 måneders alder.

Merk at veterinærforsikring for hund avhenger helt av rase, forsikringens dekning og valg av egenandel.

Kilde: Christian Geelmuyden, Agria.

- Jeg er oppvokst opp med hunder som var forsikret, så det var gitt at jeg også forsikret India, som var min første egne hund. Men selv om jeg har tenkt at jeg ha forsikring på hundene, så har jeg også tenkt at det er dyrt. Men vi har erfart at det virkelig lønner seg, sier hun til Kvinneguiden.

Ta som eksempel hva som skjedde da India røk det ene korsbåndet: Skulle Kristin betalt operasjonen og rehabiliteringen selv, snakker vi rundt 30 000 kroner.

- Det er et stort innhogg i økonomien. Jeg er usikker på om jeg hadde hatt råd ellers, forteller Carlsen.

Spørsmål og svar med dyrlegen:

- Hva er viktig å vurdere når folk skal velge forsikring?

- Det som er viktig å sjekke er hvor mye som dekkes per år/skadetilfelle. En god forsikring bør minste dekke 30.000 kroner per år, helst mer. Man bør påse at forsikringen gjelder livet ut, noen forsikringer stopper når hunden fyller 10 år, og det er viktig å huske på at eldre hunder er mer syke, så pass på å tegne en forsikring som gjelder livet ut. Så må man selvfølgelig vurdere årspremie og ikke minst hva som står med liten skrift.

- Hvor tidlig bør man forsikre en valp?

- Før fylte 12 uker, det vil si med en gang man kjøper valp. Hvis hunden er forsikret etter fylte 12-16 uker så er det en del tilstander som ikke dekkes, da de kan anses om medfødte lidelser og det anses at hunden hadde tilstanden allerede da den ble forsikret. Det beste er hvis oppdretter har forsikret kullet og man viderefører forsikringen når man overtar valpen. Da dekkes også såkalte “skjulte feil” av oppdretters forsikring. Så hvis du skal kjøpe valp, sjekk at oppdretter har valpeforsikring som kan videreføres.

- Hva annet bør vi være oppmerksomme på?

- Behandling av enkelte rasebetingede arvelige lidelser og defekter dekkes ikke, og tannbehandling foruten behandling av brekte tenner, dekkes som regel ikke. Skal man drive med avl må man ha egen forsikring for dekning av utgifter til fødselshjelp/keisersnitt, og forsikring av de nyfødte valpene.

- Er noen selskaper bedre enn andre?

- Jeg skal være forsiktig med å anbefale noen selskaper fremfor andre. Sjekk gjerne der du allerede har andre forsikringer og vurder vilkår og betingelser opp mot noen andre selskaper. De to selskapene som er størst på forsikring av dyr er nok Gjensidige og Agria, så man kan jo sjekke vilkårene deres som referanser. Begge de selskapene tilbyr det som kalles “direkte regulering”, hvilket vil si at man ved større kostnader slipper å legge ut for kostnadene hos dyrlegen, man kan betale kun egenandelen, da selskapet betaler dyrlegen direkte ved forsikringsoppgjør.

- Bør man forsikre katten sin?

- Definitivt! Det koster mindre å forsikre en katt, men kan koste like mye å behandle som en hund. Selv bittskader som er vanlig hos katt kan bli omfattende og kostbart, og katter har oftere beinbrudd enn hund. Man blir like glad i en katt som i en hund, men alt for få tenker over hvor glad man er i katten og hvor kostbart det kan bære å behandle den før de står der på en søndags kveld med en alvorlig skadet katt...

- Hva med hamstere, rotter, papegøyer, kanarifugler, kaniner osv?

- De mindre kjæledyra er vanskeligere å få forsikret, men sjekk med forsikringsselskapet om det er mulig. Stadig flere har kanin som kjæledyr, så dette kan endre seg.

VINTERMORO: Berner Sennenhundene India og Madeira. FOTO: Privat.
VINTERMORO: Berner Sennenhundene India og Madeira. FOTO: Privat.

Dyr er verdt pengene

Dyrlege Dahl har en liten kjepphest:

- Noen dyreeiere får høre kommentarer som: “at du kan bruke så mye penger på en hund eller en katt” og at andre nærmest gir dem dårlig samvittighet for å bruke mye penger på dyra sine. Det provoserer meg litt. Det er liksom helt greit å bruke titalls tusen på klær, sportsutstyr, nye felger til bilen eller hva det måtte være, mens dyra, som for mange av oss er noe av det kjæreste vi har, som vi lever sammen med og deler gleder og sorger med, som alltid er der for oss når vi har opplevd noe leit og er et levende individ med stor egenverdi, det skal man liksom ikke bruke penger på!

- De som kommer med slike uttalelser har ikke forståelse for hvor mye dyra betyr for oss som har dem, hvor mye helse det kan være i å ha en hund eller en katt, hvor bra det kan være for barn å lære empati, ha en pelskledd venn som ikke ler av deg om du ikke går i riktige moteklær eller helt passer inn i gjengen, hvor trivelig det er å rusle på skogen med en turkamerat eller en hund som logrer og ber om kos når du kommer ensom hjem til tomt hus.

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også