Kan du egentlig stryke klær?

Du gjør garantert dette feil

Du trodde kanskje det bare var å kjøre strykejernet litt frem og tilbake?

SMARTE TIPS: Slik går strykingen som en lek.
SMARTE TIPS: Slik går strykingen som en lek. Foto: FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Å stryke klær er for de aller fleste et ork - og gjerne en oppgave man foretar seg kun når nødvendigheten på død og liv krever det.

Noen er derimot i en jobbsituasjon som til enhver tid krever nystrøket skjorte og plettfri snipp. For andre bunner strykingen i at man til enhver tid liker å se velkledd ut.

Stryking er en både pirkete og tidskrevende jobb, men visste du at det kanskje finnes en måte å gjøre strykingen lettere på - og som gir deg en langt bedre resultat?

Ifølge magasinet Reader's Digest er det nemlig svært mange av oss som stryker feil.

Her er tipsene du trenger:

1. Sortér klær etter stryketemperatur

Om du før du begynner å stryke sorterer klærne etter hvilke temperaturer de skal strykes på, ja så har du allerede spart deg mye tid på å slippe å måtte vente mellom plagg på at strykjernet skal kjøles ned eller varmes opp til makstemperatur.

- Begynn med de som skal strykes på laveste temperatur og jobb deg oppover, råder produktansvarlig hos Rowenta Irons, Donna Wallace, til Reader's Digest.

- Stryk silke og syntetiske plagg på lav til medium varme, ull på medium til høy varme og bomull og lin på strykjernets makstemperatur.

Wallace forklarer at siden det er kritisk viktig å få rett temperatur på det man skal stryke, kan det være en god idé å la strykjernet stå litt mellom hver gang du har justert på temperaturknappen.

SORTÉR: Vet du i hvilken rekkefølge du skal stryke plagg for at det skal gå raskest?
SORTÉR: Vet du i hvilken rekkefølge du skal stryke plagg for at det skal gå raskest? Foto: FOTO: Trine Jensen

2. Heng opp plaggene

Wallace forklarer at å henge opp plaggene umiddelbart etter stryking vil spare deg for å måtte gå tilbake å rette opp i rynker og skrukker etter at du egentlig er ferdig med å stryke.

3. Unngå sirkelbevegelser

Ifølge Wallace kan sirkelbevegelser gjøre at du strekker stoffet i plagget og gjør permanent skade på fasongen.

- Stryk heller på langs, opp og ned, og fjern rynker og skrukker ved å bruke jernets steamfunksjon.

4. Bruk hjelpemidler

Når du stryker store plagg, som duker eller sengetøy, råder Wallace deg til å sette opp to stoler ved siden av strykebrettet, og brette plagget forsiktig slik at det henger på disse etter hvert som du gjør deg ferdig med deler av det.

- Det går også an å stryke store ting som dette på en bordplate som du har dekket med en håndkle, foreslår Wallace.

- Pass dog på at bordplaten tåler dette, og ikke tar skade før du går i gang.

5. Bruk en presse-klut til å stryke sarte plagg

Dette kan ifølge Wallace være en ren bomullsklut, en linserviett eller noe lignende som du legger mellom plagget og strykjernet når du stryker for å unngå å skade stoffet.

- Stryk også alltid sensitive og sarte plagg på vrangen, forklarer eksperten.

- Dette beskytter dem fra å bli ødelagte av varme og vanndamp fra strykjernet ditt.

6. Slik stryker du folder

Skal du stryke et plagg med folder, lønner det seg å starte fra bunnen.

- Jobb deg fra innerst inne i folden og mot utsiden, forklarer Wallace.

- Når du har strøket hele folden, "fester" du den flat med litt damp.

7. La klærne hvile

Om du hører til typen som stryker noe i farten like før du må ta det på deg og haste ut av døren, ja så kan det hende du nettopp har ødelagt alt det harde arbeidet du nettopp la ned, råder eksperten.

- La klærne henge og "hvile seg" i noen timer etter at du er ferdig med å stryke, råder Wallace.

- Om du tar plagget på deg med en gang risikerer du at strykekantene og foldene ikke har fått satt seg skikkelig.

For deg som hater å stryke

For alle som synes stryking er et ork og stjeler vekk dyrebar tid man gjerne skulle drevet med andre ting, ja så fortvil ikke. Leder for forbrukerservice og ekspert på klesvask hos Lilleborg, Malin Skaar, har nemlig gode råd for å unngå at plagg blir så krøllete etter vask at de MÅ strykes. Slik gjør du:

1. Ikke fyll vaskemaskinen full

Slik stryker du skjortene dine

1. Begynn med snippene

Legg skjorten på strykebrettet med vrangen inn og snippene utbrettet. Stryk fra høyre mot venstre. Pass på at du får rettet ut hjørnene på snippene ordentlig. Snu så kragen og gjør det samme med rettsiden.

2. Begynn øverst

Trekk den ene skjorteskulderen inn på strykebrettet og stryk øvre bryst og skulderpartiet. Drei skjorten rundt til du også har tatt bærestykket og den andre skulderen.

3 Fukt mansjett-knappehullene

Så gir du dem den samme behandlingen som kragen: vrangen først, deretter rettsiden.

4. Slik stryker du ermene

Legg skjorten med ermet slik at den langsgående sømmen ligger vendt oppover midt på brettet. Stryk langs sømmen fra mansjetten opp til skuldersømmen (det øvre skulderpartiet har du allerede tatt) og ned igjen. Snu skjorten og gjør det samme fra denne siden, før du tar for deg det andre ermet.

5. Slik stryker du frontstykket

Trekk venstre frontstykke godt over strykebrettet. Glatt over knapphullsstolpen hvis denne er krøllete. Stryk godt rundt armsømmen, og gjør deretter det samme med resten av frontstykket. Snu skjorten og stryk ryggen. Strekk sømmen godt, slik at det ikke danner seg rynker. Arbeid deg videre til også høyre frontstykke er glatt og fint. Er det en kvalitetsskjorte, gjør det ingenting om du stryker over knappene.

6. Sjekk at skjorten har ligget rett

Har du har passet på at skjorten hele tiden har ligget riktig på brettet og arbeidet deg systematisk rundt, som her beskrevet, skal det ikke ha oppstått nye rynker underveis. Men det skader jo ikke å ta en liten sjekk til slutt, og eventuelt glatte over disse.

7. Vær raskt ute

Stryk skjorten mens den enda er litt fuktig etter vask

8. Bruk rent vann

Et dampjern er OK, men du må huske å helle ut vannet etter bruk. Hvis ikke, kan dette bli skittent, og jernet vil kunne sette flekker på skjorten din neste gang du stryker den. Av samme grunn skal du passe på at både strykejern og strykebrett alltid er rent.

9. Tenk kvalitet

Kvalitetsskjorter er ofte de letteste å stryke. Bomullskjorter går som en drøm, men krøller til gjengjeld lett. Det gjør også lin og silke.

10. Smil og vær glad

Tenk positivt og forsøk å gjøre strykeseansen til noe lystbetont. Sett på litt musikk, la tankene fly og trekk inn den deilige lukten av varm, nystrøken bomull. Husk at du underveis også forbrenner et par kalorier.

(Kilde: Ferner Jacobsen)

- Klær blir mer skrukkete om de vaskes i en maskin som er stappet helt full, forklarer Skaar til Kvinneguiden.

- Dette gjelder særlig klær som skrukker lett. Vask heller disse for seg selv eller i en halvfull maskin.

2. Bruk litt tøymykner

Ikke alle plagg tåler tøymykner, men om de gjør det, bruk litt i hver vask, råder Skaar.

- Stoffet blir mykere og du reduserer garantert stryketiden - om du i det hele tatt må stryke.

3. Ikke overdriv sentrifugeringen

Sentrifugeringen på slutten av vasken er dårlig nytt for klær som skrukker seg lett.

- Ro ned sentrifugeringen på de klærne du ofte trenger å stryke og som skrukker seg i vask, forklarer eksperten.

- Klærne kommer da ut av maskinen mens de fortsatt er litt fuktige, men de vil ha mindre skrukker.

4. Rist ut og heng opp klærne

Ikke skru av vaskemaskinen og la plaggene ligge en stund før du henger dem opp, advarer Skaar. Spesielt ikke om du vil unngå å måtte stryke klærne.

- Rist godt ut og rett ut eventuelle skrukker og bretter, og heng opp så pent som mulig, råder eksperten.

- Og husk på at noen plagg skal tørke liggende, og ikke hengende. Les alltid vaskelappen. Dette gjelder også når det kommer til de plaggene du må stryke. Mang et plagg har blitt ødelagt av feil stryketemperatur.

Slik stryker du raskere

Må man stryke, så må man. Men det finnes tips som kutter ned i tiden du trenger å tilbringe ved strykebrettet. Her er noen tidssparende råd fra nettstedet Momtastic:

1. Utnytt varmen

Bruk aluminiumsfolie under trekket på strykebrettet, råder nettstedet.

- På denne måten reflekterer aluminiumet varmen, og gjør at klærne rettes ut fra undersiden mens du stryker også.

2. Mørke klær skal strykes på vrangen

Det er ikke bare sarte og skjøre plagg som burde strykes på vrangen, mener nettstedet. Også sorte og andre helt mørke klær drar nytte av denne behandlingen.

- På denne måten unngår du at varmen fra strykejernet gjør at plagget blir blankt på overflaten.

4. I rekkefølge

Begynn med bretter, kanter og krager når du stryker, og stryk disse på begge sider før du begynner på resten av plagget. På denne måten er det lettere å sørge for at disse holder fasongen.

5. Vær varsom med broderier

Om plagget du skal stryke har påsydd pynt eller broderier, kan det lønne seg å legge et håndkle på strykebrettet før du begynner, og så stryke plagget med pynten ned mot håndkleet.

6. Rengjør strykejernet

Hvem har vel ikke opplevd å få sorte merker på et plagg man skal stryke? Da er du helt sikkert skyldig i å ikke rengjøre strykejernet ditt ofte nok mener ekspertene hos Momtastic.

Rengjør du strykejernet ditt regelmessig unngår du nemlig dette. Det beste er å bruke en bomullsklut dyppet i en blanding av vann og natron, og tørke over selve platen på strykejernet mens den enda er litt varm. Bruk q-tips for å komme til inne i de små hullene, hvor rester fra hardt vann ofte samles, og kan ende opp med å sette merker på plaggene dine neste gang du skal stryke.

Kjøp smart

Om du virkelig ikke kan tenke deg noe verre enn å stå bøyd over strykebrettet, ja da kan det kanskje lønne seg å tenke på dette allerede når du er i butikken for å handle klær, råder tekstilekspert og forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Klepp.

- Noen klær krøller helt klar mer enn andre, og man kommer langt med å lese på lappen i plagget og se hva det egentlig er laget av om man vil unngå å stryke, råder Klepp til Kvinneguiden.

- Naturfibrer som lin, bomull og også viskose krøller seg lett, særlig etter vask og om de ikke har vært hengt opp riktig. Mange foretrekker å kle seg i disse materialene, men et tips kan være å se etter om du også har litt stretch i seg, da dette ofte gjør at de ikke krøller seg fullt like mye.

Syntetiske stoffer krøller som en tommelfingerregel mindre enn plantefiber som lin og bomull.

- Polyester og ull er kjent for å krølle lite, sier Klepp, og legger til:

BEGYNN MED SNIPPEN: Her er ekspertenes stryketips.
BEGYNN MED SNIPPEN: Her er ekspertenes stryketips. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Vevde plagg krøller mer enn strikkede.

 

Les også:

Dette trikset holder barberbladet skarpt i evigheter

Her er triksene som redder en dårlig hårdag

Har du prøvd dette skopussetrikset?

 

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også