Pusse sko med bananskall
Slik blir skoene dine blanke med et bananskall
En helt miljøvennlig måte å pusse skoene på.
Hjemme i kjøkkenskapene dine har du ganske sikkert mange spesialmidler til rengjøring, og i de samme skapene har du utvilsomt matartikler som du neppe har tenkt på som et rengjøringsmiddel.
Så feil kan du ta. Mye av det du har skapene, og som er beregnet til matlaging, kan også brukes til rengjøring. Du kjenner kanskje til bakepulverets effekt på fastbrente kjeler, eller eddikens desinfiserende evner.
I rekken av matprodukter med skjulte evner, presenterer vi bananen. Det har ryktes at den fungerer som skopussemiddel.
"Forholdet mellom et banaskall og sko har på det beste vært anstrengt, men nå har de begge søkt sammen i et miljøvennlig kompaniskap", skriver nettstedet TLC.
Vi har testet dette makkerskapet, og det viste seg å stemme. En banan gjorde jobben like bra som vanlig skokrem.
Ifølge kjemiprofessor ved NTNU, Martin Ystenes, høres dette rimelig ut, fordi organiske objekter, som en banan er, inneholder fettholdige oljer tilsvarende dem man finner i skokrem.
Det det hefter usikkerhet ved, er i hvilken grad bananen som skopussemiddel har en like langvarig virkning som skokrem. Det momentet har vi ikke testet.
Fordelen ved bananskallet er at det ikke avgir lukter slik skokremen gjør, og ikke inneholder det heller petroliumsdestilater som ifølge Helsenorge.no kan ha en svak toksikologisk effekt.
"Skokrem kan virke irriterende på slimhinner og øyne, og kan gi kvalme, oppkast og diaré ved inntak", skriver de på sine nettsider.
Fatt banan, puss sko!
Nettstedet wikiHow beskriver hvordan skoen skal pusses med et banaskall.
Start med et bananskal (som du sannsynligvis har skaffet deg ved å spise innholdet) og gni innsiden av dette utover skoen.
"Det kan virke sært (og det er det), men det virker", skriver wikiHow.
Når skoene har fått full bananbehandling, kan man la de stå et par korte minutter og så gripe en tørr og myk klut, gjerne i bomull. Gni i vei, og ganske raskt vil du se at skoene blir blanke, slik videoen under viser.
</p> </div>
Det fungerer
Klikk.no ville testet at det ikke var lureri, så vi tok for oss et par falmede, sorte pensko. Den ene skoen fikk en omgang med vanlig skokrem, den andre fikk gjennomgå med innsiden av et bananskall.
Vi brukte en farveløs skokrem, slik at testen skulle bli mest mulig lik med hensyn på fargenyanser.
Mens vi tygget på banankjøttet, lot vi skoene få en omgang med skokrem respektive bananskall.
Vi lot så skoene stå å hvile et par minutter før vi grep en myk fille og satte i gang med gnikking.
Resultatet ble etter vår vurdering like bra for begge skoene. Bedøm selv (bananskoen til venstre).
Bananskallets oljeaktige innside gjør susen
Skoene som ble testet fikk stå i entreen gjennom en hel dag, og begge skoene var fortsatt like blanke. Det kan tolkes som om banaskallmetoden har en viss holdbarhet.
Noen av nettstedene som omtaler dette "trikset", forklarer virkningen med at både skokrem og bananskall inneholder kalium. Dette avviser Ystenes.
Han forklarer det derimot med at man i utgangspunktet må bruke en fettforbindelse for å skape en reflekterende virkning.
- Man må bruke noe som har en oljeaktig sammensetning, og som ikke klumper seg men sprerer seg utover overflaten. Slike forbindelser finnes det mange av i naturen, og åpenbart har bananen slike forbindelser. Dess lengre molekyler i stoffet jo mer voksaktig vil det være.
Ystenes utdyper med å forklare at når man bruker kraft på en oljeaktig forbindelse, vil den bre seg utover overflaten.
- Og det er den samme effekten man bruker på skokrem.
Les også:
Disse ti entreene tar førsteinntrykket på alvor
Smart oppbevaring - effektiv entré
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 02/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.