Parabener
- Vi får i oss en cocktail av hormonforstyrrende stoffer
Skann sminke- og hudpleieprodukter for å se om de inneholder parabener.
Forbrukerrådets app "Hormonsjekk" er laget for å bidra til at forbrukere kan unngå farlige stoffer som ofte befinner seg i sminke og hudpleieprodukter. Appen ble laget etter at en rapport fra danske myndigheter advarte gravide mot å kjøpe kosmetikk som inneholder hormonforstyrrende stoffer.
- Rapporten peker på at fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser. Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse. Derfor anbefaler Forbrukerrådet at gravide unngår kosmetikk med hormonforstyrrende kjemikalier, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
Kosmetikk-cocktail
Det er ikke bare gravide som ønsker å holde seg unna disse stoffene. Parabener er en gruppe konserveringsmidler som kan ha hormonforstyrrende effekter, og som finnes i en lang rekke skjønnhetsprodukter. Grønn Hverdag fraråder bruk av parabener på generelt grunnlag, og flere og flere forbrukere etterlyser produkter som ikke er tilsatt disse stoffene. Med hormonappen kan du skanne strekkoden på sminken og se om akkurat det produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer. Forbrukerrådet laget denne appen fordi de ville gi forbrukerne muligheten til å ta opplyste valg.
- Man skal vite hva kosmetikk og kroppspleieprodukter som man smører på huden inneholder. Dessuten ønsker Forbrukerrådet en strengere regulering av hormonforstyrrede stoffer i kosmetikk. Kampanjen "Hormonsjekk" er viktig for å sette fokus på hormonforstyrrende stoffer i forbrukerprodukter, sier Instefjord.
Han forteller at alle mennesker bruker svært mange slike produkter hver dag gjennom livet.
- Vi får i oss en hel cocktail av hormonforstyrrende stoffer og denne cocktailen er det som stadig flere forskere er bekymret for effekten av. Forbrukerrådet vil ha på plass en regulering som tar høyde for cocktaileffekten - flere stoffer må forbys og grenseverdiene må justeres ned i enkeltprodukter.
Instefjord mener at grunnen til at kosmetikkindustrien ikke vil ta hormonforstyrrende stoffer på alvor er på grunn av kostnadene.
- Det er kostnadskrevende og tidkrevende å fase ut stoffer og lage nye formler. Dessuten vil det bety enorme inntektstap for bransjen hvis forbrukerne slutter å kjøpe produktet som inneholder disse stoffene. Mange er i ferd med å fase ut, men vil ikke informere forbrukerne om det av fare for salgstap. Han er ikke i tvil om hva de ønsker av kosmetikkindustrien.
- De må fase ut hormonforstyrrende stoffer fra sine produkter. Det finnes trygge alternativer - det er svanemerkede produkter et godt eksempel på, sier fagdirektøren.
Ikke forbud i Norge
Det er EUs vitenskapskomité på kosmetikkområdet (SCCS) som utfører risikovurderinger i forhold til ingredienser i kosmetikk i Europa. SCCS har konkludert med at metyl-, etyl-, propyl- og butylparaben trygt kan brukes i kosmetiske produkter, så lenge produsentene holder seg til fastsatte grenseverdier/bruksbetingelser i regelverket.
Danmark har valgt å gå i mot denne komiteen ved å forby bruk av propyl- og butylparaben i produkter ment for små barn.
I Norge er det Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som foretar risikovurderinger i forhold til ingredienser i kosmetikk. Leder av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk, Inger-Lise Steffensen, forteller at det i Norge er vurdert at det ikke er skadelig å bruke parabener i kosmetikk og hudpleie, verken til barn eller voksne, og henviser til den offisielle kommentaren VKM utarbeidet etter den siste vurderingen SCCS offentliggjorde.
I kommentaren heter det:
"VKM anser at SCCSs vurdering av parabener i kosmetiske produkter er utført i tråd med hva som anses som god praksis for denne type arbeid, og at de har uttrykt hvilke antagelser som er gjort og hvilken usikkerhet risikovurderingen inneholder på en god måte. VKM konkluderer derfor med at det ikke umiddelbart er behov for en ny risikovurdering av parabener i kosmetiske produkter fra SCCS på bakgrunn av innsigelsene som enkelte medlemsland har kommet med."
Komiteen sier samtidig at det kan bli nødvendig med nye vurderinger, og at det er behov for bedre data på hudopptak av parabener i mennesker, inkludert barn i ulike aldersgrupper. De sier videre at eksponeringsdata for bruk av kosmetiske produkter på barn i fremtiden vil kunne redusere usikkerheten i risikovurderingen.
Kreftforsker og nestleder i EU-komiteen, professor Tore Sanner, har tidligere uttalt til Det Nye at parabener i liten grad påvirker oss.
- Det er riktig at parabener kan ha såkalte hormonforstyrrende effekter, men effekten er svært svak, sier Sanner til Det Nye.
Dermed må det svært høye doser til for at parabener i det hele tatt skal utgjøre en hormontrussel.
- Det er overhodet ingen holdepunkter for at parabener kan gi kreft, tilføyer kreftforskeren.
Les også:
Ni av ti gravide bør frykte dette
Du trenger kun bytte farge på denne
Denne saken ble første gang publisert 09/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.