Middagstilbehør uten pasta, poteter og ris
Slik erstatter du pasta, ris og poteter
Har du stavmikser, kan du gjøre middagen nydelig uten raske karbohydrater.
Selv om man ikke ønsker å leve etter en typisk lavkarbodiett, er det mange som gjerne vil, eller har behov for, å kutte ut produkter som inneholder stivelse, gluten og raske karbohydrater i kosten.
I Norge er det derimot svært så innarbeidet med poteter til middagen, og ris og pasta blir ofte raske og enkle alternativ til middagstilbehør.
Likevel er det både enkelt, raskt og sunt å bytte ut de raske karbohydratene med gode, sunne og saftige grønnsaker til middagen.
Helsefordeler
- Det er definitivt sunnere å spise grønnsaker til middagen i stedet for ris, poteter og pasta, bedyrer Fedon Lindberg, kostholdsekspert og spesialist i indremedisin ved Fedon Lindberg's Klinikk AS, til Kvinneguiden.
- I Norge er inntaket av grønnsaker omtrent 70 kilo per innbygger. Det er ønskelig med en dobling av dette. Norge ligger på absolutt sisteplass i Europa i grønnsaksspising. Grønnsaker har vesentlig større næringstetthet og lavere energitetthet enn både pasta, ris og poteter. Ernæringsmessig vil man overhodet ikke gå glipp av noe viktig ved å bytte poteter, ris, pasta med grønnsaker, snarere tvert i mot, mener Lindberg.
Legen understreker videre at grønnsaker inneholder flere tusen ulike bioaktive næringsstoffer med betydning for vår helse, ikke bare vitaminer, mineraler og fiber.
- Samtidig inneholder de få kalorier, og med svært få unntak belaster de ikke blodsukkeret. I tillegg kan mange grønnsaker spises også i rå tilstand, eller dampet/kokt som er den sunneste måte å tilberede mat på, sier han videre.
- Ikke nødvendigvis sunnere
Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef ved Grete Roede AS, er derimot mer tvilende til om grønnsaker er et sunnere tilbehør til middagen.
- Det er ulike vitaminer, mineraler og fibre i grønnsaker og kornvarer, så det ene kan ikke erstatte det andre, sier Bugge til Kvinneguiden og fortsetter:
- Det er ikke nødvendigvis sunnere å erstatte ris, pasta og poteter med grønnsaker. De ulike matvaregruppene bidrar med forskjellige næringsstoffer og kroppen trenger alle i passe mengder. Vi anbefaler å velge fullkornsvarianter av ris og pasta, samt nudler, tortillalefser og lignende. Dette er matvarer som bidrar med stivelse som er en viktig energikilde, nyttige mineraler og ulike typer fibre. Bønner og linser er også næringsrike og gode alternativer, sier Bugge til Kvinneguiden.
Likevel understreker hun at en reduksjon i poteter, pasta og ris til fordel for grønnsaker vil bidra til et redusert energiinntak - noe som igjen er smart om du vil ned i vekt
Men hun tror at det å bytte ut pasta, ris og poteter med grønnsaker vil føre til litt andre problemer:
- Jeg tror mange ville opplevd at et slikt bytte ville gitt økt gassdannelse og problemer med luft i magen. Grønnsaker inneholder andre fibre enn kornvarer, og det kan være tøft for magen om man øker mengden grønnsaker mye på kort tid, sier hun.
Stappe, puré, stuing
Bugge mener at det er lurt å unngå å kun erstatte raske karbohydrater med grønnsaker.
- Jeg anbefaler først og fremst å bytte til bønner og linser - ikke bare mye grønnsaker - selv om det er sunt, sier hun.
Synes du at kokte grønnsaker høres ut som kjedelig tilbehør til middagen?
Det kan hende det frister mer å vite at ihjelkokte brokkoli-og gulrotbiter kan bli til en smakfull puré i stedet.
Lindberg har flere forslag:
- Lag for eksempel en mos av blomkål, brokkoli eller kombinasjon av brokkoli og rotfrukter som selerirot, persillerot eller kålrot, sier Lindberg og foreslår videre:
- Lag gryter med kjøttdeig/kyllingdeig og grønne bønner eller erter. Spinatstuing, gjerne blandet med kikerter. Du kan lage linsestuing, eller mose kokte hvite bønner og blomkål og ellers lage på samme måte som potetmos.
Les også:
Dette bør du ha i kjøkkenskapet
Denne saken ble første gang publisert 07/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.