Den perfekte helgesnacksen

Vår vinekspert presenterer en delikat helgemiks av ost og vin.

Sist oppdatert
På ethvert godt ostefat står som oftest en variant av Chevre enten som hvitmuggost eller ferskost. Vinvalget er vanskelig da innholdet av melkeprotein er høyt.

- Setter du en vin med tanniner til vil du oppleve en smak som ofte beskrives som metallisk og vond. Heldigvis finnes det en nydelig vin som regnes som klassisk følge til Chevre: Sancerre, forteller vinekspert og innehaver av In Vino Veritas vinkurs og magasinet Vinofil, Svein Lindin.

Tilbehør til vinen

Oster produsert på ren geitemelk, har fellesbetegnelsen chevres i Frankrike. Den finnes som ferskost og som lagret, da med hvitt mugglag utenpå. Fersk chevre kan også bli rullet i vinstokkaske for å øke holdbarheten uten at asken påvirker smaken.

- De beste ostene lages fremdeles under merkenavn som Bucheron, Cabis, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon, Pouligny Saint-Pierre, Rocamadour og Sainte-Maure de Touraine, forteller Lindin.

Les også: Tapasfest

Les også: Supersunn snacks

Les også: De beste kartongvinene



Chevre er alltid lys på farge, syrlig og smaker ganske skarpt av geit. Lukten og smaken stammer blant annet fra den varierte kosten geitene får ved å gå ute hele året. Det vil derfor ikke være all geitemelk som har den skarpe smaken. Fersk ost er kremet og bløt. Jo lenger den lagres jo hardere blir både overflaten og kjernen, og osten får en syrlig lukt og smak, med mindre preg av geit.

Vinanbefalinger



Her er Lindins vinabefalinger til chevreost:

les Montachins Sancerre 2008, kr 174,90

Middels dyp gulgrønn farge. Aroma av sitrus, grønne epler og solbærblader. God fruktighet med innslag av mineraler og vegetale urter. 100 % Sauvignon Blanc.

Prieur Sancerre 2008, kr 159,90

Lys gulgrønn farge. Aroma av solbærblader, sitrus og vegetale toner. Frisk syrlighet med god mineralsk ettersmak. Didier og Philippe Prieur leverer varene år etter år! Vinen er en av mine personlige favoritter til chevre og asparges.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også