Kvinnelig generalsekretær i FN
- Nå er det F**N meg på tide!
FN skal velge ny generalsekretær. Det bør bli en kvinne.
KOMMENTAR:
I de 70-årene som har gått siden FN ble opprettet, har det vært åtte generalsekretærer. Ingen kvinner.
Dette er ikke tilfeldig.
Det handler om strukturer og det handler om makt.
FN på toppnivå har vært en gutteklubb. Det internasjonale diplomatiet det samme.
I en internasjonal undersøkelse meldte kvinnelige ambassadører at de fortsatt blir spurt om de er sekretærer. De forteller også at de opplever å måtte jobbe hardere enn sine mannlige kolleger for å få samme respekt.
Kvinner i mindretall
Da jeg selv var statssekretær og representerte Norge i internasjonale fora, var det slående hvor ofte jeg befant meg i rom der jeg var i stort mindretall som kvinne. Noen ganger opplevde jeg det samme som de kvinnelige ambassadørene forteller – det ble tatt for gitt at jeg var sekretær eller følge.
Heldigvis finnes det unntak. Det har vært sentrale kvinner i viktige posisjoner i både medlemsland og i selve FN, og det kommer stadig flere dyktige kvinner inn. Disse kvinnene har en stor verdi i seg selv.
Alle er de med på å bryte opp forestillingen om at utenrikspolitikken er forbeholdt menn – og ofte bringer de inn andre perspektiver i diskusjonen. Perspektiver som trengs i internasjonal debatt.
Ingen kvinnelig utenriksminister
Tendensen med at flere kvinner tar plass og gjør seg bemerket i diplomatiet, ser vi også her hjemme. Antall kvinnelige ambassadører øker og det står en rad av dyktige, norske kvinnelige diplomater klare til å ta nye steg.
Men la oss ikke glemme at vi fortsatt ikke har hatt en kvinnelig utenriksminister i Norge.
Internasjonalt fortsetter kvinner å være underrepresentert innenfor de høyeste nivåene i FN, der bare 7 av 44 spesialrådgivere er kvinner.
Gry Larsen (41)
- Bosatt i Oslo
- Tidligere leder i AUF, politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre 2005 til 2009, utnevnt til statssekretær i utenriksdepartementet fra 2009 – 2013.
- Jobber nå som generalsekretær i bistandsorganisasjonen CARE Norge.
- CARE kjemper for fattige kvinners rettigheter og driver langsiktig utviklings- og nødhjelpsarbeid i blant annet Afghanistan, Myanmar, Burundi, Den demokratiske republikken Kongo, Mali, Niger, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania og Uganda.
Kvinnelig generalsekretær i FN
Det betyr noe hvem som er sjef.
FN er inne i en spennende tid, ny generalsekretær for verdensorganisasjonen skal velges høsten 2016. Vi trenger en generalsekretær med makt og myndighet til å ivareta våre felles interesser og som kan være en sterk stemme for FNs mandat.
Etter 70 år med mannlige generalsekretærer vil det være en avgjørende verdi å velge en kvinne til en av verdens mektigste posisjoner.
Skal vi ha en bærekraftig utvikling mot 2030 må vi involvere kvinnene. Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 oppfordrer medlemslandene til å inkludere kvinner på alle nivåer i nasjonale, regionale og internasjonale organer.
Nå har verdenssamfunnet sjansen – og den bør brukes.
Et av FNs 17 utviklingsmål er å oppnå likestilling mellom kjønnene. En ny kvinnelig generalsekretær i FN, vil være et utviklingsmål i seg selv.
I tillegg vil det sende et tydelig signal om at det internasjonale samfunnet tar likestilling på alvor.
Den norske utenriksministeren har uttalt støtte til en kvinne som ny generalsekretær. Norge jobber nå sammen med 43 andre land for å få frem gode kvinnelige kandidater. Jeg håper Børge Brende står løpet ut.
Nå er det F**N meg på tide.
Vil du lese flere kommentarer fra bra damer? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 27/06 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.