Bra filmer for jenter
- Endelig en film som ikke ender med at den single kvinnen gifter seg og får barn
Tro det eller ei.
Johanne Svendsen Rognlien
- 28 år
- Utdannet film- og medieviter fra Sverige og Danmark
- Skrevet mastergrad om TV-serier, krim og feminisme
- Journalist i Filmmagasinet
- Kommunikasjons- og markedskoordinator for Arabiske Filmdager, Oslo Pix og Film fra Sør.
KOMMENTAR:
Det er kort tid siden det ble det stilt spørsmålstegn ved den relativt smale distribusjonen av filmen «Suffragette – Kampen for frihet» på norske kinoer.
Selv skrev jeg i anmeldelsen av filmen at den er et viktig, interessant og et rørende portrett om en av kvinnehistoriens kanskje viktigste kamper og derfor verdt å få med seg.
Uansett – her kommer en knall liste med tips om gode filmer med kvinner i hovedrollen som har fastsatt premieredato i 2016. Fra de mer ukjente til de vi alle har gått å gledet oss til, så du husker akkurat hva du bør få med deg det kommende året.
Kvinner har også humor
How to be Single
Endelig kommer det en film som ikke begynner med en gjeng tilsynelatende lykkelige kvinner uten mann og barn og ender opp med at de får nettopp det.
Nei, i stedet kan du trygt ta med vennegjengen på en komedie som forteller oss at livet uten en partner ikke er så forferdelig farlig.
I fjor hadde Fifty Shades of Grey premiere Valentines-helgen, dette året får vi How to be Single.
Premiere 12. februar
</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/howtobesingle-how-to-be-single-l4KhVyAS3cfwTwCGc">via GIPHY</a> </p> <p> <strong>Sisters</strong> </p> <p>To voksne søstre, portrettert av komikerne Tine Fey og Amy Poehler, er hverandres motpoler. De er hjemme på besøk i forbindelse med salget av barndomshjemmet og bestemmer seg for å ha en siste fantastisk fest i huset de vokste opp i. </p> <p> <strong>Dette er en film som feirer søskenkjærligheten!</strong> </p> <p>Elsker du filmer som <em>Bridesmaids </em>og<em> Trainwreck </em>? Da krysser du av 22. april i kalenderen, og begynner å glede deg til en komedie <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/kj_nnsroller/article1617649.ece">som beviser at kvinner er minst like morsomme som menn</a>.</p> <p> <em>Premiere 22.april.</em> </p> <p> <iframe height="269" src="//giphy.com/embed/26tn9sw1iph9DzBuM" width="480"/> </p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/sistersmovie-tina-fey-sisters-movie-26tn9sw1iph9DzBuM">via GIPHY</a> </p> </div>
The Boss
Bridesmaids ble det virkelige gjennombruddet for skuespilleren Melissa McCarthy, selv om mange av oss kjente henne som Sookie i Gilmore Girls.
Husker du den turbulente flyreisen i Bridesmaids der McCarthys karakter sitter ved siden av en mann som også er væpnet vakt? Denne rollen spilles av Ben Falcone som er gift med McCarthy i virkeligheten.
Nå har et av de kuleste skuespillerparene gått sammen og laget film. Falcone har regissert filmen The Boss som han har skrevet og produsert sammen med McCarthy. Sistnevnte spiller tittelrollen som Michelle Darnell, en kvinne som nettopp har sluppet ut av fengsel for innsidehandel.
Premiere 1. juli
Ghostbusters
Til sommeren skjer det! Da får vi et nytt gjensyn med Ghostbuster-fenomentet.
Originalfilmen om spøkelsesligaen fra 1984, med blant annet Bill Murray i hovedrollen, har blitt en kultklassiker.
Nyinnspillingen har tatt de kuleste damene i Hollywood, Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon og Leslie Jones, og plassert dem i tittelrollene.
Et lite tips – har du ikke sett filmen fra 1984, anbefaler jeg deg å gjøre det i forkant!
Premiere 22. juli
</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/statue-of-liberty-gif-2w4FI6rtFhxm0">via GIPHY</a> </p> <p> </p> </div>
Dramatiske perler
Brooklyn
Historisk periodedrama om det å emigrere som ung kvinne fra Irland til New York på 1950-tallet. Eilis rives mellom to verdener, og må etter hvert foreta et forferdelig vanskelig valg. Ja – dette er rørende greier.
Filmen leverer som bare det, og i hovedrollen briljerer den Oscar-nominerte Saoirse Ronan. Hun har en evne til å stjele hver eneste scene hun er opptrer i med sin fantastiske tilstedeværelse.
Premiere 12. februar.
</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/filmlinc-nyff-brooklyn-movie-john-crowley-3oEdv5EvxpYSNzUpfG">via GIPHY</a> </p> <p> </p> <p> <strong>Room</strong> </p> <p>Selv om Ronan er nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, er det ikke usannsynlig at statuetten går til Brie Larson for hennes innsats i dramaet <em>Room</em>.</p> <p>Filmen handler om den 24 år gamle kvinnen Joy som er innesteng med sin fem år gamle sønn, Jack, på et lite rom i en leilighet. Mannen som har kidnappet dem og holdt dem innesteng i sju år, og er faren til Jack.</p> <p> <strong>Ingen lystig film med andre ord, men skal vi tro ryktene er det en av de beste filmene du kan få med deg dette året.</strong> </p> <p> <em>Premiere 19. februar</em> </p> <p> <iframe height="192" src="//giphy.com/embed/11sND2BA3RqtVu" width="480"/> </p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/room-ive-probably-thought-about-it-every-day-since-seen-very-good-movie-11sND2BA3RqtVu">via GIPHY</a> </p> <p> </p> <p> <strong>Carol</strong> </p> <p>En av mine absolutte favoritter.</p> <p>Handler om hvor ekstremt vanskelig det var <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/article1541821.ece">å leve som lesbisk kvinne</a> på 1950-tallet, og er basert på den semi-biografiske romanen <em>The Price of Salt</em> av Patricia Highsmith.</p> <p>Hovedrollene er besatt av Cate Blanchett som spiller Carol og og Roony Mara som spiller Therese. Begge er nominert til en Oscar for innsatsen – vel fortjent. Vi finner også fantastiske Sarah Paulson i rollen som Carols bestevenninne.</p> <p> <strong>Filmen er ubeskrivelig vakker, og forelskelsen mellom de to kvinnene er både troverdig og øm. Dette er en forferdelig trist og samtidig oppløftende film som garantert vil gjøre deg provosert og rørt. </strong> </p> <p> <em>Premiere 11. mars</em> </p> </div>
Outsideren
Mustang
Denne filmperlen er av de mindre kjente filmene på listen, men ikke mindre viktig å få med seg av den grunn.
Filmen har allerede høstet stor oppmerksomhet på filmfestivaler, og handler om fem søstre som lever under vanskelige forhold i Tyrkia. Dette er en sterk historie om søskenkjærlighet som tar opp viktig tematikk som tvangsekteskap og kvinners rettigheter i «a man’s world»
Premiere 26. Februar
Norske historier
Det som en gang var
Intime scener fra et vennskap som handler om det vanskelige som kan oppstå mellom venner som er i ferd med å vokse fra hverandre.
Regissør Patrik Syversen har regissert filmen. Den handler om de to venninne Marte og Silje (spilt av Marte Germaine Christensen og Silje Storstein) i slutten av 20-årene som er hverandres alt. Hvor går grensen mellom det sunne og det usunne vennskapet? Og hva skjer når det som virker som trivielle konflikter skaper kaos på et nachspiel en varm sommernatt?
Ta med deg bestevennen på kino og se hvordan dere IKKE skal kommunisere med hverandre.
Premiere 18. mars
Sensommer
Hans Martin Dahlsbakken har skrevet manuset og regissert filmen Sensommer som har veteranen Bente Børsum i hovedrollen. Det er utrolig kult at unge menn skriver gode roller for kvinner, og ikke minst viser at kvinner over 30 kan spille andre ting en mor, bestemor og «kvinnelig-sjef-uten-bakgrunnshistorie-i-norsk-tv-serie.»
I sentrum for handlingen møter vi en norsk forfatter (Børsum) som har trukket seg tilbake på den franske vestkysten. Tilfeldighetene vil ha det til at hun lar et ungt par overnatte hos henne, og før vi vet ordet av det kommer mørke hemmeligheter til overflaten.
Premiere 3. juni
Kule kvinner på mindre skjermer
Girls
Lena Dunham har rett og slett gjort utrolig mye for meg de siste årene, og er en av de mest spennende og omdiskuterte feministiske stemmene i vår samtid.
ENDELIG er Girls tilbake. Femte sesong følger de fortsatt like forvirra, selvopptatte og fabelaktig morsomme kvinnene som sliter med å finne ut hva de skal gjøre med livet i en verden der de har blitt fortalt at de kan gjøre alt.
Premiere HBO Nordic 22. februar
</p> <p> <a href="http://giphy.com/gifs/girlshbo-girls-hbo-hannah-lena-dunham-SSBNsJFBzFRcY">via GIPHY</a> </p> <p> </p> <p> <strong>Orange Is the New Black</strong> </p> <p>Hadde du spurt meg på forhånd om en Netflix’ egenproduserte serie om innsatte i et kvinnefengsel skulle bli en av de mest omdiskuterte og verdsatte seriene de siste årene, ville jeg sagt nei. I hvert fall ikke så populær at vi er garantert å følge karakterene helt frem til 2019.</p> <p> <strong>Historien om Piper Chapman ble utgangspunktet for en av <a href="http://www.klikk.no/kvinneguiden/kommentarer/article1639963.ece">TV-skjermens rikeste og mest mangfoldige samling av kvinneroller</a>.</strong> I midten av juni må det gjerne regne, for jeg tenker å tilbringe noen dager inne når sesong fire har premiere.</p> <p> <em>Premiere på Netflix 17. juni</em> </p> <p>Godt kvinnefilmår!</p> <p> <em>Vil du lese flere kommentarer fra bra damer? </em> <a href="http://annonse.klikk.no/nyhetsbrev/">Meld deg på vårt nyhetsbrev</a> og følg <a href="https://www.facebook.com/Kvinneguiden.no">Kvinneguiden på Facebook</a>!</p> </div>
Denne saken ble første gang publisert 12/02 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.