Caitlin Moran spaltist på Kvinneguiden
Caitlin Moran er ny spaltist på Kvinneguiden
Ønsker å starte revolusjon med skrivingen sin.
Caitlin Moran (40)
- Prisvinnende britisk journalist, forfatter og programleder.
- Oppvokst i Wolverhampton, som eldst av åtte barn.
- Har skrevet de bestselgende bøkene How to build a girl, Kunsten å være kvinne, Moranthology og The Chronicles of Narmo.
- Gift, to barn.
-
Vinner av blant annet Årets Spaltist, Årets Kritiker og Årets Intervjuer av British Press Awards, Årets Spaltist av London Press Club og Årets Kulturkommentator av Comment Awards.
« Jeg vil ikke lage bråk. Jeg vil bare forandre verden - og måten jeg lager revolusjon er ved å skrive.»
Dama bak sitatet er britiske Caitlin Moran (40), forfatter av den bestselgende boka "Kunsten å være kvinne" som så langt er oversatt til 16 land. Tobarnsmoren er en prisbelønnet spaltist, journalist og feminist kjent for sitt vidd, skarpe penn og forkjærlighet for å skrive om alt som er tabu. Nå er Caitlin Moran også ny spaltist på Kvinneguiden.
-Kvinneguiden skal være Norges fremste debattsted for og av kvinner. I løpet av de siste månedene har vi samlet et stjernelag av morsomme, modige, kloke norske skribenter hos oss. Når vi nå kastet blikket ut i verden var det naturlig å sikte høyt, sier redaktør for Kvinneguiden, Susanne Kaluza.
Øverst på lista over drømmespaltister sto Caitlin Moran, forfatteren med Dr Martens-sko, bred eyeliner og en Twitterkonto som er pensum på britiske videregående skoler. Etter fire måneder med forhandlinger er avtalen nå signert.
Hver måned fremover vil du derfor få lese hennes vittige, poengterte betraktninger om kvinneliv hos nettopp Kvinneguiden.
Spaltene publiseres også i den prestisjetunge britiske avisen The Times.
Ingen nazifeminist
«Jeg er nesten forelsket i Caitlin Moran», skrev forfatter og journalist Marta Breen i VG da Kunsten å være kvinne ble utgitt på norsk i 2012. Breen kalte henne også «et etterlengtet forbilde».
«Rasende vittig boksensasjon om feminisme», skrev Dagsavisen i sin anmeldelse av boka.
Ivrig på Twitter
I 2014 fastslo det anerkjente forskningsinstituttet the Reuters Institute for the Study of Journalism at hun var den mest innflytelsesrike britiske journalisten på Twitter. Twitter-kontoen hennes @caitlinmoran er forlengst pensum på britisk videregående.
Om glasstaket
«Glasstaket er vanskelig å se fordi det er av glass. Praktisk talt usynlig. Det vi trenger, er flere fugler som flyr over det og driter på det, sånn at vi kan se det ordentlig.»
Caitlin Moran i boken Kunsten å være Kvinne.
Siden hun registrerte seg i 2008, har Moran sendt over 84 000 tweets. Hun innrømmer lett at hun er på Twitter «hele tiden» og hun har over 540 000 følgere. På signaturen/infodelen hennes på Twitter-kontoen står det enkelt og greit «Writing the fuck out of shit since 1992.»
Eldst av åtte barn
Moran vokste opp i Wolverhampton i England, som eldst av åtte søsken og med foreldre som hadde skrint med penger.
- Oppveksten har gjort at jeg hamstrer strømpebukser og håndklær. Det var alltid manko på begge, fortalte hun da hun ble intervjuet på BBC-programmet 5 minutes with Caitlin Moran.
Hun ble feminist etter at lillebroren Eddy kom til verden. Han var foreldrenes første sønn, etter tre døtre. Da faren begynte å si ting som at Eddy var best og hans øyensten, gjorde Moran det til sin oppgave å sørge for at broren gjorde minst like mye husarbeid som henne og søstrene.
Hun fikk første bok publisert som 15-åring. Og var bare 17 da hun begynte å skrive for en av øyrikets største aviser, the Observer. Året etter fikk hun egen spalte i The Times. I tillegg hadde hun suksess som programleder på tv.
Moran gikk aldri på universitetet, og selv om det har ført til manglende rettskrivning, poengterer hun at det ga henne flere års forsprang i yrkeslivet.
- Drivkraften var behovet for penger og mer plass. Å flytte hjem igjen var uaktuelt, har Caitlin fortalt.
På fylla med Lady Gaga
Moran kaller humor sitt våpen. Kanskje var det derfor hun og Lady Gaga fikk så god kontakt?
Som musikkjournalist skulle hun skrive et portrett av popkunstneren i 2010. De to endte på stupfylla i Berlin, og den resulterende artikkelen ga Moran prisen for «årets portrettintervjuer» i Storbritannia. Natten i Berlin ga observasjoner som:
«3am. I am pretty wasted. I am kneeling on the banquette, with Gaga lying by my knees.»
«Perhaps uniquely amont all the journalists in the world, I can now factually confirm that Lady Gaga does not have a penis.»
Uhøytidelig
Caitlin Moran er uredd, progressiv og i spaltene sine mikser hun tabuer og trivielle, men gjenkjennelig temaer som mensen, onani og kronisk blærekatarr eller faktumet at du kan kjøpe deg en gedigen tv for pengene du sparer ved å IKKE vokse underlivet.
«Jeg liker å se ut som en kvinne, ikke som ei jente», er Morans oppsummering av den debatten.
På Kvinneguiden får du i dag Morans ultimate guide til livet som småbarnsmor. Kos deg!
Moran har vært på Skavlan flere ganger:
Vil du lese Caitlin Morans kommentarer? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Kilder: The Times, caitlinmoran.co.uk, 5 minutes with Caitlin Moran/BBC, salihughesbeauty.com, @caitlinmoran, bbc.co.uk, huffingtonpost.co.uk, Kunsten å være kvinne.
Denne saken ble første gang publisert 23/08 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.