Jente- og gutteleker

Ingenting er verre for en gutt enn å få merkelappen «... som ei jente» slengt etter seg

Lori mener vi må krever mer av selskapene som lager og selger leker.

OPPGITT: - I generasjoner har ord som "guttejente" og "pingle" blitt brukt som merkelapper på de som overskrider kjønnroller, påpeker Lori Day.
OPPGITT: - I generasjoner har ord som "guttejente" og "pingle" blitt brukt som merkelapper på de som overskrider kjønnroller, påpeker Lori Day. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: Pixabay
Sist oppdatert

Lori Day

Teksten fra Lori Day ble først publisert på forfatterens blogg. Kvinneguiden har fått eksklusiv tillatelse til å oversette og publisere den i Norge.

KOMMENTAR:
 

- Noe av det jeg så daglig da jeg var liten:

  • Bøker, filmer og TV-programmer om menn og koner, og gutter og jenter som er kjærester.
  • Malerier av par bestående av en mann og en kvinne.
  • Bryllupsbøker, -fotoalbum, brudekjoler, kakepynt med brud og brudgom, og andre bryllupsting.
  • Menn og kvinner som holder hender.
  • Mattespørsmål hvor de spør om "mor" og "far".
  • Barbie og Ken.

Listen kunne fortsatt i det uendelige...

Leker sorter etter kjønn

I dag er det mer sannsynlig at barna i blant vil se to menn eller to kvinner som holder hender, at de har en venn eller slektning som er åpent homofil, eller en kamerat med to mødre eller to fedre.

Men i lekebutikken er både utvalget og plasseringen av leker mer kjønnet og heteronormativt enn for 40 år siden, da jeg var lita jente. Leker og klær for barn er sortert etter kjønn, og de beskriver kjønnsroller. Problemet er at  dette ikke bare begrenser hvordan du kan være en gutt eller ei jente.

Det fremmer også et verdensbilde der det bare er heteroseksuelle.

I guttenes avdeling er det leker som viser at de kommer til å vokse opp til å bli menn og ektemenn. De skal jobbe utenfor huset i spennende jobber, gjøre viktige oppdagelser, løpe/hoppe/leke og påvirke sine omgivelser (gjennom slåssing, bygging, problemløsning og kanskje redde verden med superkrefter).

Jenter lærer det motsatte. De ser leker som forteller dem at de skal bli kvinner og husmødre. De skal ta vare på utseendet, sminke seg, fikse neglene, vaske, lage mat og ta vare på babyer.

Forvirrede barn

Til sammen representerer de kjønnede lekene det heteroseksuelle paret - mann og kone, men i en utrolig gammeldags utgave.

Dette er selvsagt hverken en sunn beskjed å sende til sterke, selvsikre jenter eller til sensitive, selv-oppofrendre gutter. Det er heller ikke sunt for et hvilket som helst barn som identifiserer seg selv utenfor de vanlige kjønnsrollene, eller som ikke kommer til å vokse inn i de tradisjonelle heteroseksuelle kjønnsrollene.

Et barn som ikke liker begrensningene samfunnet setter for hans eller hennes kjønn, eller som vet med seg selv at han eller hun ikke passer inn i den verdenen som lekene presenterer, føler ubehag. Det føler forvirring.

Samtidig tilpasser gjerne barn seg, og tenker i sitt stille sinn:

 «Jeg er ikke som andre jenter. Jeg er jente, men jeg liker tingene i gutteavdelingen. Men jeg kan ikke gå inn der, for da blir jeg ertet. Folk vil tro jeg er rar fordi jeg leker med gutteleker. Barn vil mobbe meg hvis jeg ikke kommer som prinsesse på karneval. Det jeg virkelig ønsker å være er byggmester. Men det kan jeg tydeligvis ikke.»

En gutt som vil leke med dukker opplever samme kognitive dissonans i lekebutikken. Hvorfor? Hvor er dukkevognene som markedsføres mot gutter eller i det minste mot begge kjønn? Er ikke det å ta vare på en baby en måte å være forelder på? Av en eller annen grunn oppfordrer vi til den type adferd hos jenter, men ikke hos gutter. (Samtidig snakker vi om at vi vil at menn skal være mer omsorgsfulle fedre. )

Gutter som ikke er tradisjonelt maskuline i oppførsel og adferd kan skape frykt hos foreldre og andre voksne. Frykt for at han er homofil. Frykt for at han skal bli utenfor. Ellers fornuftige foreldre kan bli stressa over at gutten oppfører seg som ei jente, siden det feminine anses som et negativt trekk hos gutter.

Ingenting er verre for en gutt enn å få merkelappen «... som ei jente» slengt etter seg.

Det fornærmer meg som kvinne!

Leker gruppert etter kategori

Det er vanlig at barn som ikke passer inn i de stramme boksene for hva deres kjønn "kan" gjøre føler seg isolert og ensomme. Det kan lett løses hvis vi som samfunn velger det.

Det har allerede begynt å bli løst i noen land. Det finnes nå flere lekebutikker som ikke lenger inndeler leker etter kjønn. Istedet grupperes lekene etter kategori: byggelekene er her, utklednings-avdelingen der og klipp-og-lim-avdelingen er rundt hjørnet. Det er ingen merkelapper på lekene med bilder av gutter eller jenter, ei heller skiltingen i butikken er kjønnet.

Det er bra for alle parter.

I disse butikkene går jenter og gutter til avdelingen som interesserer dem. Hva kunne være enklere? Sunnere? Og viktigst - finnes det en god grunn til ikke å gjøre det?

Ærlig talt. Hvordan kan det skade deg eller barnet ditt?

Et nygjerrig sinn som mitt vil gjerne vite akkurat det.

Jeg håper tankegangen om kjønnstereotype leker endres, for barnas skyld, særlig de barna som kjenner seg utenfor fordi de ikke passer inn i den kunstig stereotypien vi har skapt.

I generasjoner har ord som "guttejente" og "pingle" blitt brukt som merkelapper på dem som overskrider kjønnroller. Det vil si når ei jente "oppfører seg som en gutt" eller en gutt "oppfører seg som ei jente".

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skaper skam

OPPGITT: Lori Day er lei av inndeling i jente- og gutteleker.
OPPGITT: Lori Day er lei av inndeling i jente- og gutteleker. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: Pixabay

Jeg hater disse merkelappene. Jeg bruker dem her fordi jeg ikke har en annen ikke-akademisk muntlig måte å si det på som lesere kan relatere seg til, og fordi jeg tror det kan være bra å begynne å vurdere dem som negative.

De er ikke bare beskrivende, men også normative. De sier til et barn at "denne leken er ikke ment for deg" eller "denne aktiviteten er ikke for deg". De er ikke bare begrensende, men skaper skam.

Å si til et barn at hans eller hennes naturlige glede i noe som ellers er trygt, morsomt og stimulerende er ment for det motsatte kjønn, er essensielt å si at de er rare og kjappest mulig burde innordne seg.

La barna velge selv. Hvis vi synes det er ok med valg, er det på tide å vise de som produserer og markedsfører leker at tiden er over for å tjene penger på å kjønne lekene til barna våre (de kan tjene dobbelt så mye ved at en familie må kjøpe én prinsessesykkel til storesøster og en annen ninjasvart til lillebror.)

Bort med merkelappene

Det betyr at måten å merke leker på må endres. Det samme må inndeling i gutte- og jenteavdelinger. Vi kan fremdeles ha rosa støvsugere og prinsessekjoler. Vi kan ha superhelter og vitenskapelige eksperimenter.

Alt som trengs å endres er signalene om hva som er til hvem. Verden er full av alle slags jenter og alle slags gutter, og og et spektrum av seksuelle preferanser og kjønnsidentiteter.

Vi har ikke ikke merkelapper eller inndelinger som signaliserer at leker er ment for "etnisk norske barn", "arabiske barn" eller "jødiske barn"- kan du tenke deg?!

Så hvis vi aldri ville inndelt leker etter etnisitet, religion eller hudfarge, la oss slutte med å klemme barn helt fra de er nyfødte inn i stramme kjønnsroller.

La oss i stedet åpne opp og se hva som springer frem!

Vil du lese flere slike kommentarer?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også