HVERDAG SOM HOMOFIL:
7 ting heterofile aldri trenger å tenke på
Har du noengang vurdert et reisemål utfra om du kan leie kjæresten din på gata, eller blitt spurt om sexlivet ditt på fest? Hvis ikke er du sannsynligvis hererofil.
KOMMENTAR: Er du heterofil er du vant til at samfunnet handler om å være nettopp det. At alle referanser i alt fra kulturlivet til vanlige samtaler i skolegården handler om heterofile livet. Det er så vanlig at du ikke legger merke til det.
Som homofil møter jeg imidlertid en del rare ting heteroene sannsynligvis aldri engang har tenkt over.
1. Ingen lurer på hvem som er mannen i forholdet
Jeg har ofte fått høre at jeg ikke ser lesbisk ut. Jeg er usikker på om det er ment som et slags kompliment. Jeg vet heller ikke om de mener at jeg må få klippa av meg håret og slutte å gå med skjørt sånn at jeg lettere passer inn i en oppbrukt stereotyp for hvordan en lesbisk helst bør se ut.
Som heterofil er det aldri noen som tviler på at du er nettopp det. Uansett hvordan du ser ut.
Som lesbisk skal det imidlertid lite til for å forvirre folk. Går BEGGE med kjole? Skal dere ha brudekjoler BEGGE TO? Er det ingen mann i forholdet? Det må jo være en mann i forholdet?
Vi er jenter begge to. Utrolig nok. Det er i grunnen poenget.
2. Du får ikke spørsmål om sexlivet ditt på fest.
Hvordan føles det egentlig å være hetero? Hvordan har dere sex, egentlig? Hva liker partneren din best? Trenger dere kanskje noen hjelpemidler? Hvordan funker egentlig sex mellom en mann og en kvinne, dere er jo så innmari forskjellige! Det er bare så rart og interessant, så jeg må benytte sjansen til å spørre deg nå. Det går vel bra?
Ingen har noensinne spurt deg om dette? Ikke engang folk du knapt kjenner? Heldiggris.
3. Naboen din tror ikke at du og partneren er søsken
De omtaler ikke den du elsker som «søsteren din», «venninna di» eller «hun derre andre».
Ville det ikke være en smule patetisk for to søstre å bo sammen i en liten leilighet, kjøpe hund sammen og opprettholde denne ordningen over tid når man er i begynnelsen av 30-årene? Tydeligvis ikke.
Alternativet er så langt fra folks bevissthet at det er mer sannsynlig med søstre som ikke har funnet den rette mannen og bare bor sammen på ubestemt tid enn at det er snakk om to kvinner som er kjærester.
4. Du trenger ikke forsvare at du vet du er hetero
Så du er heterofil? Men hvor lenge har du visst det? Siden du var liten? Er du sikker? Man kan endre seg, vet du. Det kan hende det bare er en fase.
Hvordan kan du egentlig vite at du er hetero, være helt overbevist, hvis du ikke har prøvd et forhold med en av samme kjønn?
Var du virkelig forelsket i en gutt allerede som fireåring? Sikker på at du ikke ble påvirket av noen?
Som hetero er det en forventing fra samfunnet om at det er nettopp det du er. Ingen tviler på at du er hetero når du sier du er det.
5. Du trenger ingen parade
Hvert år når homoparaden svinger seg gjennom Oslos gater er det noen smart-asser som mener at det er urettferdig. Hvorfor har homoene enn parade når ikke heteroene har det?
Newsflash: Hver dag er en heteroparade. Hver dag kan du gå rundt i byen og leie partneren din uten å få blikk. Uten å bli pekt på. Uten å ha folk som stirrer på deg så mye at de faktisk går rett på ting. Biler som tuter. Menn som gir hverandre high five når de tror du ikke ser.
Du trenger aldri å tenke på hvor glad du er for at du bor i Norge og ikke i et land der det er livsfarlig å være den du er. Som Sør-Afrika, der du kan gifte deg med en partner av samme kjønn, men risikerer å bli voldtatt på åpen gate for å "bli omvendt".
Paraden er der ikke bare for at noen skal få danse og kle seg ut, men for å vise at her i Norge er det greit å være homo, og vi skal kjempe for at det blir det i resten av verden også.
Vi går der for å si «hey, se på oss, vi er sånne raringer. Og se hvor forskjellige vi er». Eller som den aller første homoparaden hadde som slagord: «Vi er mange flere, resten står blant dere».
6. Du kan dra hvor du vil på ferie – som et par
Du trenger ikke vurdere om landet du vil reise til synes det er ok at du reiser med en partner av samme kjønn. Du må ikke skrinlegge drømmebryllupsreisen fordi reisemålet aldri ville godtatt at dere er nygifte.
Kan dere leie på gata? Kan dere gi hverandre dype blikk og et kyss? Risikerer dere å bli slått ned eller nektet servering i et land som ser uhyre romantisk ut på bildene i reisebrosjyra?
Er det et land det er trygt å reise til som par? Bør dere heller late som dere bare er venner for å unngå problemer? Selv mange steder i USA vil mislike homofile reisende.
Som hetero trenger du ikke spesifisere at dere ønsker dobbeltseng på rommet både når du bestiller og når dere kommer fram på hotellet. Og går du og kjæresten ut for å spise på Valentine’s Day får er dere garantert et romantisk bord, i stedet for ett rett ved kjøkkenet eller toalettene.
7. Du trenger ikke komme ut
Noen tror kanskje at når jeg har kommet ut til de nærmeste er jeg ferdig med det. Men det fortsetter resten av livet. Hver gang du nevner noe så naturlig som hvem du bor med, hvem som er forelder til barna dine, hvem du dater, nevner du også legningen din.
Hver gang du snakker om en pen kjendis eller en artist du er småforelska i også. Som heterofil tas det for gitt, ingen stusser eller trenger noen sekunder på å ta seg inn dersom du sier «mannen min sa at…».
Sier du samboeren/kjæresten/partneren min i Norge regner folk med at du snakker om en av motsatt kjønn, kanskje nettopp fordi ordene vi bruker er stort sett kjønnsnøytrale. Derfor må du enten tidlig gå inn med kjønnspronomen for å sikre deg for fremtidige misforståelser, eller du må jobbe for å skjule dem dersom du ikke er klar for å komme ut.
Som hetero trenger du ikke bekymre deg for om folk vil godta deg, like deg, tenke negativt om deg eller lure på intime ting om deg idet du forteller hvem som er kjæresten din.
Og du trenger aldri å bekymre deg for om familien din og vennene dine skal slutte å behandle deg som de alltid har gjort eller ikke ville ha noe med deg å gjøre kun basert på partneren din sitt kjønn.
Det er lettere å være hetero. Men samtidig må dere holde ut med partnere som er fundamentalt ulike dere selv. Det kan jo ikke være bare enkelt det heller.
Vi homoer er i alle fall fra samme planet.
Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 20/04 2015, og sist oppdatert 31/03 2020.