Leve med stomi

Anette (33) fikk stomi etter fødsel

Nå møter hun sommeren i bikini.

- Jeg er lita, har brannsår og pose på magen – men jeg er bra nok. Begrepet ”sommerkropp” provoserer meg, sier Anette Kvernvik.
- Jeg er lita, har brannsår og pose på magen – men jeg er bra nok. Begrepet ”sommerkropp” provoserer meg, sier Anette Kvernvik. Foto: FOTO: Privat
Sist oppdatert

- Jeg vurderte å kjøpe badedrakt i sommer for å unngå blikkene, men så tenkte jeg: nei, jeg har lyst til å gå i bikini, så drit og dra, sier Anette Kvernvik (33) til Kvinneguiden.

På grunn av skadene Anette fikk da sønnen ble født for åtte år siden har hun i dag utlagt tykktarm. Hun er en av i overkant 10 000 nordmenn med stomi. Å ikke ha kontroll på kroppens avfallsprodukter er tabu. Vi vil helst ikke snakke eller forholde oss til bæsj og tiss. Til lukter og lyder.

Valgte stomi

- Å få stomi påvirker folks selvbilde, sier stomisykepleier Grethe Følstad Lund på Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet til Kvinneguiden.

Det er mange årsaker til at mennesker får stomi, kreft er den vanligste. Følstad Lund forteller at årsaken til stomioperasjon er avgjørende for hvordan du takler å måtte leve med pose på magen resten av livet. De som ikke har et valg, på grunn av kreft eller en ulykke, sliter ofte mer enn de som har gått lenge med plager som for eksempel smerter eller lekkasjer før de velger operasjon.

Anette er en av de sistnevnte. Etter flere års prøving og feiling med pacemaker og elektroder i rumpeballene, fikk hun stomi i 2014.

- Det reddet meg på veldig mange måter. Det er mange situasjoner jeg ikke fungerte i eller som var vanskelige før, som er mulig i dag takket være stomien, sier hun til Kvinneguiden.

- Hadde jeg visst det jeg nå vet, hadde jeg valgt stomi mye tidligere.

Dramatisk fødsel

16. juli 2008 var dagen da livet endret seg for Anette. Det fantastiske som skjedde var at hun klokken 03.54 ble mor for første gang. Det grusomme var at fødselen gjorde at hun ble hun skadet for livet.

Om stomi

  • Stomi betyr åpning (gresk).
  • Det kan være ulike årsaker til stomi: alvorlige forstoppelser, avførings- / urinlekkasjer etter for eksempel fødsel, strålebehandling, nevrologiske sykdommer, ryggmargsskader og en stor gruppe får stomi på grunn av kreft.
  • Kolostomi – utlagt del av tykktarm
  • Ileostomi – utlagt del av tynntarm
  • Urostomi – urinlederene blir koblet til et lite tarmstykke som ledes ut gjennom bukveggen
  • Noen får stomi for en kort periode og andre permanent, avhengig av årsaken til operasjonen og hva som er mulig for kirurgen.

Kilde: sykepleien.no & Grethe Følstad Lund

Sønnens skuldre satt bom fast etter at hodet var forløst med vakuum, så han måtte bli fysisk dratt ut. Det gjorde at Anette fikk en såkalt sfinkter ruptur grad 3B, som skadet en nerve i endetarmen.

- Det som skjedde Anette er en skade som ikke skal skje, men som kan skje, bemerker Grethe Følstad Lund.

I ukene etter fødselen opplevde den nybakte mammaen rett og slett at hun stadig bæsjet på seg. Hun måtte avbryte handleturer, måtte dusje mange ganger daglig og var dypt fortvilet. Dette kunne ikke være normalt? Først 15 måneder senere fikk hun beskjed om hvor alvorlige følger fødselen hadde fått.

Stomi gir kontroll

- Stomi blir ofte presentert som en siste utvei, det bør det ikke være, bemerker stomisykepleieren.

Daglig ser hun at det hjelper folk å få et normalt liv igjen.

- Mange sier i ettertid at de kunne ønske de hadde gjort det før.

Anette har en såkalt kolostomi, det vil si at tykktarmen er delt og enden av tarmen føres gjennom bukveggen og ut på huden. En får da en liten ”nippel” på magen som er den nye åpningen – stomien.

Dessverre sliter Anette med lekkasjer og en kranglete stomi. Det ser ikke ut til at det vil endre seg.

- Det er viktig for meg å få frem at jeg har vært maks uheldig. Hadde stomien fungert som den skulle, ville jeg hatt et helt normalt liv. Jeg vil ikke at min uflaks skal avskrekke andre. Jeg har det utrolig mye bedre med pose på magen. Jeg ville aldri gått tilbake til slik det var. Jeg har mer frihet og har det på mange måter veldig mye bedre, understreker hun.

Grethe Følstad Lund mener mange som sliter med for eksempel avføringslekkasjer burde fått tilbud om stomi tidligere.

- Å være inkontinent gjør at du ikke har kontroll på livet ditt. En stomi gir deg kontroll. De fleste er veldig fornøyde. Det livet du hadde før, kan du få tilbake med en stomi.

Ubehagelige blikk

Det krever sin kvinne å gå i bikini med pose på magen på offentlige steder. I forfjor dro Anette for første gang på et offentlig bad etter operasjonen. Hun beskriver opplevelsen som euforisk. For en frihetsfølelse, for en glede. Blogginnlegget hun skrev i etterkant ble delt over 25 000 ganger og hun gjestet God morgen Norge. En stund senere var Anette på et annet bad – og hadde en helt annen opplevelse.

- Folk kikket og jeg følte meg veldig til overs. Det var skikkelig ubehagelig. Jeg vet ikke om det var jeg som hadde en dårlig dag eller om folk virkelig stirret, men jeg kviet meg veldig for å gå opp av vannet uten å kunne dekke meg til.

Hun lar seg likevel ikke stoppe. I fjor ble det lite strandliv på den lille familien fordi Anette var nyoperert. Men i år – i år blir det bading!

- Sønnen min er badenymfe nummer en. Så en dag jeg har en god dag, da skal vi dra og bade.

- Jeg er litt todelt, for jeg kan kjenne at jeg gjerne vil unngå blikkene, men på den annen side tenker jeg: kom igjen, så skal dere faen meg få høre!

Tabu

Anette har en pause fra bloggingen, men hennes åpenhet på bloggen har inspirert andre. Ei skrev og takket henne for at Anette fikk henne til selv å velge stomi.

STRANDKLAR: - Den eneste utfordringen på en strand er hvis det ikke er et toalett tilgjengelig. Men det gjelder jo for alle. Jeg har skiftet poser både i bilen og andre steder.
STRANDKLAR: - Den eneste utfordringen på en strand er hvis det ikke er et toalett tilgjengelig. Men det gjelder jo for alle. Jeg har skiftet poser både i bilen og andre steder. Foto: FOTO: Privat
PYNTET POSE: - Jeg valgte stomi fordi jeg ville ha tilbake livet jeg hadde før jeg ble skadet. På gode dager er det nesten bedre enn før. 
PYNTET POSE: - Jeg valgte stomi fordi jeg ville ha tilbake livet jeg hadde før jeg ble skadet. På gode dager er det nesten bedre enn før.  Foto: FOTO: Privat

- Å ha stomi er tabu. Det er positivt at det i de siste par årene har blitt mer åpenhet gjennom blogger og artikler. Å erkjenne problemet og søke hjelp gjør at vi kan komme tidligere i gang med å hjelpe. Mange vet ikke at hjelp finnes, understreker stomisykepleieren.

Hun bemerker at det å vise seg så offentlig i bikini, som Anette gjør her i Kvinneguiden, er heller uvanlig blant stomi-opererte.

- Men det at Anette og andre står frem, gjør det enklere for andre i samme situasjon.

Avvist

Tenk deg selv: Du er singel, har lyst på kjæreste – men avføringen din er i en pose på magen. Når forteller du det til en du liker litt ekstra? Anette har opplevd å bli avvist. Ikke bare på grunn av stomien, men fordi hverdagene består mye av legebesøk og et liv på vent. Hun kan skifte opptil ti poser om dagen, avhengig av hva hun har spist og dagsformen. Det er vanskelig å planlegge, for hun vet aldri helt hva som skjer.

Nei til Botox og silkon

- Hva slags forhold har du til kroppen din?

- Jeg er fornøyd med den kroppen jeg har. Jeg skulle ønske jeg kunne endre småting, men den dagen jeg tar Botox for å korrigere noe i ansiktet eller putter silikon i puppene, da har jeg tapt.

Anette legger lattermildt til at hun har tatt Botox i tarmen, men bemerker at det var av nødvendighet.

Å vise seg naken og å være intim kan være utfordrende for en med stomi. Alder kan spille inn, samt ulik personlighet og årsakene til stomien. For pasienter som Anette er det ofte en lettelse å få stomi. For andre er en stomi uventet og føles katastrofalt.

Stomisykepleieren understreker at mye handler om å godta den nye livssituasjonen og bli vant til den nye deg.

- Mange tror at de aldri kommer til å få seg en kjæreste eller oppleve nærhet igjen. Vi som jobber med dette, vet at det er fullt mulig. Det handler om å bli trygg på deg selv og erkjenne situasjonen. Det kan være veldig vanskelig, men å akseptere situasjonen er essensielt.

Lyset i tunnelen

Hvordan har så Anette klart akkurat det?

PÅ TUR: Anette og sønnen Marcus.
PÅ TUR: Anette og sønnen Marcus. Foto: FOTO: Privat

- Det har vært en berg- og dalbane å komme dit jeg er i dag. Å akseptere det som har skjedd og å godta kroppen min som den er. Når jeg forteller om alt som har skjedd får jeg ofte kommentarer om hvor kjempevondt og tungt jeg må ha hatt det. Ja, det har vært tungt og slitsomt, men jeg ønsker ikke å fokusere på det, jeg fokuserer på lyset i tunnelen, forklarer Anette.

Anette venter på søknaden om uførepensjon. Hun håpet inderlig å komme tilbake i jobb og studerte hjemmefra for å bli regnskapsfører. Hodet virker jo selv om kroppen hangler. Men helsa er for ustabil. Det er vanskelig å planlegge noe som helst, for hvis stomien er kranglete og lekkasjene mange, må hun bli hjemme og avlyse alle planer. Likevel er hun både optimistisk og takknemlig.

- Det fine med alt som har skjedd, er at jeg ble mamma. Sønnen min er drivkraften min. Det kom noe godt ut av alt dette. Jeg leter hele tiden etter lyset i tunellen, jeg gir ikke opp!

Vil du lese flere lignende saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 22/06 2016, og sist oppdatert 21/09 2017.

Les også