Oppbevaring av sjokolade
Legger du sjokoladen i kjøleskapet?
Derfor bør du ikke oppbevare sjokolade i kjøleskapet.
Mange foretrekker at sjokoladen er kald, og velger å oppbevare den i frysen eller i kjøleskapet. Bør du egentlig gjøre det?
- Ideelt sett anbefaler vi ikke å oppbevare sjokolade i kjøleskapet, forklarer produktsjef Espen Andre Meland ved Minde Sjokolade (Brynild Gruppen).
Produktsjefen understreker at oppbevaring av sjokolade i kjøleskapet ikke vil ødelegge smaksopplevelsen, men at anbefalingen er å oppbevare sjokolade i cirka 20 graders romtemperatur.
Det som skjer når sjokolade oppbevares i kjøleskapet er ifølge Bengt Dahlberg ved Geiranger Sjokolade at kakaosmørets fett og sukkerkrystaller dras mot utsiden og danner et grå-/hvitaktig ytre.
- I tillegg vil smaken dempes, og hindres fra å "blomstre" fullt.
Sjokolade bør nytes temperert
Også Stine Woxman fra Den Lille Sjokoladefabrikken understreker at sjokolade skal ikke oppbevares i kjøleskap.
- Aromastoffene på kakaoen og eventuelt fyll eller fondanter som er i konfekt og sjokolade kommer mye mer frem i munnhulen når det er romtemperert.
- Sjokolade er som vin, den skal ikke bare puttes i munn og svelges raskt, men den skal ligge i munnhulen og nytes.
Høy temperatur kan gi deformert sjokolade
Sjokoladefakta, enkelt forklart
- Sjokolade fremstilles fra bønnene fra kakaotreets frukt. Kakaotreet vokser i området rundt ekvator.
- Prosessen med å lage sjokolade fra kakaobønnene er omstendelig, og innbefatter blant annet gjæring, tørking, røsting og prosesser med maling og blanding. Når blandeprosessene er ferdig har vi en sjokolademasse. Det er denne massen som brukes til å lage sjokolade. Sjokoladen må deretter gjennom en tempereringsprosess før den porsjoneres ut i former, dette for at sjokoladen skal bli blank og fin slik vi er vant til å se den.
- Tempereringsprosessen gjøres for at fettets krystallstruktur skal blir riktig, de ulike krystallene dannes ved ulike temperaturer, og vi ønsker en struktur som er stabil og smelter ved riktig temperatur. Hvis ikke tempereringsprosessen er gjort riktig, vil sjokoladen bli hvit og ru, og ha feil smeltepunkt.
Kilde: Produktsjef Espen Andre Meland hos Minde Sjokolade
Ifølge produktsjef Meland ved Minde Sjokolade er fettet i sjokoladen hovedårsaken til at den bør oppbevares i romtemperatur, og ikke for varmt.
- Sjokolade smelter godt ved 37 grader, som er vår kroppstemperatur.
- Hvis sjokolade oppbevares i for høye temperaturer, 25-30 grader, kan noe av fettet i sjokoladen begynne å smelte og danne ustabile krystallstrukturer som også kan gjøre at sjokoladen blir deformert og få et annet smeltepunkt.
Sjokoladeposer bør lukkes helt
Produktsjefen forklarer videre til Kvinneguiden at når Minde Sjokolade produserer sjokoladeposer, pakkes disse i lufttett emballasje.
- Dette er blant annet for å hindre sjokoladen i å trekke til seg smak og lukt fra omgivelsene. Når du åpner en pose bør den lukkes helt igjen hvis du klarer å unngå å spise opp hele.
Du kan for eksempel lukke posen med klips eller i legge den i en boks med lokk.
- I vår nye sjokoladepose hvor vi har sjokoladedragerte nøtter, fyller vi posene med en beskyttende atmosfære av nitrogen før pakking. Dette gjør at nøttene ikke harskner og kvaliteten ivaretas. Når posen skal spises vil den beskyttende atmosfæren forsvinne og vi vil anbefale at posen spises i løpet av noen uker.
Hvor lenge holder sjokolade seg?
Dette spørsmålet er det ifølge Meland vanskelig å gi et bestemt svar på.
5 tips for best nytelse av sjokolade
1. Oppbevar sjokoladen i romtemperatur
2. Åpnet pose bør spises
3. Kaffe og sjokolade er en vinner
4. Oppdag sjokoladens verden ved å prøve nye biter og smaker
Kilde: Produktsjef Espen Andre Meland hos Minde Sjokolade
- Sjokoladen i seg selv kan holde i måneder, og er ikke farlig å spise selv over holdbarhetsdatoens utløp (men følg gjerne anbefalingene til lagring for best mulig smak). Mange biter inneholder ulike kjerner som skum, gele eller nøtter, og disse kan oppføre seg forskjellig fra ren sjokolade.
Sjokolade som blir hvit
Du har kanskje opplevd at sjokolade fra de ulike sjokoladeprodusentene har blitt hvit. Hva har skjedd?
- Ofte er dette noe vi på fagspråket kaller fettblomstring, opplyser Meland.
- Fettblomstring kommer enkelt fortalt av feil krystallstruktur eller forandring i fettet i sjokoladen etter produksjon. Dette kan skje i produksjonsprosessen, i butikkene eller hjemme hos forbrukerne. Fettblomstring skal i utgangspunktet ikke skje hvis produsenten har kontroll på sin prosess, og har temperaturkontroll under transport og lagring i butikk.
Produktsjefen understreker at hvit sjokolade/fettblomstring har ingen innvirkning på smak, og det innebærer absolutt ingen fare ved å spise den.
Vil du lese flere gode saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 20/09 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.