HPV-vaksine

Gratis HPV-vaksine til jenter under 26

Forskning viser at den forebygger kreft også hos voksne.

VAKSINE: Også voksne kvinner vil kunne få beskyttelse mot HPV-relatert kreft ved å ta vaksine.
VAKSINE: Også voksne kvinner vil kunne få beskyttelse mot HPV-relatert kreft ved å ta vaksine. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
ANBEFALER: Avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet, Britt Wolden, anbefaler kvinner å ta HPV-vaksine hvis de vurderer at de er i risikosonen for smitte.
ANBEFALER: Avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet, Britt Wolden, anbefaler kvinner å ta HPV-vaksine hvis de vurderer at de er i risikosonen for smitte. Foto: FOTO: Privat

HPV-vaksinen

  • HPV-vaksinen anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.
  • Vaksinen kan også forebygge andre HPV-relaterte krefttyper som analkreft og vaginalkreft.
  • Vaksinen ble en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009 for jenter på 7. klassetrinn. I en tidsramme på to år fra høsten 2016 vil også jenter født i perioden 1991-1996 (20-25 år) få tilbud om HPV-vaksine gjennom et innhentingsprogram.
  • HPV-vaksinen settes med sprøyte i overarmen. Det gis tre doser som settes i løpet av et år. Vaksinen gir god beskyttelse i minst åtte år etter vaksinasjon. Det er foreløpig usikkert om det vil bli behov for oppfriskningsdose senere i livet.

(Kilde: Folkehelseinstituttet )

HPV-vaksinen virker. Det er konklusjonen av en amerikansk studie. Den viser at forekomsten av HPV blant amerikanske tenåringsjenter er redusert med to tredjedeler etter at vaksinen ble innført.

HPV, eller humant papillomavirus, er veldig vanlig i befolkningen. I det fleste tilfeller går infeksjonen over av seg selv, men i noen tilfeller fører den til kreft - hovedsakelig i livmorhalsen.

- Det antas at rundt 70 prosent av seksuelt aktive vil få en HPV-infeksjon i løpet av livet.

Det forteller Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved Folkehelseinstituttet.

HPV-vaksinasjon er en del av barnevaksinasjonsprogrammet her i landet, og har blitt gitt til jenter på 7. klassetrinn siden 2009.

79 prosent av alle som er tilbudt vaksinen, har takket ja. Det anser Wolden som en god dekning, men vil gjerne at den kommer over 80 prosent.

- Vaksinen har aller best effekt om den tas før jentene er seksuelt aktive, forteller Wolden.

Redusert smitte

I den amerikanske studien blir det slått fast at effekten av vaksinen har vært stor blant amerikanske tenåringsjenter.

Ved hjelp av data fra en undersøkelse gjennomført av Centers for Disease Control and Prevention, undersøkte forskerne forekomsten av viruset hos kvinner og jenter i ulike aldersgrupper i årene før vaksinen ble innført, mellom 2003 til og med 2006. Vaksinen ble anbefalt for jenter senere i 2006. Forskere undersøkte deretter utbredelsen i de samme aldersgruppene i tidsrommet 2009 til 2012.

Resultatene viste at utbredelsen av de fire typene av HPV som dekkes av vaksinen, ble redusert med 64 prosent hos jenter i alderen 14 til 19 år.

I tillegg viste undersøkelsen også at utbredelsen av de samme HPV-typene også var redusert med 34 prosent blant kvinner mellom 20 og 25 år.

- Vaksinen er mer effektiv enn vi har trodd, sier Debbie Saslow, til New York Times. Saslow er spesialist innen livmorhalskreft og HPV-vaksinasjon ved The Ameriican Cancer Society.

- Når vaksinerte tenåringer blir seksuelt aktive, vil de ikke spre viruset, da beskytter de også personer som ikke har blitt vaksinert, sier hun som en forklaring på at det også er lavere forekomst av HPV blant kvinner i 20-årene.

Gratis vaksine

Selv om den amerikanske studien viste reduksjon i antall smittede også blant de under 25, så kan det være god grunn til å ta HPV-vaksinen også for jenter som er voksne. Det er i år bevilget penger til å gi alle jenter født i 1991 og senere vaksinen gratis. Hensikten med dette er å beskytte også eldre jenter mot HPV.

- Vi har lenge ønsket å gi tilbudet til de jentene som var litt for gamle da vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet. Og nå er det bevilget penger til et innhentingsprogram. Jeg regner med at vi kommer i gang på senhøsten en gang, sier Wolden.

Er du født i 1991 eller senere, og ønsker gratis HPV-vaksine, må du følge med på din kommunes nettside utover høsten. Der kommer det informasjon til alle i målgruppen om hvor og når du får tilbud om gratis HPV-vaksine. Benytt nettsiden til den kommunen du oppholder deg i, oppfordrer Wolden

Beskytter voksne

Og selv om du er eldre enn 25, kan det også være lurt å sørge for å være vaksinert, forteller Wolden.

HPV er en nemlig infeksjon som i de aller fleste tilfeller går over av seg selv i løpet av noen måneder. Men du kan smittes igjen og igjen av ett eller flere av de rundt 100 virusvariantene i HPV-familien. Men det er bare et fåtall av disse som kan forårsake kreft.

- Hvis du vaksinerer deg, vil du være beskyttet mot fremtidig smitte. Men kun mot de variantene av viruset som inngår i vaksinen, forteller Wolden.

Siden HPV er en seksuelt overførbar infeksjon, mener hun det må være opp til deg selv å vurdere hvor stor smitterisikoen er. Bytter du partner ofte, er risikoen stor. Bytter du partner sjelden, er risikoen litt mindre. Lever du i et stabilt parforhold der begge er monogame, er det ikke noen risiko for smitte.

Det er ikke noen aldersgrense for når det slutter å ha effekt å vaksinere seg.

- Hver enkelt må vurdere om de er i risikosonen for smitte, sier avdelingsdirektøren.

Det er i dag tre ulike HPV-vaksiner på markedet i Norge.
Vaksinen som benyttes i barnevaksinasjonsprogrammet beskytter mot fire ulike HPV-typer, to av disse er årsak til kjønnsvorter, mens to kan forårsake forstadier til kreft og kreft.
Vaksinen som skal benyttes i programmet for vaksinering av kvinner født 1991 og senere, beskytter mot to ulike HPV-typer som kan forårsake forstadier til kreft og kreft. De HPV-typene som vaksinene gir beskyttelse mot, er årsaken til omtrent 70 prosent av all HPV-relatert kreft.

Dyr vaksine

Kvinner født etter 1991 eller gutter som ønsker vaksinering, må betale selv. Vaksinen skal tas i tre omganger, og hver dose koster drøyt 1000 kroner.

HPV

Humant papillomavirus (HPV) er en stor gruppe virus som består av over 100 ulike typer. Noen av disse typene kan medføre vorter på fingre og tær, men cirka 40 av disse typene smitter gjennom seksuell kontakt. Viruset kan medføre endringer i hud og slimhinner, hvor de vanligste endringene er kjønnsvorter og celleforandringer, forstadier til kreft, på livmorhalsen.

Kilde: Helseleksikonet.no

POTS

De europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har etter en ny gjennomgang konkludert med at det ikke er noe som tyder på at HPV-vaksine gir økt risiko for å utvikle syndromet POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome).

Bakgrunnen for gjennomgangen har vært at det i Danmark har blitt stilt spørsmål til om jenter som har fått HPV-vaksinen har økt risiko for diagnosene POTS.

POTS kjennetegnes av svimmelhet, besvimelser, trøtthet og stigende puls og blodtrykk når pasienten reiser seg fra liggende til stående stilling.

Årsaken til POTS er fortsatt ikke avklart, men det er kjent at det kan oppstå etter større kirurgiske inngrep, traumer eller graviditet.

(Kilde: FHI.no)

ØKT ETTERSPØRSEL: Ifølge Marius Johansen, medisinsk ansvarlig lege på Sex og Samfunn-senteret i Oslo, har vaksine-etterspørselen økt etter at nyheten om gratis vaksine kom i januar.
ØKT ETTERSPØRSEL: Ifølge Marius Johansen, medisinsk ansvarlig lege på Sex og Samfunn-senteret i Oslo, har vaksine-etterspørselen økt etter at nyheten om gratis vaksine kom i januar. Foto: FOTO: Kai Myhre.

Hos Sex og samfunn i Oslo, Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse, møter de en del unge kvinner som ønsker HPV-vaksinen.

- Etterspørselen har økt etter at nyheten om gratis vaksine kom i januar, ifølge Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege på senteret.

- Samtidig er det en relativt dyr investering for dem over 26 år. For å bli fullvaksinert må det settes tre doser av vaksinen, til sammen blir det drøyt 3000 kroner, sier Johansen.

Les  også: Astrid og moren fikk begge kreft i eggstokkene.

- Vil føre til nedgang

Wolden oppfordrer kvinner til å fortsette å ta celleprøver selv om de er HPV-vaksinert.

- Vaksinen dekker ikke alle tilfeller av HPV, så i dagens situasjon anbefaler vi at kvinner fortsetter som før å ta celleprøver hvert tredje år. Etter hvert kan det tenkes at vi kan få så lav forekomst av HPV at vi ikke trenger det, men vi er ikke der enda, sier hun.

Det er ventet at det vil bli en merkbar nedgang i tilfeller av HPV-relatert kreft i befolkningen på sikt. Flere befolkningsstudier som den amerikanske studien tyder på det.

I Norge er det ca 300 kvinner hvert år som får livmorhalskreft. Rundt 100 norske kvinner dør av denne kreftformen hvert år, viser tall fra Kreftregisteret.

Ikke skeptiske til vaksinen

Det har i noen miljøer vært spekulasjoner om HPV-vaksinen kan føre til det såkalte POTS-syndromet - en tilstand med blodtrykksfall og tretthet. Men dette er ikke påvist gjennom forskning. Tvert imot er det i en stor europeisk studie ikke påvist noen sammenheng. Studien er gjennomført av de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA).

Det er sjelden de ansatte hos Sex og Samfunn møter pasienter som er skeptiske til vaksinen:

- De fleste er mest opptatt av å kunne beskytte seg mot kreft og kjønnsvorter, sier Johansen videre.

Han forteller at de anbefaler vaksinen fordi det er en enkel og effektiv beskyttelse mot kreft i livmorhalsen, og som en bonus gir den også beskyttelse mot noen typer kjønnsvorter.

- Urettferdig for gutter

At vaksinen ikke er gratis for alle, mener Johansen først og fremst er urettferdig for gutter og menn.

- De variantene av HPV som kan gi kreftutvikling, kan smitte til hals og anus, ved for eksempel munnsex og analsex, sier legen.

Videre forteller han at de vet at disse HPV-variantene kan forårsake kreft i hals/svelg og i endetarmsåpningen – ikke bare kreft i livmorhals.

- Det betyr at halve befolkningen ikke får tilbud om gratis beskyttelse mot disse krefttypene. Hvorfor det er slik, er jo et spørsmål om prioriteringer av fellesskapets penger, mener Johansen.

Folkehelseinstituttet har anbefalt at vaksinen også skal gis til gutter som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Prioriteringsrådet skal komme med sin anbefaling til departementet den 2. juni når det gjelder innføring av HPV-vaksine til gutter.

- Vi ser en økning i HPV-relatert kreft hos gutter og menn, og vi mener de har lik rett til å beskytte seg. Dessuten vil vaksinasjon av gutter også bidra til at de beskytter sin partner, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også