Mishandling i forhold

«Hun får stadige meldinger fra kjæresten mens hun er ute og må hele tiden svare på dem»

Ja, det er faktisk helt nødvendig at du blander deg inn.

VOLD: Er du urolig for at typen til venninnen din er voldelig mot henne? Det finnes noen tegn som bør få alarmklokkene dine til å ringe.
VOLD: Er du urolig for at typen til venninnen din er voldelig mot henne? Det finnes noen tegn som bør få alarmklokkene dine til å ringe. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Getty Images
Sist oppdatert
BRY DEG: - Vi mener at det er vårt ansvar som venn, nabo eller kollega å bry oss dersom vi mistenker vold, sier Berntsen til Kvinneguiden.
BRY DEG: - Vi mener at det er vårt ansvar som venn, nabo eller kollega å bry oss dersom vi mistenker vold, sier Berntsen til Kvinneguiden. Foto: Privat.
VOLD MOT KVINNER: - Det er den som utøver volden som har ansvaret for volden, du har ikke ansvar for at en annen er stygg med deg, sier Elisabeth Christie Ørke, psykologspesialist ved Alternativ til Vold i Stavanger.sier Elisabeth Christie Ørke, psykologspesialist ved Alternativ til Vold i Stavanger.
VOLD MOT KVINNER: - Det er den som utøver volden som har ansvaret for volden, du har ikke ansvar for at en annen er stygg med deg, sier Elisabeth Christie Ørke, psykologspesialist ved Alternativ til Vold i Stavanger.sier Elisabeth Christie Ørke, psykologspesialist ved Alternativ til Vold i Stavanger. Foto: Privat.

- Om venninnen din endrer atferd, for eksempel ved å isolerer seg, svare unnvikende på spørsmål, dekker over partneren, bortforklarer eller bagatelliserer samlivsproblemene, virker nervøs, engstelig eller deprimert, er dette typiske kjennetegn på at hun muligens blir mishandlet i forholdet sitt.

Det forteller Kristin Berntsen, informasjonsrådgiver hos organisasjonen ROSA som drives av Krisesentersekretariatet.

Hun mener at dersom du mistenker at venninnen din er i et voldelig forhold, er det helt nødvendig å «blande seg».

- Vi mener at det er vårt ansvar som venn, nabo eller kollega å bry oss dersom vi mistenker vold, sier Berntsen til Kvinneguiden.

Visste du at vold som meldes til politiet oftest rammer menn?

- Trekker seg unna venner og familie

Psykologspesialist ved Alternativ til vold i Stavanger, Elisabeth Christie Ørke, mener at andre typiske tegn på at venninnen din muligens mishandles av partneren sin, for eksempel kan være at hun får stadige meldinger fra kjæresten mens hun er ute, og må hele tiden svare på dem.

- Noen venninner vil legge merke til at hun trekker seg tilbake fra venner og familie, fordi kjæresten ikke liker at hun er sammen med andre, sier Ørke til Kvinneguiden.

Og om venninnen din blir annerledes ved at hun trekker seg mer tilbake fra kontakt eller dropper utdannelsen, kan det hende hun gjør det for at partneren skal gi henne fred. Han er kanskje sjalu og vil ha mer kontroll på henne, mener psykologspesialisten.

- Du har ikke krav på svar

- Du kan jo alltids spørre om du har observert riktig, men det er slett ikke sikkert hun vil tenke på det som vold - kanskje tenker hun at det er henne selv det er noe i veien med. Kanskje vil hun ikke bekrefte det andre sier, fordi hun synes det er så flaut at hun ikke vil at noen andre skal vite om det, sier Ørke.

Hun mener at du som venninne godt kan si noe om egne observasjoner og bekymringer knyttet til det. Men at det er viktig å huske på at du har ikke krav på svar.

- Det er mange forskjellige holdninger til partnervold der ute, og det er ikke alle som er til nytte for voldsutsatte kvinner, sier Ørke videre.

Dette definerer «mishandling»

«Mishandling» er et generelt begrep som kan bety flere ting, i følge Berntsen;

- Mishandling kan være fysisk og psykisk vold, seksuell, materiell eller økonomisk. Når voldsepisodene blir til et type mønster, gjentagende og over tid, kan vi forstå den som mishandling, sier hun.

Om du tror at venninnen din utsettes for noe av dette, mener Berntsen at du kan tillate deg å være direkte med henne, dersom du har en tett relasjon med henne.

- Da er det viktigste å appellere til henne uten å presse frem en «tilståelse» om vold, eller at brudd er den eneste løsning. Forsøk å komme i posisjon slik at hun tør eller ser fordelen med å dele med deg. Tilby støtte og tilstedeværelse, og henvis eller råde henne til å oppsøke profesjonell hjelp for eksempel i form av råd og veiledning, tipser Berntsen.

Se seg selv utenfra

Ørke tror det kan være bra å si noe om hva du har lagt merke til, og at du er bekymret hvis det betyr at hun ikke har det bra i forholdet sitt.

- Hvis andre beskriver hva de ser, kan det hjelpe henne til å bli mer klar over hva som skjer. Hvis andre snakker konkret om hva vold er, kan det hjelpe henne til å se det selv også, om ikke med en gang, så etter hvert, sier hun.

Psykologspesialisten mener at det er en stor påkjenning for venninner å se at en man er glad i, lever i et mishandlingsforhold.

- Det kan være så tungt at du ber henne om å velge mellom ham og vennskapet. Det kan noen ganger føre til at hun mister venninner og står mer ensom tilbake, uten noen å søke støtte hos når hun senere tenker at hun trenger det, reflekterer Ørke.

Konsekvenser i etterkant

De aller fleste kvinner som har blitt mishandlet i forhold, vil få fysiske og/eller psykiske reaksjoner i etterkant, opplyser Berntsen.

Vold mot kvinner

  • Hver tredje kvinne i verden blir utsatt for seksuelle overgrep eller andre former for vold i løpet av livet.
  • De fysiske og psykiske konsekvensene av vold hindrer kvinners fulle deltakelse i samfunnet.
  • Fysisk, seksuell og psykisk vold forekommer også på arbeidsplassen og i utdanningsinstitusjoner.
  • Vold kan også utøves av staten eller representanter for staten med sikte på å undertrykke kvinners politiske krav om rettigheter som vedrører dem.
  • Vold og overgrep holdes ofte skjult, og er knyttet til skam og skyld.
  • Vold i nære relasjoner medfører særlige utfordringer. Det kan være vanskelig å anmelde en nærstående.

Les mer (http://www.krisesenter.com/)

Søk hjelp: 

Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte

http://www.incest80057000.no/

Holder åpent døgnet rundt.
Helt gratis å ringe fra fasttelefon og Telenor mobil.

Telefon: 800 57 000

Besøksadresse: Incestsenteret i Vestfold
                        Glitneveien 22
                        3151 TOLVSRØD

Epostadresse: [email protected]

Her får du hjelp

Det finnes hjelp å få i de fleste byer og tettsteder. Ett sted du kan søke hjelp er organisasjonen Alternativ til Vold som holder til i flere byer i Norge.

Her finner du deres kontaktinformasjon.

- Reaksjonene kommer gjerne i etterkant av et brudd. For mange fortsetter volden etter bruddet, om enn i en annen form som indirekte trusler, gjennom felles barn, ved at han gjør det så vanskelig han kan for henne, sier hun.

Dette støtter Ørke.

- Statistisk ser vi at i bruddsituasjonene øker forekomsten av vold. Så et eventuelt brudd bør planlegges slik at sikkerheten ivaretas hele tiden, sier hun.

Ørke mener at noen kan få det verre i en periode etter brudd, ofte i form av anger, kjærlighetssorg, dårligere økonomi, trusler, nedstemthet, tomhet, uro, skvettenhet, konsentrasjonsproblemer og lignende, men dette er som oftest forbigående.

Likevel opplyser hun at mange kvinner kan ha flere gode grunner til å bli i et voldelig forhold.

- Men det er samtidig slik at det sjelden "går over", tvert imot blir volden ofte grovere med tiden, og de psykiske plagene kommer snikende, sier Ørke.

Råd til kvinner som mishandles

Er du blant dem som lever i et voldelig forhold, oppfordrer Berntsen på det sterkeste at du tar kontakt med et krisesenter for råd og veiledning.

- Her vil du få hjelp til å sortere, kartlegge situasjonen og muligheter videre, sier hun.

Ørke råder deg å sjekke med noen du stoler på om hva de synes om det kjæresten din gjør.

- Da kan du få en annens vurdering på om dette er normalt, akseptabelt, og om magefølelsen din stemmer, sier hun.

Ørke mener at enhver kvinne har rett til å søke og ivareta sin egen sikkerhet. De har rett til å styre over sitt eget liv.

- Det er den som utøver volden, som har ansvaret for volden, du har ikke ansvar for at en annen er stygg med deg, understreker hun.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også