Oppblåst emballasje på kjøttdeig
Emballasje på kjøttdeig
Når emballasjen på kjøttdeigen blåser seg opp, bør du da spise den?
Denne saken er fra 2013, men tatt frem igjen til glede for nye lesere.
Kjøttdeigen har ennå ikke gått ut på dato, men likevel har emballasjen blåst seg opp. Begeret den ligger i er normalt, men plasten oppå står i spenn som en ballong. Hvorfor skjer dette? Og er det trygt å spise den likevel?
- Dersom pakkene blåser seg opp før utgått dato vil jeg på generelt grunnlag være skeptisk til varen - enten det gjelder kjøttvarer, fisk eller annen ferskvare, sier kvalitetssjef hos Flatland, Sissel Dommersnes.
- Det tyder nemlig på at noe ikke er som det skal være. Det kan skyldes bakterier som produserer gass, men det kan også ha andre årsaker som feil på pakkemaskin, feil gassblanding, dårlig kvalitet på produkt, feil oppbevaring, eller lignende.
Lukt på kjøttdeigen
Informasjonssjef i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Åse Kringlebotn, råder deg til å la nesen bestemme.
- Ta av plasten og vent et par minutter. Lukter kjøttdeigen friskt, er den ok. Hvis ikke, er det sikrest å kaste den. Steking dreper bakteriene som eventuelt kan være der.
Mens kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet, Oskar Seljeskog, understreker at det er vanskelig for Mattilsynet å uttale seg om disse spørsmålene da det er produsenten som kjenner sine produkter og sin emballasje best.
Oppbevaring av kjøttdeig
Videre forklarer kvalitetssjefen i Flatland at de fleste bakterier vokser/formerer seg dårlig i kjøleromtemperatur (med noen unntak).
- Dersom pakken blåser seg opp kan det for eksempel skyldes at varen er blitt oppbevart ved for høy temperatur slik at bakterier begynne å utvikle seg.
- Det er viktig å merke seg at kjølevarer skal oppbevares på max fire grader. Dette gjelder for hele kjølekjeden, - hos produsent, under transport i butikk og hjemme i kjøleskapet.
Dommersnes påpeker at mange kjøleskap har for høy temperatur.
Gir økt holdbarhet til kjøttdeigen
Det meste av fersk ferdigpakket kjøttdeig som selges i Norge i dag er pakket i modifisert atmosfære, det vil si med en gassblanding (CO2 og Nitrogen) der oksygen er fjernet. Her benyttes næringsmiddelgasser som er godkjent til dette formålet. (Noen produsenter benytter andre metoder/sammensetninger.)
Kjøttdeig kan inneholde:
Kjøtt fra storfe, svin eller kylling
Maks 14 % fett
Maks 1 % salt
Maks 5 % is eller isvann
Is eller isvann kan tilsettes i produksjonsprosessen for å holde temperaturen nede, og dermed begrense bakterieveksten. Kjøttdeig finnes også uten tilsatt is/vann. Temperaturen i produktet er da gjerne holdt nede ved at selve kverna holdes nedkjølt. Dette er en fremstillingsmetode som koster mer, men som også gir et produkt med høyere kvalitet.
Det er ikke tillatt å tilsette krydder, stivelse eller isvann/is ut over 5 %. Dersom dette gjøres, kalles produktet kjøttfarse.
Kvalitetssjefen i Flatland forklarer til Kvinneguiden at pakking i modifisert atmosfære vil gi fordeler som økt holdbarhet, hemming av bakterievekst, økt matsikkerhet, samt at det hindrer uttørking, gjør produktet mer fargestabil, og lignende.
- Gass-sammensetning og blandingsforhold tilpasses produktet som skal pakkes. Grønnsaker og kaffe vil for eksempel ha andre utfordringer enn kjøtt.
- Bakterier trives og formeres best i temperaturer mellom 8 -50 C. De fleste vil dø ved skikkelig varmebehandling over 70 C. Når det gjelder kvernet kjøtt, kjøttdeig, burgere, kjøttkaker, eller lignende er det da viktig at produktet gjennomstekes slik at alt oppnår høy nok temperatur.
Delte meninger om emballasje på kjøttdeig
I norske forum er det mange som diskuterer om det er ok å spise kjøttdeigen selv om emballasjen har blåst seg opp. Meningene her er delte: Noen velger å kaste kjøttdeigen, mens andre mener det er helt uproblematisk å spise kjøttdeig hvor emballasjen har blåst seg opp.
Kjøttdeig har dårligere holdbarhet enn biff
Det er riktignok ikke farlig å spise yoghurt eller salami som har gått ut på dato, men ferskt kjøtt og fersk fisk derimot regnes som lett bedervelig, og bør som hovedregel spises før utløpsdatoen. Dette fordi bakterieveksten i disse produktene er høy, og bakteriene kan være skadelige.
Trine Thorkildsen, ernæringsfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at holdbarheten vil variere med type produkt.
- Men generelt kan vi si at kjøtt som er kvernet eller oppdelt i mindre biter har kortere holdbarhet enn større stykker. Dette fordi bakteriene befinner seg på overflaten av kjøttet. Kjøtt som er tilsatt konserveringsmidler vil ha lenger holdbarhet. Har du kjøpt industripakket kjøtt bør dette oppbevares uåpnet i originalemballasje for lengst holdbarhet, har Thorkildsen tidligere uttalt til Kvinneguiden.
Opprinnelsesmerking på kjøttdeig
Dersom kjøttdeigen er merket med "Opprinnelse Norge" betyr det ifølge Matportalen at dyret er født, oppdrettet og slaktet i Norge.
Blir importert kjøtt kvernet til kjøttdeig i en butikk i Norge er det nemlig ikke lov å kalle produktet "n orsk kjøttdeig" eller merke produktet med norsk flagg.
Les også:
Derfor er flaskevann datostemplet
Maten du kan spise etter utgått dato
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2013, og sist oppdatert 21/06 2017.