Rense ørene
Bedre å pille nese enn å rense ørene med q-tips
- Kroppen kvitter seg med ørevoksen selv, men ikke busene, sier legen. Likevel er det et sosialt tabu å pille nese, men helt greit å bruke q-tips i øregangen.
Øregangene og neseborene våre skiller ut sekreter som skal hindre partikler som virus, pollen og forurensning fra å trenge inn i kroppen.
I øregangene skjer denne prosessen av seg selv. De produserer ørevoks som gradvis skyves ut i ytterøret. Her størkner det til flak som vi kan fjerne med fingrene, eventuelt med en fuktig klut eller når vi dusjer.
- Om man derimot sliter med mye ørevoks, er ikke q-tips løsningen. Da dytter man bare voksen lengre inn i øregangen, motsatt vei fra dit den naturlig vil gå, forteller mikrobiolog Miklos Degré til Doktoronline.no.
I følge han er det bedre å dryppe noen dråper ørevoksfjerner fra apoteket eller matolje i øret før du legger deg. I løpet av natten vil voksen høyst sannsynlig være oppløst.
Tettere av q-tips
Miklos Degré
- Miklos Degré er tidligere professor og overlege ved Bakteriologisk institutt, Rikshospitalet.
- Han er spesielt anerkjent for forskning og undervisning innen klinisk mikrobiologi, både nasjonalt og internasjonalt.
Kilde: Store Norske Leksikon
Det er vanlig at øret tettes med voks om man bruker q-tips. Mikrobiolog Degré sier man kan kjøpe en blåse på apoteket for å skylle ut voksen.
Vannet skal være kroppstemperert og man skal skylle skikkelig slik at vannet kommer ut igjen.
Å dryppe øret med olje i forkant kan være lurt for å løse opp voksen litt.
-Man bør ikke sprøyte vannet inn i øret med for høyt trykk. Bare akkurat stort nok til at voksen kommer ut, sier han.
Les også: slik fjerner du ørevoksen
Helt ufarlig å spise snørr
Snørret blir tatt opp i kroppen ved hjelp av flimmerhår, eller renner ut ved hjelp av tyngdekraften og nesens utforming.
Buser er størknet sekret og dette har kroppen, i motsetning til ørevoks, ikke en god løsning på. Degré forteller at buser kan sette seg fast i hår og skape irritasjon.
-Kroppen klarer ikke å kvitte seg med buser, derfor må vi gjøre noe for å bli kvitt dem, sier han.
Busene inneholder blant annet hvite blodlegemer, døde celler, virus og eventuelt bakterier, og det er helt ufarlig å spise. Enkelte leger har faktisk hevdet at snørr-spising styrker immunforsvaret vårt.
Les også: Dette betyr fargen på snørret ditt
Når buser sitter fast
Mikrobiologens tips for å fjerne buser som sitter fast er å ha lunkent vann i en bolle og suge det opp i nesegangen. Hold det litt der før du blåser det ut igjen. Slik løses busene opp. Du kan også snyte deg eller pille de ut. Men ikke med pinsett.
-Det er for stor risiko for å skade slimhinnen om du bruker pinsett. Du kan også nappe ut hår. Dette er uheldig fordi det kan skape en irritasjon i nesegangen, forteller Degré.
Advarer mot q-tips i øret
Til tross for gjentatte advarsler om å ikke bruke q-tips i øret er det fortsatt vanlig praksis å bruke bomullspinnene for å rense øregangen.
Kommunikasjonssjef i Orkla Home & Personal Care, Anne Gjemdal, sier at de ikke anbefaler denne praksisen.
Vanlig med tette øreganger
Ørevoks dannes hos alle og er helt naturlig og ufarlig. Den har også en beskyttende funksjon, ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.
Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig plage. I en studie fant forskerne at 10% av alle barn, 5% av normale friske voksne, opptil 60% av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks.
Kilder: Doktor Miklos Degre, Wikipedia, NHI
-Tvert i mot. Vi skriver følgende på produktet: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro», refererer hun.
Bedre å pille seg i nesen
Så kroppen fikser ørevoksen selv, men ikke busene, som vi faktisk må pille ut eller snyte ut.
- Hvorfor tenker vi da at en som piller nese har dårlig hygiene, mens vi ser på en som bruker q-tips i øregangene som renslig?
- Nei, det har jeg ikke noe godt svar på. Men det er helt omvendt, sier Miklos Degré.
Les også: Legenes råd mot tett nese
Denne saken ble første gang publisert 19/09 2012, og sist oppdatert 18/01 2019.