Stresshodepine?

Kvinner rammes hyppigere enn menn.

Sist oppdatert
Er du en av mange som jevnlig plages med hodepine? Tensjonshodepine, bedre kjent som spennings- eller stresshodepine er svært vanlig. Kvinner rammes hyppigere enn menn, og en dansk undersøkelse viser at hele 2,5 prosent av befolkningen lider av slike plager.

Les også: Sex er en vidundermedisin!

Les også: Yt maks med riktig kosthold

Les også: Migrene ødelegger sex


Ifølge Helsenett.no kan stresshodepine være akutt eller kronisk. Den akutte varianten har man visstnok færre enn halvparten av dagene i en måned, mens kronisk stresshodepine innebærer hodepine mer enn 15 dager per måned i minst et halvt år.

Hvorfor den oppstår
- Tensjonshodepine varer gjerne fra en halv time til en hel uke. Smertene opptrer likt på begge sider av hodet og føles som klemmende eller trykkende. Den syke kan være kvalm (uten oppkast), lysky eller reagere mot høye lyder. Normal fysisk aktivitet forverrer ikke plagene, skriver Helsenett.no.

Pfizer.no forteller at den mest typiske utløsende faktor for den hodepinen er søvnmangel, ellers vil stress og emosjoneller plager kunne øke hyppighet av denne tilstanden.

- Ofte er den hodepinen assosiert med muskelømhet. Man kan ikke si at muskelsmeren er årsak til hodepinen, men ofte er det et symptom som opptrer samtidig, melder Pfizer.no.

Stress, uro og angst kan også være av stor betydning når det kommer til tensjonshodepine. Man ser også at uheldige arbeidssituasjoner som gir ømme muskler i rygg, nakke og skuldre kan utløse slik hodepine.

I tillegg kan ulike sykdommer og lidelser i hoderegionene, slik som nakke, kjeve, øye, øre og bihuler, også gi opphav til tensjonshodepine.

Finnes det behandling?
Selv om det ikke finnes en god og veletablert behandling for denne type hodepine, viser flere studier at Amitripylin har god effekt. Dette er et såkalt trisyklisk antidepressivum og finnes i preparater som Sarotex, Sarotex Retart og Tryptizol.

- I kontrollerte forsøk finner man at dette medikamentet reduserer både varigheten og hyppigheten av anfallene i forhold til nattemedisin (placebo), skriver Helsenett.no.

Utfordringen ligger i å finne den optimale dosen for hver pasient.

"Det finnes ingen virkelig god behandling ved denne hodepineformen og man bør være tilbakeholden med smertestillende og heller satse på å leve et regelmessig liv med nok søvn, fysisk aktivitet og sunt kosthold", råder Doktoronline.no

Alternativer
Et alternativ til medikamentell behandling kan være psykoterapi, da kognitiv atferdsterapi sikter seg inn på vår takling av stress, uro og angst.

Det viser seg at vanlige reseptfrie smertestillende medisiner ikke har effekt over tid. De kan riktignok gi lindring i de tilfellene økt muskelspenning er årsaken til hodepinen, men ved det mer kroniske typen har disse midlene liten effekt.

Akupunktur
Enkelte studier viser også at langvarig bruk av slike medisiner i seg selv bidrar til utvikling av kronisk hodepine. Det anbefales derfor å være forsiktig ved bruk av disse preparatene. Unngå også beroligende og angstdempende medisiner. Internasjonale undersøkelser har ikke vist at slike medikamenter har effekt på hodepinene, og dessuten medfører de fare for misbruk og avhengighet.

Kilder: Helsenett.no, Pfizer.no, Doktoronline.no hode_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også