Slik får du høyere lønn
Slik forhandler du deg til høyere lønn
- Vil du ha høyere lønn bør du ta det som en mann, sier Christine Warloe.
Uansett om du du stortrives i jobben din - du må ikke glemme at du er dyktig - og dermed fortjener nok lønn for strevet.
Å be om lønnsøkning er likevel lettere sagt enn gjort.
Situasjonen kan fort bli ubehagelig for den ansatte, og dette er også grunnen til at mange blir stående med luen i hånden, mener Christine Warloe, Forbrukerøkonom hos Nordea;
- Kvinner har mye å tjene på å være litt mer direkte i lønnssamtalen. Vi er de som oftest står med lua i hånda - dessverre. Så rådet er å forberede seg godt og rett og slett "ta det som en mann", sier Warloe.
Ha argumentene klare
Hun tror at noe av det viktigste er å forberede seg skikkelig og ha en god argumentasjonsrekkefølge klar.
- Øv deg på argumentene på forhånd, da føles det ikke så skummelt når du sitter der i møtet med sjefen. Prøv å se stort på det og tenk - hva er det verste som kan skje? At jeg ikke får noe ekstraordinært lønnshopp. Altså har man svært lite å tape. Andre elementer er å fremme kravet sammen med at du sier at du kan pådra deg mer ansvar.
- Og til slutt - har du et konkret tilbud fra annet hold så vil det selvfølgelig være et godt kort. Men da bør du få frem at du fortsatt har motivasjon for å yte innsats for nåværende bedrift hvis det er der du helst vil være, råder Warloe.
Silje Sandmæl, Forbrukerøkonom hos DNB, mener at den som intet våger, intet vinner.
- Det er klart at det er ubehagelig for mange å spørre om å få en høyere lønn. Det er derfor viktig at man forbereder seg godt slik at man kan argumentere for hvorfor. Sier man ikke fra kan det føre til at sjefen tror du er fornøyd, mens du egentlig går og er misfornøyd. Det er ingen ønskelig situasjon, sier Sandmæl til Kvinneguiden.
Samtidig mener hun at om du går ut av møtet og ikke har fått lønnsforhøyelse, er det viktig at du spør hva som skal til slik at du i neste lønnsforhandling kan sjekke av også de punktene.
- Det kan også hende at sjefen din ikke har mer å gå på fordi økonomien er stram i selskapet. Da kan du for eksempel be om andre frynsegoder som for eksempel fri telefon, avis, trening, kurs, opplæring og så videre, tipser Sandmæl.
Slik går du fram
Dette kan du kreve
Silje Sandmæl forteller at det er individuelt hvordan man vil gå frem i forhold til hvor mye man skal kreve av arbeidsgiveren.
Du må derfor gjøre en del forberedelser. Her er Sandmæls tips:
- Se på det som en budrunde. Gjennom forberedelsene dine har du funnet ut av hva som er et vanlig lønnsnivå for den jobben du gjør.
- Så ser du på hva du har levert, og er det langt utover det som er forventet kan du kreve en høyere lønn en det som er normalt.
- Etter du har lagt frem argumentene dine for hvorfor du mener du bør få lønnsforhøyelse, kan du spørre sjefen hva han/hun kan gi.
- Sier du først hva du ønsker kan det hende at sjefen faktisk ville ha sagt et høyere beløp og det er synd å gå glipp av.
- Sier sjefen et mindre beløp kan budrunden begynne. Ofte møtes man på midten.
- Les mer på http://www.ssb.no/lonn/ og http://www.ssb.no/lonnansatt/main.html .
Mange har nok opplevd at det er først når man skifter jobb at de virkelig er i forhandlingsposisjon når det gjelder å få høyere lønn.
Og det er riktig. Ansettelsesprosesser er svært kostbart for bedrifter.
Warloe mener at kandidaten som er innstilt som nummer én til jobben derfor har et godt utgangspunkt når det gjelder å forhandle lønn.
- Arbeidsgiver er mer tjent med å få riktig person til jobben enn å risikere en ny ansettelsesprosess. Så rådet er å bruke denne anledningen på best mulig måte slik at man i alle fall har et godt utgangspunkt for arbeidsgiveren man kanskje skal ha i mange år, sier hun.
Har du jobbet på samme arbeidsplass over flere år, er det naturlig å henvende seg til nærmeste overordnede i forbindelse med den årlige eller halvårlige medarbeidersamtalen om du ønsker høyere lønn.
- Hvis overordnede har tenkt å la temaet forbigå i stillhet, så ta initiativ slik at det blir et eget punkt på listen dere snakker igjennom. Stikkordet er å være forberedt. Ha med deg relevant bakgrunnsinfomasjon og dine argumenter for hvorfor du fortjener et ekstraordinært lønnshopp, råder økonomen.
Dette støtter Silje Sandmæl:
- Det viktigste er å ha argumentere klare på hvorfor du fortjener høyere lønn. Det holder ikke med "fordi jeg fortjener det", eller at noen andre på arbeidsplassen din har en høyere lønn, eller at du har fått flere barn og ting har blitt dyrere, sier hun.
Sandmæl eksemplifiserer med argumenter som at du har levert utover det som er forventet, fått nye oppgaver, mer ansvar, høyere kompetanse eller bidratt til at verdien på selskapet har økt.
- Du må forberede deg godt og dokumentere hvorfor du bør ha en høyere lønn. I tillegg kan du sammenligne deg med andre i din yrkesgruppe. Du kan søke etter lønninger på Internett, via yrkesorganisasjoner eller hos ssb. Utdannelse, erfaring og ikke minst prestasjon må også tas i betraktning. Du kan også sjekke markedet for hva du ville fått i en tilsvarende jobb et annet sted, råder Sandmæl.
Dette har du krav på
Når du forbereder deg til denne samtalen, er det lurt å på forhånd lage en kriterieliste for hva som ligger til grunn for hvorfor du bør få høyere lønn. Men denne kravlisten må ha rot i virkeligheten;
- Hvis ikke kan det fort bli avfeid og tolket som griskt og useriøst, sier Warloe.
Sandmæl mener at listen bør inneholde hva du har levert ut fra målene og verdiene i bedriften, samt egne målkrav.
Hva har du levert utover det som kreves av deg, har du gjort noe ekstraordinært siden forrige samtale, mer ansvar, flere oppgaver og så videre.
- Hvis du er usikker på hva som forventes av deg kan du sjekke stillingsbeskrivelsen din og eventuelt mål som er satt. Dette får du av HR-avdelingen. Det kan også være verdt å sjekke ut pensjons- og forsikringsordningene på jobben. Dette er spesielt viktig i søkeprosessen, for kommer du fra en arbeidsgiver med bedre forsikring og pensjonsordninger kan det være et argument for å få høyere lønn, sier Sandmæl.
Her er Christine Warloes tips til hva du kan ha med på listen din:
- Du bør legge frem statistikk over lønnsnivå (og andre goder) i bransjen og innen profesjonen eller stillingstypen du har.
- Hva er din markedsverdi? Kontakt relevante interesseorganisasjoner og fagforeninger for å få tilgang på lønnsstatistikk.
- Det kan også være relevant å vise til generell lønnsutvikling for bransjen og ellers i samfunnet.
- Sjekk ut SSB.no. Har bedriften fulgt med i timen? Det skal ikke mer enn noen år med laber utvikling i forhold til samfunnet generelt, før man får et etterslep i 10.000-kroners klassen.
- Sammen med kravet bør du vise til hvorfor du er viktig til bedriften. Jeg tror mange vegrer seg her, fordi de føler det blir selvskryt. Men ta noen viktige punkter slik at din overordnet blir påminnet hvorfor du er viktig for bedriften og hva de eventuelt har å tape på å miste deg.
Les også:
Dette får deg til å slutte å snuse
Denne saken ble første gang publisert 12/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.