Kroppsideal
Her er drømmekroppen
Unge jenter har funnet sitt ideal, ifølge forsker.
Vi har alle ulik smak når det gjelder utseende, noe Kvinneguidens forumbrukere velvillig deler i tråden om den perfekte kvinnekropp.
Men selv om dagens kroppsideal er likt over store deler av verden, mener likevel ekspertene at "den perfekte kvinnekroppen" er umulig å definere.
-Mer kroppsfokus
Personlig trener og livsstilscoach, Line Marion Nielsen Kjøniksen mener også at dette varierer stort.
- Hva slags kroppsfasong man liker eller hvilke kroppsdeler man legger mest vekt på, vil variere fra person til person og ikke minst kulturer og tidsepoker. Bare se på tidligere kvinneideal fra barokken med relativt fyldige kvinner. I vår tid og kultur har det blitt mer akseptert og beundret å være veltrent også for kvinner og ikke bare for menn. Likevel synes det å være en hårfin grense for når kvinner blir ansett som "for tynne" eller "for godt trent" av menigmann, sier Nielsen Kjøniksen til Kvinneguiden og understreker;
- Kvinnekropper kommer i alle slags former, og smaken er heldigvis som baken! Personlig synes jeg magen er en av de viktigste kroppsdelene, sier hun.
Målfrid Råheim, fysioterapeut og førsteemanuensis ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen, mener i likhet med Nielsen Kjøniksen at temaet kroppsbilde, og hva som er "perfekt", handler om samtiden og kvinnekroppens betydning i forskjellige kulturer.
- I vår tid, særlig i den vestlige verden, har kroppen blant annet fått tidstypiske betydninger knyttet til kropp og selvbilde, selvpresentasjon og kroppen som livsprosjekt. Det vitner det enorme fokuset på kropp og helse, kroppsforming og trening om. Det å skape sin kropp er å skape seg selv-ideologier, sier Råheim til Kvinneguiden.
Forskeren forteller at kvinner her er mer utsatte enn menn, historisk sett også, men gutter og menn "kommer etter".
- Mediebildet er en del av dette kroppsfokuset. Gamle og nye betydninger av kvinnelighet, og maskulinitet, skapes også i denne sammenheng, sier Råheim.
Fornøyde med ansiktet
Sagt i diskusjonen
De fleste av debatantene i diskusjonstråden mener at de vet hvordan "den perfekte" kvinnekroppen skal se ut:
- Når man har brede hofter, får man stor rumpe og fine lår. Mer å ta i, mer å bli glad i, skriver en person og får svar;
- Merker at kroppen min er milelangt i fra perfekt hvis dette er perfekt. I tråden vises også en rekke bilder som eksempler på den perfekte kroppen, noe som også provoserer mange, særlig damene.
En kvinne kaller Beyoncé Knowles perfekt og mener hun er bedre "proposjonert" enn den norske gjennomsnittskvinnen hvorpå en mann da svarer:
- Det sier noe om den norske gjennomsnittskvinnen. Beyonce er bældvask og har en vedig lite fin kropp.
Mens en annen mann skriver: - Catwalkdamene er som regel ikke noe særlig.
Samtidig er det en debatant som reflekterer forbi kropp og utseendet:
- Kropp har ingenting å si. Når man blir kjent med en flott personlighet, blir utsende automatisk deretter :). Det er ingenting som heter "perfekt" kvinnekropp. Alt er individuelt.
Hva mener du? Bli med i diskusjonen her!
Ingela Lundin Kvalheim ved Universitetet i Oslo forsker på kroppsbilde og forteller at kroppsidealet blir mer og mer likt verden rundt etterhvert som media når ut til flere. Det er likevel noe som sjelden endrer seg, nemlig hva et pent ansikt er. Dette er fordi det først og fremst handler om symmetri.
- Mens svært mange kvinner oppgir at de er misfornøyde med mage og lår, altså de kvinnelige formene sine, er de aller fleste fornøyde med ansiktet og høyden sin, sier Kvalheim til Kvinneguiden.
Ut fra sine studier ser hun at dagens kroppsideal formidles gjennom tre kanaler; media, familie og venner.
- Man får høre det hele tiden: "hun er for tykk, han er stygg", og det er vanskelig å ikke fokusere på utseendet. Sammenligner man dagens kroppsideal med det som eksisterte for 150 år siden, hvor en rundere kropp ble forbundet med penger og status, ser vi i dag at det er motsatt. En sunn og veltrent kropp signaliserer kontroll, status og at man har råd til å spise sunt og trene, sier Kvalheim.
Hun mener skolen bør bli flinkere til å formidle et realistisk kroppsbilde til unge jenter, slik som de har forsøkt i barneskoler i Australia gjennom diverse undervisningsopplegg.
- I følge australske studier har det å "vaksinere" jenter i 11-12-årsalderen mot et urealistisk, fotoshoppet kroppsbilde fungert forebyggende. Her lærer jentene seg hvordan media kan fremstille kvinnekroppen på en falsk måte slik at jentene blir bevisste på hva som er urimelig og hva som er realistisk.
Ønskekroppen
Kvalheim forteller at media i dag formidler et uoppnåelig kroppsideal for kvinner med syltynne catwalkmodeller, men flere undersøkelser viser samtidig at det ikke er denne kroppen de fleste kvinner ønsker seg.
-Undersøkelser gjort blant ungdom på videregående skoler viser at det er den sunne og veltrente kroppen som er idealet. Man skal være veltrent, og jenter oppgir for eksempel strandvolleyball-damer som sitt kroppsideal. Samtidig viser andre undersøkelser at 60-70 prosent av kvinner ønsker å bli tynnere, sier Kvalheim.
Gjennom sin erfaring som trener opplever Nielsen Kjøniksen at kvinner fokuserer mye på egen kroppsvekt, uten å egentlig tenke mer konkret gjennom det.
- De skal bare "ned i vekt", men tenker ikke over hvordan kroppen er satt sammen og hva som må til for å oppnå "strammere lår" eller en "flat mage". Det er også en av hovedgrunnene til at mange ikke oppnår den kroppen de ønsker seg. Å stå timesvis og trippe på en stepmaskin vil mest sannsynlig ikke gi deg sprettrumpe, stramme lår, mindre cellulitter eller smal midje. Her er det mange jenter som kan spare seg for mye bortkastet tid og heller få hjelp med trening og kosthold, sier treningseksperten.
Samtidig ser Nielsen Kjøniksen trenden som Kvalheim nevner;
- Jeg ser en økende tendens til at jenter vil ha en "fitnesskropp" med økt muskelmasse og lavere fettprosent, sier hun.
Realistisk selvbilde
Kvalheim utelukker ikke at utseendet er viktig for at man skal føle seg bra, men understreker at man bør ta seg tid til å tenke over alle de andre sidene som danner selvbildet.
- Hvis man tenker at utseendet er alt man har, vil også andre tenke det om deg. Dersom du tenker på hvor god du er i jobben din, hvor flink du er i idrett eller hvor god venn du er, vil dette danne et bedre selvbilde siden du da har mer enn bare utseendet. Forsøk heller å bygge opp dette. Livet handler ikke bare om å være pen, sier Kvalheim.
Treningseksperten mener at kvinner generelt er altfor dårlige til selvros og det å se sine gode sider ved egen kropp.
- I første omgang handler det om å se alle de positive sidene ved sin egen kropp. Uansett hvordan kroppen din ser ut, så er det sider ved den som er flotte! Man må bare klare å fokusere på de sidene kontra å alltid ha fokus på de negative når man ser seg i speilet. Vær glad i dine gode sider, oppfordrer Nielsen Kjøniksen.
Samtidig mener hun at du starter veien mot et bedre selvbilde ved å sette deg mål og jobbe med de tingene du ikke er fullt så fornøyd med.
- Har man liten rumpe kan den for eksempel trenes større og man kan gjøre endringer i kosten hvis man er for tynn generelt. Er man spinkel i overkropp og ønsker mer timeglassfasong kan fokus på rygg og skuldre hjelpe. Riktig trening kan også hjelpe fyldige jenter med å gå ned i vekt og få lavere fettprosent, men samtidig beholde noe av kurvene sine, sier Nielsen Kjøniksen.
Les også:
Så mange kalorier inneholder drinken din
På denne måten kan du gå ned ett kilo i uka
Denne saken ble første gang publisert 03/01 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.