Vondt å ha sex med vaginisme og vestibulitt

Smertene gjør det umulig å ha samleie

- Et vanlig problem hos kvinner i dag.

VONDT Å HA SEX: Vaginisme og vestibulitt kan gi så store smerter at det blir klin umulig å ha sex - uansett hvor mye man ønsker det.
VONDT Å HA SEX: Vaginisme og vestibulitt kan gi så store smerter at det blir klin umulig å ha sex - uansett hvor mye man ønsker det. Foto: FOTO: GettyImages
Sist oppdatert
FORSKER: Gro Killi Haugstad har forsket på underlivsmerter hos kvinner i 20 år.
FORSKER: Gro Killi Haugstad har forsket på underlivsmerter hos kvinner i 20 år. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus
BEHANDLER KVINNER: Gro Isachsen behandler kvinner som lider av vaginisme og vestibulitt.
BEHANDLER KVINNER: Gro Isachsen behandler kvinner som lider av vaginisme og vestibulitt. Foto: Klinikk Sexologen.

Vaginisme

  • Svært ubehagelig og sjenerende lidelse der tanken på, eller forsøk på inntrengning i skjeden, gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden.
  • Det er vanskelig å sette inn tamponger, gjennomføre gynekologisk undersøkelse eller ha samleie.
  • Tilstanden er vanlig hos kvinner som er blitt utsatt for seksuelle overgrep, kvinner som har opplevd smerter i underlivet, for eksempel på grunn av samleie ved underlivsbetennelse eller på grunn av en hardhendt gynekologisk undersøkelse.
  • Den siste gruppen av kvinner er den største – men også mest gåtefulle. For her er det vanskelig å finne en felles årsak.

(Kilde: Helseleksikonet.no og Forskning.no)

Vestibulitt

  • Smertefull vaginal penetrering av for eksempel tamponger, fingre, penis eller sexleketøy.
  • Inntrengningssmerte som kan vedvare under penetrering.
  • Smertene beskrives som sviende og/eller brennende. Noen beskriver at det føles som om de har åpne sår i vaginaåpningen og rett innenfor.
  • Ubehandlet vil ofte føre til en generell smertetilstand i vulvaområdet, som kan hemme både arbeid, fritid og søvn. Behandlingen er langvarig, ofte to år eller mer, men med gode utsikter til bedring.

(Kilde: Sexogsamfunn.no )

- Å ikke kunne ha sex er et tabubelagt område, sier Gro Killi Haugstad, førsteamanuensis og fysioterapeut ved Høgskolen i Oslo og Akershus, til Kvinneguiden.

Hun har forsket på kvinner med langvarige underlivssmerter i 20 år, og forteller at vaginisme og vestibulitt er et vanlig problem hos kvinner i dag, særlig yngre.

Vondt å ha sex

Siden begge tilstandene medfører smerter ved samleie, blir seksuallivet rammet, noe som gjør det ekstra vanskelig å snakke

- Det er et problem at det finnes lite informasjon om vaginisme og vestibulitt på nett generelt, sier Killi Haugstad.

Fagfolk skiller mellom vaginisme og vestibulitt siden dette er to ulike tilstander, men de henger ofte sammen med hverandre; den ene tilstanden kan føre til den andre, enten det er vestibulitt som starter først, eller det er vaginisme som starter først.

Muskler spennes under vaginisme

Førsteamanuensisen opplyser om at det finnes flere undergrupper av smerter i underlivet, vaginisme er én av dem.

- Dette betyr at muskulaturen står i spenning i bekkenbunnen, og at man kan oppleve kramper. Enkelte med langvarige bekkensmerter kan ha kroniske smerter i underlivet, sier hun.

Kvinner i alle aldre kan utvikle vaginisme, men Killi Haugstad og hennes medarbeidere ser for det meste tilstanden hos yngre kvinner mellom 20 og 30 år.

Gro Isachsen, sexolog og rådgiver ved Klinikk Sexologen, støtter dette, og forteller samtidig at hun også har hjulpet kvinner i 50-årsalderen med å komme over vaginisme.

- Jeg har sett et anslag om at cirka fem prosent av kvinner har det, sier Isachsen til Kvinneguiden.

Hun forklarer at vaginisme fører til at musklene rundt skjeden går i lås når noe skal inn i den.

- Partiell vaginisme er når skjeden er delvis lukket. Primær vaginisme er når musklene er så stramme at hun aldri har kunnet gjennomføre samleie, sier Isachsen.

Sexologen forklarer at vaginisme for eksempel kan starte med støtsmerter som kvinner kan få når de har sex uten å være tent.

- Da erigerer ikke skjeden innover og den kjennes for kort. Musklene rundt skjeden reagerer med å trekke seg sammen som en refleks for å unngå støtsmertene, sier Isachsen.

Noen går rundt med stramme muskler i hele kroppen, kanskje fordi de er stresset.

- De strammeste musklene er ofte de rundt skjeden. Prøver en kvinne som har stramme muskler å ha samleie, blir det ofte mange mislykkede forsøk. Hun forbinder samleie med smerter, og musklene blir stadig strammere, sier sexologen videre.

Vondt under sex

Ifølge sexologen har mange kvinner med vaginisme også vestibulitt.

-  Jeg har lest forskning som viser at 11 prosent av svenske jenter har vestibulitt. Dette noe som fører til en brennende, sviende følelse i skjeden, sier Isachsen.

Ubehandlet vil smertene også være der utenom penetrering.

- Vestibulitt starter ofte med gjentatte behandlinger for antatte soppinfeksjoner. Behandlingene fører til tørr skjede og vonde samleier, sier hun.

Ulike årsaker til vaginisme og vestibulitt

- Det er vanskelig å si noe om årsakene til vaginisme og vestibulitt siden det er gjort få studier på dette, dette gjør det ekstra komplekst og utfordrende, sier Killi Haugstad.

Men enkelte kvinner professoren har pratet med, forteller at begge tilstandene gjerne har kommet etter en traumatisk hendelse gjennom sex.

- For eksempel at partner ikke hørte på henne, at det ble en vanskelig setting under samleiet, at hun ikke hadde lyst, men gjennomførte likevel. Det er også enkelte som har fortalt at smertene utviklet seg etter abort, og at disse smertene gjerne kom etter tre-fire år, sier hun.

Ifølge Isachsen kan en annen årsak være at hormonnivået er ute av lage.

God behandling

Den gode nyheten er, ifølge Killi Haugstad, at man derimot vet en del om hvordan smertene kan vedvare, og hva man kan gjøre med smertene.

- Det begynner å komme flere studier på vestibulitt og vaginisme som gir oss mer kunnskap om dette enn tidligere. Vi ser svært mange av kvinnene med disse problemene vil oppleve en bedring etter behandling, gjerne fysioterapi og kognitiv terapi sammen, sier hun.

Ekspertene benytter såkalt somatokognitiv terapi som er integrert kroppslig og tankemessig behandling utført av fysioterapeut.

- Kropp og sjel henger nøye sammen; tanker og angst henger sammen med kroppen. Dermed må kvinnen jobbe for å skape en helhet i kroppen, sier førsteamanuensisen.

Gjennom fysioterapi foregår behandlingen på den måten at muskler løses opp i bekkenområdet.

Kontroll over musklene

Også Isachsen har sammen med klienter utviklet metoder som hjelper mot vaginsime og vestibulitt.

Flere årsaker til vaginisme og vestibulitt

Hva som forårsaker den negative muskelhukommelsen i bekkenbunnsmusklene, kan variere. Etter å ha hjulpet mange kvinner med vestibulitt og vaginisme har sexolog Gro Isachsen avdekket flere årsaker:

  • Mye tørr pliktsex uten tenning, på grunn av stress eller prestasjonsangst
  • Dårlig sex på grunn av for lite kunnskap om anatomi og teknikk
  • Ekstrem anspenthet i hele kroppen, særlig i bekkenbunnsmusklene
  • Smertefulle samleier som et resultat av medisinske eller psykiske tilstander
  • Erfaring med sex utenfor ens egne grenser
  • Negativt eller skambelagt syn på sex
  • Angst for foreldres fordømmelse
  • Angst for smertefullt samleie første gang
  • For tidlig debut
  • Svært strenge meldinger fra foreldrehjemmet om sex ofte på grunn av religion
  • Redsel for graviditet eller abort
  • Redsel for smerter
  • Ekstra smertefulle fødsler
  • Manglende tillit til partneren
  • Manglende tiltrekning til partneren
  • Voldelig partner - nåværende eller tidligere
  • Angst for forpliktelse
  • Tidligere seksuelle overgrep

(Kilde: "Mer lyst"av Gro Isachsen, (Cappelen Damm 2010) )

- Kvinnen må få kontroll over bekkenbunnsmusklene. Først må hun lære seg å slappe av i dem. Dessuten må hun presse ut musklene ved hjelp av dilatorer eller vibratorer, forklarer sexologen.

Killi Haugstad forteller at ett av målene med behandlingen er å automatisk klare å flytte fokus bort fra stresset i hjernen, og da må man lære nye bevissthetsteknikker.

- Hvordan påvirker vonde tanker kroppen? Hva skjer med kroppen når disse tankene kommer? sier hun.

Hvor lang tid det tar før man blir frisk, er individuelt.

- Behandlingen av begge tilstandene foregår over åtte uker med 12 behandlinger. Mange ønsker en konsultasjon per uke etter dette. Det er en prosess for å bli frisk i og med at mange har levd med dette lenge, gjerne i flere år, så det kan ta lang tid for mange, sier førsteamanuensisen.

Dette kan partneren hjelpe med

Tabu-problemet kan oppleves som ekstra vanskelig når man er i et forhold. Her handler det først og fremst om å snakke sammen, mener Killi Haugstad.

- Partner kan ta hensyn til dette gjennom å snakke med kvinnen. Det er viktig med åpenhet i forholdet, og første steg på veien er å prate om dette. Det kan være et problem når mannen forventer sex. Men mannen må kanskje regne med å måtte kose seg på andre måter uten penetrering, sier hun.

Isachsen forteller at mange trenger å gå gjennom sin erotiske historie sammen med en sexolog og finne ut hvorfor musklene gikk i lås, og hva som gjør at skjeden føles tørr og dermed fører til svie.

- Mens hun jobber med å få kontroll over bekkenbunnmusklene er det mange som må lære seg å ha sex uten smerter. De fleste må ta helt pause fra samleie, og trenger ro for å fjerne assosiasjonen om at sex gjør vondt, sier sexologen.

Isachsen råder partneren å være tålmodig, ikke presse og forsøke å skjønne at det er en årsak til at hun ikke kan ha samleie.

- Forbinder hun sex med smerter, får hun heller ikke lyst, sier hun.

Killi Haugstad mener også det finnes håp. Hun gir kvinner ulike hjemmeoppgaver som å kjenne på det å ha en tampong i skjeden og prøve å knipe rundt den.

- Det kan hjelpe å forsøke å slippe kontrollen litt.

Vil du lese flere saker om kropp og seksualitet? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også