Hjelp mot ortoreksi

- Kroppen min sultet og skrek til meg at det var en dårlig idé

Jordan Younger ville blogge om å være veganer. Det ble starten på marerittet.

PÅ BEDRINGENS VEI: I dag er Jordan mer opptatt av å føle seg frisk enn å spise 100 prosent rent.
PÅ BEDRINGENS VEI: I dag er Jordan mer opptatt av å føle seg frisk enn å spise 100 prosent rent. Foto: FOTO: Danika Miller
Sist oppdatert

Sunn Fornuft-plakaten

Sunn Fornuft-plakaten er retningslinjer utarbeidet av Kvinneguiden.no og United Influencers i samarbeid med psykiater Finn Skårderud. Vi vil bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft på unge jenter når det kommer til kroppsbilde og idealer. Vi står sammen i kampen mot spiseforstyrrelser.

Du kan lese hele plakaten her.

- Selv om det fantes andre juicer, smoothier og «raw food»-alternativer å velge mellom fikk jeg fullstendig panikk av å måtte spise og drikke noe jeg ikke hadde planlagt, innrømmer Jordan Younger til Kvinneguiden.

Hun er kvinnen bak den populære Instagramkontoen «The Blonde Vegan», og delte daglig «inspirerende» bilder av raw food, veganske retter og juicer til sine 70 000 følgere.

Men denne dagen sa det stopp. Mens venninnen valgte, kjøpte og spiste frokosten sin sto 23 år gamle Jordan helt fast. Juicebaren var utsolgt for den grønne juicen uten frukt hun hadde planlagt å drikke til frokost, og nå føltes det umulig å velge noe annet fra menyen.

Veganismen hadde skiftet form og blitt til en sykelig form for sunnhet.

Kvinneguiden.no jobber mot spiseforstyrrelser med Sunn Fornuft-plakaten. Les mer om plakaten her.

Hjelp mot ortoreksi

Ortoreksi er et begrep som beskriver det Younger opplevde. Den amerikanske legen Steven Bratman skapte det i utgangspunktet for å hjelpe pasientene sine å sette ord på besettelsen de hadde rundt sunn mat, og lanserte det deretter i en fagartikkel i 1997.

Ortoreksi

Den amerikanske legen Steven Bratman definerte begrepet ortoreksi i 1996. "Ortho" er gresk og betyr riktig, eller korrekt.

Ortoreksi er ikke en diagnose, men en variant av spiseforstyrrelser. Definisjonen er en usunn besettelse av å spise sunn mat.

Det er ikke gjort så mange studier på temaet, ettersom begrepet ikke er offisielt definert, og forekomsten av ortoreksi er derfor ukjent.

Ortoreksi innebærer at man kutter ut mat fordi den er "usunn", og i verste fall fører dette til feilernæring og sosial isolering.

Kilde: www. orthorexia.com.

Siden har han skrevet flere bøker, blant annet «Health Food Junkies», som omhandler nettopp ortoreksi.

- Den store forskjellen fra andre spiseforstyrrelser er at ortorektikere ikke tenker på vekt, men helse. De skal ikke være tynne, men «rene», forklarer Bratman til Kvinneguiden.

Veien inn i ortoreksien kan dermed starte med det som i utgangspunktet oppleves som positive tiltak: sunnhet, renhet og trening.

Avhengig av juicekurer

For Jordan Younger startet ortoreksien med at hun ble veganer. I et forsøk på å bli kvitt noen lette kroppslige plager la hun om kostholdet og begynte å poste bilder på Instagram og blogge under navnet The Blonde Vegan.

Hun traff en nerve: på en natt fikk den blonde veganeren 4000 nye følgere på Instagram. Seks måneder senere hadde Jordan droppet ut av universitetet for å drive bloggen på heltid. Hun begynte å designe en kleslinje. Hun ville bli kostholdsveileder.

Men bak fasaden av fargerike juicer, lekre salater og oppskrifter hadde angsten for mat begynt å ta virkelig grep. Selv sier hun at det er deler av personligheten hennes som er mottakelig for spiseforstyrrelsesmønstre.

Før hun la om kostholdet hadde hun mange år med både overspising og begrensinger bak seg.

- Veganismen tok begrensningene mine til helt nye nivåer. Å sette meg inn i de forskjellige typene av veganisme og plantebasert spising gikk raskt fra å være en lidenskap til en besettelse. Da ble det usunt for meg. Etter ett års tid som veganer gikk det ekstremt langt, og jeg ble avhengig av juicekurer på jakt etter balansen jeg følte helt i starten, forteller hun.

Lytter ikke til kroppen

Førsteamanuensis Monica Klungland Torstveit ved Universitetet i Agder understreker at ortoreksi ikke er en offisiell diagnose på spiseforstyrrelser, men en betegnelse på et spiseproblem.

Det å velge økologisk mat eller droppe halvfabrikata er ikke i utgangspunktet en dårlig idé. Det som starter som et tiltak for å spise bedre mat kan likevel utvikle seg i feil retning. I verste fall kan det føre til andre spiseforstyrrelser.

I en idrettsutøvers tilfelle kan det starte med at du spiser regelbundet og stadig strengere for prestasjonens skyld. Men hvis kroppen ikke får de næringsstoffene den trenger får du heller ikke bygd nok muskler.

Dermed kan du bli mer utsatt for idrettsskader og sykdom, og du vil heller ikke prestere så bra.

- Dessverre er det mange som ikke lytter godt nok til det kroppen forteller dem, og dermed ikke knytter det opp til kosthold. At de presterer dårligere får noen til å føle at de må trene mer eller hardere, mens realiteten kan være at de må spise mer og hvile mer. Nok og riktig bensin til kroppen er kjempeviktig, forklarer Torstveit.

Førsteamanuensisen har selv vært veileder for studenter som har kartlagt ortoreksi hos studenter på forskjellige institutter. De fant ut at ortoreksi treffer alle veier: det rammer både idrettsutøvere og hvermannsen.

Svar på spørreskjema viste at totalt fire av ti studenter har tendenser til ortoreksi. Resultatene viste videre at det var en høyere forekomst av ortoreksi blant menn enn kvinner.

Får gode tilbakemeldinger

Bratman skisserer følgende klassiske scenario: Du starter kanskje med å kutte ut gluten og føler deg bedre i seks måneder. Så begynner noe å skurre igjen, og du begynner på Paleo-dietten og kutter ut enda mer.

- Samtidig opplever du nok at du blir tynnere og du får tilbakemeldinger fra samfunnet om at det er fint. Dermed blir det en bakdør inn til  anoreksien eller bulimi. Men i stedet for å kaste opp fordi du spiste for mye, kaster du opp for å kvitte deg med noe usunt du spiste. Det er en måte å ha spiseforstyrrelser på uten å innrømme det, sier Dr. Bratman.

Alt handler om mat

For Jordan var nei-listen over matvarer hun ikke rørte lang etter ett år som The Blonde Vegan. Bloggeren i begynnelsen av tjueåra spiste hverken kjøtt, fjærkre, fisk, egg, melkeprodukter, sukker, mel eller saltet mat.

Det eneste hun ga seg selv «lov til» var grønne grønnsaker, frukt med lavt glykemisk innhold, enkelte belgfrukter, quinoa og mandler.

Alt handlet om mat. Til slutt fikk Jordan angst.

- Det isolerte meg. Jeg unngikk å gjøre ting jeg egentlig elsket, som å gå ut med vennene mine. Jeg kunne ikke sitte oppe og skrive om kveldene fordi jeg var hysterisk opptatt av å legge meg og våkne på riktig tidspunkt, slik at jeg kunne spise dagens første måltid, forteller hun.

HJELP MOT ORTOREKSI: Doktor Steven Bratman introduserte begrepet på 90-tallet. Her er han på besøk hos Villa Sult - Institutt for spiseforstyrrelser i Oslo.
HJELP MOT ORTOREKSI: Doktor Steven Bratman introduserte begrepet på 90-tallet. Her er han på besøk hos Villa Sult - Institutt for spiseforstyrrelser i Oslo. Foto: FOTO: Ina Rosenberg Stavrum
UTBREDT: Førsteamanuensis Monica Klungland Torstveit ved Universitetet i Agder var veileder for studenter som kartla ortoreksi blant studenter. De fant ut at fire av ti har tendenser til ortoreksi.
UTBREDT: Førsteamanuensis Monica Klungland Torstveit ved Universitetet i Agder var veileder for studenter som kartla ortoreksi blant studenter. De fant ut at fire av ti har tendenser til ortoreksi. Foto: FOTO: Universitetet i Agder

Når hverdagen styres av maten på denne måten er det ikke lenger snakk om å leve «sunt».

- Folk som sliter med ortoreksi vil ofte kvie seg for å gå på restaurant sammen med andre. De trives ikke i familiemiddager og de unngår å bli med fordi de ikke har kontroll på hva som serveres eller hvordan maten er tilberedt. Hvis du styrer unna alt sosialt som inkluderer mat er det helt klart et faresignal, sier Torstveit.

Hun legger til at du bør gå til fastlegen om dette er en situasjonen du kjenner deg igjen i. Veien ut av ortoreksien kan nemlig være vel så forskjellig som veien inn. Et lavterskeltilbud er også å kontakte en av interessegruppene for spiseforstyrrelser.

Fikk dødstrusler

For Jordan Younger var opplevelsen i juicebaren et viktig vendepunkt.

- I stedet for å bare ta en annen juice på menyen insisterte jeg på å gå flere kilometer i en annen retning for å finne juice-barens andre filial. Kroppen min sultet allerede, etter flere dager med restriksjoner, og skrek til meg at det var en dårlig idé å gå så langt. Men jeg gjorde det likevel. Jeg var så bestemt, og det at jeg ikke klarte å bli kvitt den følelsen skremte meg, forteller hun.

23. juni 2014 skrev hun til leserne sine at nok var nok. Kroppen trengte annerledes mat enn hun ga den.

Hun forklarte leserne at merkelappen «veganer» ikke fungerte for henne, og at hun ikke lengre kunne stå innenfor bloggnavnet The Blonde Vegan.

Hun begynte å spise egg og laks - rett nok økologisk. Hun fikk profesjonell hjelp til å takle angsten.

Men ikke alle følgerne hennes var like begeistret. Mange følte seg sveket. Noen kom med dødstrusler.

«Jeg vil understreke at det aller meste av negative tilbakemeldinger har kommet fra noen få grupper med veganere, og det gjør meg veldig trist», skrev Younger i oppfølgingsinnlegget sitt.

«Hvis du skal kalle meg uetisk for å eksperimentere med økologiske egg og villaks, vil jeg kalle deg uetisk som er slem og dømmende overfor et annet levende vesen som bare prøver å gjøre det beste for kroppen sin».

Lar ikke hverdagen styres av mat

Younger lot seg ikke rikke. Etter et par uker senere byttet hun til bloggnavnet The Balanced Blonde, og begynte å fri seg fra merkelappene. I dag styrer ikke maten hverdagen hennes lenger.

- Hver dag er forskjellig. Om kvelden henger jeg som regel med venner eller så leser jeg på senga. Jeg er veldig familieorientert, og akkurat nå trener jeg til maraton. Og så fikk jeg meg nettopp en kattunge. Så jeg har nok å henge fingra i!

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook

EKSTREMT: - I stedet for å bare ta en annen juice på menyen insisterte jeg på å gå flere kilometer i en annen retning for å finne juice-barens andre filial, forteller Jordan Younger, bloggeren bak The Balanced Blonde, om sin sykeste periode.
EKSTREMT: - I stedet for å bare ta en annen juice på menyen insisterte jeg på å gå flere kilometer i en annen retning for å finne juice-barens andre filial, forteller Jordan Younger, bloggeren bak The Balanced Blonde, om sin sykeste periode. Foto: FOTO: Danika Miller

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også