Vask brudekjolen selv
Vask brudekjolen selv
Du kommer langt med vann, tannbørste og litt flytende OMO Color.
Brudetalene er ferdige, brudebildene ble fantastiske og bryllupsreisen til Maldivene ble like fantastisk som dere hadde sett for dere.
Igjen står du med en flekkete kjole og masse gode minner. Minnene vil du selvsagt ta vare på, men hva gjør du med flekkene?
Vask av brudekjole kan være en utfordring. Ikke bare er det vanskelig å vite hva man skal gjøre, men mange er også redd for at kjolen skal bli ødelagt.
Ren eller vaske selv?
Bør du sende den til rens, eller skal du ta sjansen på å ta saken i egne hender?
- En brudekjole kan være alt fra en enkel, liten polyester-kjole uten noe som helst slags pynt, til en stor kjole med mange forskjellige sammensatte stoffer og detaljer. Det kan være stoffer som tåler vask og det kan være stoffer som blir totalskadet dersom det nærmer seg en vaskemaskin, forteller Hilde Løkås fra Allrens Skedsmokorset.
Hun råder bruden til sjekke vaskeanvisningen som er festet til kjolen for å finne ut om brudekjolen kan vaskes selv eller bør sendes til rens.
- Står det at den må renses, så er det som regel en grunn til det, fastslår hun og legger til:
- Ødelegger du kjolen ved å vaske den selv, har du ingen reklamasjonsrett i butikken du kjøpte den.
Vær forsiktig!
Har du likevel kjøpt en kjole som tåler hjemmevask, er det viktig å ta visse forholdsregler. Står det at kjolen tåler vask må du blant annet vurdere om du har stor nok maskin til å vaske den.
- Det er få som har en stor nok vaskemaskin til å romme en brudekjole, sier Løkås.
I så fall kan badekaret være en løsning – selv om også dette kan bli en utfordring.
- Det er et stort prosjekt å skulle vaske brudekjolen i badekaret. Det kan fort bli vanskelig å fjerne flekker, og å fjerne såpen godt nok, slik at den ikke lager skjolder og misfarging i stoffet, sier hun.
Solgunn Fagersand ved brudebutikken Solgunns Boutique, mener derimot at det fint går an å vaske enkelte kjoler selv.
- Brudekjoler i syntetisk materiale kan ofte vaskes i vaskemaskinen, sier hun til Kvinneguiden.
Det er likevel viktig at du er forsiktig. Bestemmer du deg for å vaske kjolen selv, bør den vaskes på et skånsomt program.
- Vask kjolen på silkeprogram med et egnet vaskemiddel. Kjolen må ikke tromles for hardt, men heller henges opp våt og tørkes fortløpende.
Har du fått flekker, kan tannbørste være et hett tips.
- Den kan brukes til flekker som har lagt seg inn i vevingen eller til å pusse over brosjer og annen perlebesetning, foreslår Fagersand.
Sjekk likevel stoffkvaliteten nøye før du går løs med tannbørsten - spesielt på delikate stoffer.
- Silkestoffer ville jeg ikke vasket selv, da de fort kan bli slappe og livløse i formen, fastslår hun.
Sjekk vaskeanvisningen nøye
Ellen Borgen Fegth ved Brudekjolen Oslo AS, råder bruden til å følge vaskeanvisningen som er sydd inn i brudekjolen.
- Sett deg inn i hva symbolene på anvisningen betyr, sier hun.
Hun presiserer at det er viktig å ikke vaske kjolen dersom det er kryss over vaskevannet på vaskeanvisningen.
- Ikke alle brudekjoler kan vaskes. Noen kan kun renses.
Dessverre er det ikke alltid det går bra når bruden har tatt saken i egne hender. Borgen Fegth advarer mot at trådene som er brukt til søm av brudekjolen kan reagere på en annen måte en stoffet i kjolen. Også ulike stoffer kan reagere på ulike måter.
- Vi har dessverre sett mange tilfeller av feil behandling av stoffer, og at vaskeanvisningen ikke er fulgt, sier hun og fortsetter:
- Blondekjoler har fått misfargning, enkelte kjoler har krympet og silkekjoler har mistet "gløden".
En brudekjole vil som regel bestå av flere stoffer. Underkjolen kan for eksempel ha et annet stoff en selve kjolen. I enkelte tilfeller vil disse to stoffene reagere ulikt på behandlingen.
- Skal du vaske en brudekjolen selv, bør den vaskes i én prosess.
Dette må du huske på:
Vask alltid kjolen med vrangen ut.
Er det fjær på brudekjolen, bør den ikke vaskes.
Ikke la vannet overstige 40 grader ved vask.
Bruk så lave omdreininger som mulig.
Unngå skyllemiddel, da dette kan bleke stoffene.
Vær klar over at naturmaterialer kan krympe i vask.
Er det perlebroderier eller belte med dette på, må dette området beskyttes spesielt.
Ikke la brudekjolen ligge i trommelen etter at vaskeprogrammet er ferdig.
Husk å strekke stoffene med en gang etter vask.
Kilde: Ellen Borgen Fegth ved Brudekjolen Oslo AS.
Vask kjolen selv
Å vaske brudekjolen er tydeligvis ikke alltid enkelt. Har du likevel bestemt deg for å vaske den selv, har vi funnet oppskriften på hvordan det gjøres ordentlig:
Dette trenger du:
En ren tannbørste
Flytende OMO Color
Kleshenger
Badekar
Varmt vann
Dynetrekk
Hårføner
Vaskemaskin
Fyll badekaret med varmt vann. Maks 40 grader.
Legg kjolen i bløt. La den ligge slik i 45 minutter. Er den veldig møkkete kan det være lurt å la den ligge lenger.
Se over kjolen for eventuelle flekker.
Bruk en ren tannbørste til å gnu forsiktig på flekkene. Bruk OMO Color dersom flekken sitter godt.
Legg kjolen over i en tørr balje. La den renne av seg litt.
Vreng kjolen og legg den i et rent (hvitt) dynetrekk. Dette er for å beskytte kjolen mot å bli ødelagt i vaskemaskinen. Et dynetrekk vil forhindre at perler og andre ting vil henge seg opp og falle av.
Kjør deretter kjolen i vaskemaskinen på Ull-program eller håndvask/silkeprogram. Her er det viktig at det er et skånsomt program som blir brukt.
Bruk en kleshenger for å henge opp kjolen. Har du en stroppløs kjole er det lurt å bruke noe som ikke setter merker i stoffet.
Bruk deretter en hårføner til å tørke kjolen lett før du lar den henge til den er helt tørr. Dette for å unngå skjolder i stoffet, noe som fort kan oppstå dersom du lar vannet dryppe av den våte kjolen.
Alltid en risiko
Tør du ikke vaske kjolen selv? Da er det en god idé å sende den til et renseri som vet hva de driver med. Hilde Løkås ved Allrens Skedsmokorset anbefaler å alltid sjekke renseriet sine referanser, slik at du vet hva du kan forvente.
Hvem erstatter hva?
Hvis brudekjolen blir ødelagt etter vask, og dette ikke er en risiko du har fått opplyst, må den som har ansvaret erstatte kjolen. Hvis renseriet har gjort en feilvurdering, er det renseriet som skal erstatte verdien av kjolen på innleveringstidspunktet. Hvis produsenten har gjort en feil i produksjon eller har satt sammen komponenter som ikke tåler anbefalt metode, skal reklamasjonen rettes til den butikken hvor kjolen er kjøpt.
Kilde: Hilde Løkås ved Allrens Skedsmokorset.
- Finn gjerne et renseri som er anbefalt av brudesalonger.
Leverer du brudekjolen til et profesjonelt renseri med gode referanser, er risikoen liten for at det kommer til å skje noe med kjolen. Likevel kan det skje feil.
- Det er jo mennesker som jobber på renseri, så selvfølgelig kan det bli gjort feilvurderinger. Det kan også skje at produsenten har satt sammen kombinasjoner som ikke tåler behandlingen de har foreskrevet. Dette kan i enkelte tilfeller være umulig for renseriet å oppdage, forklarer Løkås.
Dersom renseriet kun vil vaske kjolen din på ditt ansvar, er de nødt til å fortelle deg hvilke risikoer som finnes.
- De har ikke lov til å ta generelle forbehold. De skal fortelle deg konkret hva som er risikoen, fastslår hun.
Et eksempel på dette kan være hvis brudekjolen din har vanskelige flekker, samt et stoff som fort kan bli ødelagt. Da vil de aller fleste renseriet ta hensyn til fibrene, noe som kan gjøre at kjolen ikke blir helt ren.
- Da kan du som kunde ta avgjørelsen om du stoler på renseriet sin vurdering om å stoppe behandlingen når de mener det er nok, forklarer Løkås.
Krever du derimot at flekken skal behandles kraftigere, må du sannsynligvis skrive under på at dette gjøres på ditt ansvar.
Denne saken ble første gang publisert 10/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.