God levetemperatur
Denne temperaturen trives vi best i
Forskere har funnet den ultimate trivselstemperaturen.
- Det er ikke mer enn 60-70 000 år siden vi var afrikanere. Der var det tropisk og vi brukte ikke klær. Kroppslusa er omtrent 70 000 år den óg, så det stemmer med cirka det tidspunktet vi begynte med klær.
- Da var trivselstemperaturen for mennesker 28 grader.
Det forteller Terje Bongard, Norges første med doktorgrad i adferdsbiologi, humanbiolog og forsker ved NINA, til Kvinneguiden.
- Man har kommet frem til at trivselstemperaturen for mennesker er 28 grader ved å la folk sitte i fred og ro i ulike temperaturer, og sjekke om man svetter eller fryser. Dette er vel og merke når man ikke har klær på seg, sier han.
- Varmen reduserer yteevnen
Dersom man ikke har særdeles spesielle arbeidsforhold, sitter man naturligvis ikke naken på jobben.
Men sitter du og hutrer på jobb fordi du fryser sånn?
Eller kanskje kontoret du sitter på er så altfor varmt?
Da bør du ta det opp med ledelsen fordi dette kan gå utover din evne til å konsentrere deg.
- Forskning viser at kognitiv yteevne kan bli redusert i varme omgivelser, den reduserte yteevne er ofte sett i sammenheng med en økt kroppstemperatur, forteller Øystein Nordrum Wiggen, PhD og Forsker ved SINTEF Teknologi og samfunn, Avdeling Helse Gruppe for arbeidsfysiologi, til Kvinneguiden.
- På jobb er det da viktig med individuelle tilpasninger som muligheten til å åpne vindu, benytte seg av vifter, solskjerming eller å kunne regulere bekledningen, sier Wiggen videre.
Forskeren understreker samtidig at det skal ganske mye varmestress til før kroppstemperaturen vil bli såpass høy at dette vil påvirke yteevnen.
- Dette betyr at den praktiske betydningen i de fleste yrker er begrenset, særlig hvis man tenker på folk som arbeider på kontor og kontorlandskap. På samme måte som kulde, er det også store individuelle variasjoner i forhold til komfort i varme omgivelser, sier han.
For kaldt
Men dersom omgivelsene du oppholder deg i i det daglige føles veldig kalde, er dette også noe som vil gjøre kroppen stresset.
- Sett fra et fysiologisk perspektiv har mennesket en begrenset mulighet til å tilpasse seg kalde omgivelser. Et kaldt kontorlandskap vil kunne føre til en lavere hudtemperatur som igjen vil føles ukomfortabelt.
- Forskning viser at kulde kan føre til stress og nedkjøling av kroppen og ha en negativ effekt på kognitiv yteevne, sier Wiggen og forklarer videre;
- Når du blir kald så reduseres blodstrømmen til hud, hender og føtter for å på denne måten redusere temperaturforskjellen mellom huden og omgivelsene som dermed vil redusere varmetapet. Det å bli kald vil føre til at kroppen øker varmeproduksjonen for å opprettholde kroppstemperaturen. Kroppen tilpasser seg hele tiden omgivelsene rundt, og i første rekke gjennom tilpasninger i blodstrømmen.
Arbeid i åpent kontorlandskap vil imidlertid også kunne påvirke deg i negativ grad.
Kan gjøre deg skjerpet
Det er altså ikke bra å sitte i verken for varmt eller for kaldt miljø på jobben, men om du tillater deg å fryse litt med en kjapp tur ut i frisk og kald luft kan dette derimot virke positivt inn på kroppen.
- Med hensyn til konsentrasjon og årvåkenhet, eller kognitiv yteevne som ofte blir brukt som en felles betegnelse for dette, viser forskning at korttids, moderat kuldeeksponering faktisk kan føre til at du blir skjerpet og faktisk presterer bedre, forteller Wiggen.
Han nevner samtidig at det er store individuelle forskjeller i forhold til hvilke temperaturer man er termisk komfortable med, noen foretrekker det varmere enn andre.
- En viktig faktor er derfor at det bør være rom for individuelle tilpasninger, som for eksempel bekledning, varmeovn og så videre.
Ideelt på jobb
- Vi har en klokkefordeling på dette som for alt annet, sier Bongard og forklarer:
- De fleste ligger på rundt snittet, men så har du noen få som tåler mye kulde, og noen få som tåler lite. Dette er ofte avhengig av aktivitet i tiden før. Har du trent, går omsetningen raskere, og kroppen produserer dermed mer varme i tiden etterpå.
Siden vi er så forskjellige vil den ideelle temperaturen å jobbe i være individuell, avhengig av hvor mye klær du har på deg, og om du har et aktivt eller stillesittende arbeid.
- Det viktigste er at du er komfortabel og har muligheten til å regulere dine omgivelser og bekledning. Den optimale temperaturen vil også være avhengig av temperaturen utendørs. Vi venner oss også til en viss grad til omgivelsene slik at vi for eksempel kan vi tåle litt lavere temperaturer på vinteren sammenlignet med sommeren, forteller Wiggen og eksemplifiserer:
- I et kontorlandskap en fin norsk sommerdag med 20°C utendørs, vil de aller fleste føle seg komfortable med romtemperaturer fra 20°C til 24°C, og på kalde vinterdager kan vi føle oss komfortable fra 18°C til 22°C.
Han mener samtidig at det ikke er veldig store variasjoner i temperatur som skal til for at det kan påvirke vår komfort.
- Det er derfor viktig å ta hensyn til individuelle faktorer samt årstidene for å oppnå den optimale omgivelsestemperaturen for et komfortabelt arbeidsmiljø, sier han.
Les også:
-Problemet kan vare hele livet
Multitasking er direkte farlig
Her er snarveiene til fast jobb
Få den andre til å føle seg viktig
Denne saken ble første gang publisert 07/04 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.