Slik får du mer i lønn

Slik sikrer du deg høyere lønn

Finn ut hva du er verdt for arbeidsgiveren din - og bruk det i lønnsforhandlinger.

FINN DIN VERDI: Det kan lønne seg å selv undersøke hva nettopp du er verdt til en arbeidsgiver.
FINN DIN VERDI: Det kan lønne seg å selv undersøke hva nettopp du er verdt til en arbeidsgiver. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Det er et spennende kapittel for de aller fleste å skulle søke på ny jobb, eller å forsøke å jobbe seg oppover og fremover i den jobben man allerede er i.

Men med både jobbsøking og forfremmelser dukker det opp mange spørsmål, og da kanskje aller mest i forhold til lønn og betaling. For hvordan vet man egentlig hva man er verdt på arbeidsmarkedet? Hvor mye kan du spørre om i lønn som er rettferdig i forhold til din utdannelse og din erfaring? Hva tjener andre i samme stilling? Og hvordan går man egentlig fram for å få høyere lønn?

Det kan være nervepirrende for de fleste å skulle be om et lønnsmøte med sjefen, eller å tøre å be om den lønnen man egentlig føler at man fortjener i et jobbintervju. Men med disse smarte ekspertrådene er sjansene absolutt større for at du kommer smilende ut av begge.

Bruk nettverket for å vinne ut hva du er verdt

Å vite sin egen verdi i forhold til jobb er noe mange synes er vankelig. Hvordan setter man egentlig en pris på seg selv og sine evner og erfaring, enten det gjelder å ansettes i en ny jobb, eller å forfremmes i den jobben man allerede har.

- Det krever ofte litt research å finne sin egen verdi på jobbmarkedet, forklarer fagansvarlig, kursholder og gründer av MetaResource, Trine Åldstedt, til Kvinneguiden.

- Det kan være en begynnelse å sjekke med andre i samme type stilling og andre med samme bakgrunn.

BRUK NETTVERKET DITT: Snakk med kolleger og bekjente om hva du kan kreve av en arbeidsgiver i forhold til lønn. Finn ut hva du er verdt på arbeidsmarkedet.
BRUK NETTVERKET DITT: Snakk med kolleger og bekjente om hva du kan kreve av en arbeidsgiver i forhold til lønn. Finn ut hva du er verdt på arbeidsmarkedet. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Åldstedt, som har mange års erfaring som forfatter, foredragsholder, blogger, Master NLP trener og er blant Norges første profesjonelle coacher, forklarer at dette kan gjøres gjennom ditt eget, men også gjennom andres nettverk.

- Dette kan være noen du kjenner, eller også noen du ikke kjenner.

Men eksperten minner om at lønn ofte kan være et litt delikat tema, så trå varsomt.

- For mange er lønn for personlig til å oppgi sånn uten videre, så be heller om et estimat på en øvre og nedre grense, råder Åldstedt.

- Det er også min erfaringer at når vi er ærlige, høflige og sier direkte hvorfor vi kontakter dem og hva vi trenger hjelp med, så er folk både glade åpne og velvillige til å bistå.

Ifølge Ledernett.no kan det lønne seg å også se på følgende for å finne ut av verdien sin i arbeidsmarkedet og til en arbeidsgiver:

1. Kartlegg tidligere lønn og lønnsutvikling.

2. Se på oppnådde resultater i forhold til avtalt arbeid.

3. Vurder nåværende kompetanse og eventuell kompetanseutvikling.

4. Se på lønnsstatistikken for din bransje.

Forhandle som en mann

Når du er kommet på intervju, og gjerne allerede har vært gjennom et par runder allerede, er som regel tiden kommet til å snakke om lønn og lønnsforventninger. Her viser undersøkelser som forsker Una Gustafsson ved Lunds Universitet i Sverige har gjort, at kvinner er dårligere enn menn på å forhandle når det kommer til ønsker om lønn.

- Kvinner er dårligere på lønnsforhandlinger fordi de tror de er det, forklarer Gustafsson til Ledernett.no.

- Det smarteste du kan gjøre er å ikke tenke på deg selv som kvinne når du skal forhandle om lønn, da du da som regel ubevisst gjør deg selv til en dårligere forhandler. Tenk heller på deg selv som en akademiker eller en kompetent sjef.

Gustafsson tror grunnen til at kvinner er dårligere til å forhandle om lønn bunner i en frykt for å oppfattes på en måte som ifølge stereotyper ikke er så veldig kvinnelig.

- Ifølge stereotypene er en lønnsforhandler selvhevdende, frempå, bestemt og rasjonell, forklarte Gustafsson nylig i et intervju med det svenske magasinet Chef.

- Kvinnestereotypen tillegges gjerne egenskaper som nærmer seg det motsatte av disse. Når kvinnens forhandlingsegenskap testes, vet de at det finnes en slik oppfatning og de forhandler deretter. Derfor presterer de gjerne dårligere enn menn.

Vær konkret og observant

Åldstedt mener at det er flere faktorer som spiller inn når det kommer til hva man skal si eller be om når det kommer til lønnsforventning i selve intervjuet.

- Det du bør ha klart for deg før du går inn, er jo dine forventninger til lønn, forklarer Åldstedt.

- Og huske på at markedet jo kan ligge over eller under det som er riktig eller godkjent for deg.

Eksperten forklarer at i en forhandling om lønn bør man ha klart for seg - og klare å kommunisere - hvilke ressurser nettopp du vi bringe inn, og hvordan ditt bidrag vil berike arbeidsgiver.

- Synliggjør også helt konkret hva du har bidratt til av verdiøkning i tidligere jobber, råder Åldstedt.

Mye kommer an på stillingen i forhold til hva du kan forvente og be om av lønn.

- Nivået på stillingen vil avgjøre, bekrefter eksperten.

- Jo høyere stilling, jo mer er det både forventet og akseptert at lønnskrav kommuniseres.

Coachen forklarer også at din egen personlighet er viktig i kommunikasjonsprosessen.

- Hva er naturlig å uttrykke for deg og hvordan. Om du forstiller deg eller prøver å være en annen enn du er, vil det fort skinne gjennom og heller virke mot deg enn for deg.

Du må fortjene lønnen du krever

Er du allerede i jobb og ønsker deg økning i lønn, er det også en del ting du kan gjøre for å forsøke å sørge for at dette skjer.

- Hvis du er dyktig, motivert og engasjert, gjør du en bedre jobb, så la dette skinne tydelig gjennom til arbeidsgiver i forkant av en samtale om lønnsøkning, forklarer karriereveileder Mette Manus hos Manus Motivation Group til Kvinneguiden.

GJØR UNDERSØKELSER: Bruk nettverket ditt og gjør grundig research om du skal inn og forhandle om lønn.
GJØR UNDERSØKELSER: Bruk nettverket ditt og gjør grundig research om du skal inn og forhandle om lønn. Foto: FOTO: Thinkstock

- Er du alle disse tingene, vil du absolutt kunne kreve økt lønn for det du gjør.

Manus er ikke i tvil:

- For å kunne be om høyere lønn, må du jo først og fremst fortjene lønnen du krever, forklarer karriererådgiveren.

- Så det er på mange måter opp til deg å bevise at du gjør en god jobb.

Åldstedt er enig:

- Vær aktiv. Yt mer. Overrask din arbeidsgiver på en positiv måte. Ligg i forkant og gjør mer enn forventet, vis iver, glede, stolthet og stå-på vilje.

Og eksperten råder deg til å ta det enda lengre:

- Vær en kollega som bidrar til arbeidsmiljøet, back de andre, og bidra med forslag og ideer. Når du ser noe som ikke fungerer eller har forbedringspotensial, ha minst to forslag til hvordan det kan gjøres annerledes før du adresserer det.

Kle deg for høyere lønn

De aller fleste har høst uttrykket om å kle seg for den jobben man vil ha, og ikke nødvendigvis den jobben man har her og nå. Men hvor viktig er egentlig antrekket for både forfremmelser og lønnsøkning?

- Hvordan du kler deg til påvirke andres inntrykk av deg, enten det nå er på godt eller vont, forklarer Janne Reitevold, Marketing manager ved Academic Work, til Kvinneguiden.

- Så i så måte har absolutt utrykket med å kle seg for den suksessen man ønsker å oppnå noe for seg. Alle dømmes vi etter både utseende og ikke minst førsteinntrykk, noe som selvsagt er viktig i en jobbintervju-setting.

Reitevold forklarer at dette til en viss grad selvsagt kommer an på jobben du er i, men understreker at det i jobber flest vil stå til din fordel at du presenterer deg på en profesjonell og vellykket måte - også når det kommer til klær og antrekk.

- Ønsker du deg opp og frem kan klærne dine kanskje også, i tilegg til ord og handlinger, være med på å signalisere dine ambisjoner.

Les også:

Slik tar du knekken på jobbtrøttheten

Derfor taper kvinner de beste jobbene

Dette gjør deg upopulær på jobb

Derfor bør du ikke jobbe overtid

UNDERSØK ARBIEDSMARKEDET: Det er oppt il deg hvor godt forberedt du møter til intervju eller lønnsforhandlinger.
UNDERSØK ARBIEDSMARKEDET: Det er oppt il deg hvor godt forberedt du møter til intervju eller lønnsforhandlinger. Foto: FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også