Aldri mer sexnekt
Slik unngår du sextørke
Det er mye du kan gjøre selv.
Du har dusjet deg med yndlingsparymen, gir overøsende komplimenter og sexy kjærtegn. Nå bør det vel bli napp, tenker du optimistisk. Men nei da. Så virket det ikke denne gangen heller.
Føler du at du gjør alt du kan for å få sexlivet til å blomstre, men at partneren din aldri har lyst? Det kan hende at det er du som må ta mye av skylden likevel. For har du egentlig spurt hva partneren din trenger for å bli tent?
Kanskje det ikke har med levende lys og middag å gjøre i det hele tatt?
Raske menn
- Hvor mottagelig en partner er for sex kan ha mer med fremgangsmåten å gjøre, enn lysten, sier sexolog og fysioterapeut, Kjersti Hatlebrekke.
Det er også stor forskjell på kjønnene når det gjelder seksuell tenning. Vi tenner rett og slett på ulike ting og på ulike måter.
- Menn generelt tenner mer og raskere på visuell stimuli, fantasier og direkte innspill enn det kvinner gjør. De tenner oftere på det som har med forholdet å gjøre, intimitet og stemning for eksempel. De tenner også saktere, forteller sexologen.
Se hva som trengs
Av og til handler det ikke en gang om hva som tenner den andre. Det handler om å se partneren sin og angripe situasjonen på riktig måte, mener spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi, Anders Lindskog.
- Det er det samme for all type kommunikasjon. Det er viktig å møte partneren sin. Har det vært en slitsom dag på jobben kan det være lurt å være tilstede i de tankene isteden for å hoppe rett på det seksuelle initiativet, forklarer Lindskog.
Hva trenger vedkommende akkurat nå? Noen ganger kan det være trøstende ord, andre ganger kan det være hjelp med husvasken, forklarer han.
Snakk sammen
Vet du ikke helt hvordan du skal gå fram? En ting er å få gnistene til å fyke en fredag kveld med god vin og levende lys. En annen ting er å få napp en tirsdag ettermiddag etter jobb.
- Snakk sammen, og still spørsmål! Hva trenger du? Hva skal til for at vi skal tenne på hverandre, også i hverdagen? Noen ganger kan det være helt enkle ting som er svaret, sier Lindskog.
Mange syns det er vanskelig å snakke om problemer som har med sexlivet å gjøre. Men det bør det ikke være, mener han. Men det forutsetter at det gjøres på riktig måte, selvsagt.
- Å snakke om sex er fortsatt tabubelagt. Men det er veldig viktig. Pass bare på å gjøre det med en positiv holdning.
Å begynne en samtale med "Du sier bare nei uansett hva jeg gjør", er sjelden en god start.
Et felles språk
Å snakke om sex er ikke naturlig for alle. Derfor kan det også lett oppstå konflikter. Vær bevisst og jobb for å forstå hverandre. Et godt seksuelt språk handler dessuten om mer enn bare ord, forteller Kjersti Hatlebrekke.
- Et felles seksuelt språk utvikles over tid gjennom oppmerksomhet mot hverandre, kjærtegn, erotikk, verbal og non-verbal kommunikasjon. Ofte er bare et blikk nok til å tenne gnisten, andre ganger kan det dreie seg om å skape rom og stemning for sex, forteller hun.
Blir man kjent med hverandres seksuelle språk vil det være lettere å møte hverandres behov. Lysten er på mange måter temperaturmåleren i et forhold og reflekterer hvordan det står til med oppmerksomhet, samarbeid og overskudd.
- Mye foregår mellom partnere som har med andre ting enn det seksuelle å gjøre, men som får stor betydning for hvor mottakelige vi er for sex. Vi kan ikke se den seksuelle delen av et samliv som en egen avdeling i et menneske. Det er en del av helheten, forklarer Hatlebrekke.
Ta på hverandre
Ønsker du at partneren din skal bli mer mottakelig sex kan det være lurt å begynne med kjærlig berøring.
- Berøring og god sex er selvforsterkende. Det vil si jo mer et par berører hverandre desto mer mottakelig blir de for intimitet og seksuell tilnærming, forteller sexolog Kjersti Hatlebrekke.
Når vi berører hverandre eller har sex, produseres nemlig det oppløftende bindingshormonet oxytocin, det følelsesframkallende hormonet som ofte også blir omtalt som "kjærlighetshormonet".
Ta sexlivet på alvor
Føler du at sexlivet har skrantet en stund? Mange lar det gå altfor lang tid før man tar tak i problemet, mener Anders Lindskog.
- Når det er noe galt med bilen er de aller fleste raske med å få den på verksted. Det er rart at ikke flere tenker det samme om sexlivet sitt, sier han.
Et forhold pleier nemlig ikke seg selv. Mange undersøkelser og mye forskning viser at vi mennesker ikke er skapt for å være med samme partner hele livet, forteller Lindskog. Ønsker vi tosomhet er vi derfor nødt til å jobbe for det.
- Med en gang man føler noe begynner å skurre bør man ta opp problemet og snakke om det. Får man det allikevel ikke til å fungere kan man kontakte en profesjonell for å få hjelp, anbefaler han.
Han mener også at terskelen for å søke hjelp burde være mye lavere enn den er.
- Behandle sexlivet like godt som du behandler bilen din. Veldig få dropper å sende bilen på service med jevne mellomrom. Det burde gjelde for sexlivet også, sier han.
Ikke sex ved tvang
Er det ofte du som sier nei til partneren din, er det sikkert mange grunner for det. Men du bør allikevel være klar over at dette kan skape problemer for forholdet.
- Man skal aldri føle seg presset til å ha sex hvis man ikke har lyst. Ingen skylder noen å ha sex, men man skylder partneren sin å finne ut av problemet og å finne tilbake til lysten, mener Lindskog.
Enkelte ganger kan det allikevel være lurt å gi partneren sin litt tid til å få deg i riktig stemning, selv om du i utgangspunktet ikke er det, mener Kjersti Hatlebrekke.
- Av og til kan man starte uten så mye lyst, men så kommer den underveis av seg selv simpelthen fordi vi blir seksuelt stimulert.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 18/04 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.