Bryllupsfoto

Slik blir bryllupsbildene best

Bildene varer evig, så de bør være fine.

UTRADISJONELT: Flere og flere ønsker bilder i såkalt reportasjeform, der fotografen fanger øyeblikkene.
UTRADISJONELT: Flere og flere ønsker bilder i såkalt reportasjeform, der fotografen fanger øyeblikkene. Foto: Foto: Crestock.com
Sist oppdatert

Ringen er satt på fingeren, vigselsattesten er fylt ut, champagnen er drukket opp og kontoen er tom. Bryllupet er med andre ord over - men minnene varer evig, sammen med bryllupsbildene. Utfordringen er å få bildene så gode at man har lyst til å ta dem frem igjen og igjen, og kanskje også pynte opp veggen med dem.

Fotograf Anne-Margrethe Malkenes Mathiesen fra Studio Vest har spesialisert seg på portrett- og bryllupsfotografering, og har lang erfaring med å forevige brudepar på den store dagen. Hun forteller nøkkelen til gode bryllupsbilder er god kommunikasjon mellom fotograf og brudepar. På den måten blir brudeparet best mulig forberedt til fotograferingen.

- Gå inn for å finne en fotograf som dere får god kjemi med og som har en bildestil som dere liker. Det er lurt å ha et planleggingsmøte i forkant av bryllupet, slik at man kan bli godt kjent, sier Malkenes Mathiesen til Kvinneguiden.

- Da kan man planlegge hva slags type bilder man ønsker og stedet for fotograferingen, slik at man unngår oppstilte bilder der brudeparet ser ukomfortable ut, sier fotografen.

OPPSTILT: De tradisjonelle bryllupsbildene, der brudeparet står oppstilt og ser mot kameraet er på vei ut.
OPPSTILT: De tradisjonelle bryllupsbildene, der brudeparet står oppstilt og ser mot kameraet er på vei ut. Foto: Foto: Crestock.com

Tradisjonelt har bryllupsbilder vært oppstilte familiebilder, gjerne tatt i studio. Selv om de tradisjonelle bryllupsbildene fortsatt står sterkt blir det stadig mer vanlig å involvere fotografen store deler av dagen - fra brudens forberedelser på morgenen til kakekutting i de sene timer.

- De fleste brudeparene ønsker at vi fanger de de spesielle øyeblikkene og at vi fungerer som en slags "flue på veggen". Dette gjør at bildene får et naturlig og stemningsfullt preg, uten at de blir for stive og oppstilte, sier hun.

Ikke glem utgiftene til fremkalling

Jo større jobb man ønsker at fotografen skal gjøre, jo høyere blir naturlig nok kostnaden. Skal man ha med seg fotografen fra morgen til kveld er det vanskelig å komme seg under et tosifret antall tusenlapper.

- Prisen begynner fra rundt 5000 kroner for enkel bryllupsfotografering. I tillegg til dette kommer kostnader for etterbestilling av takkekort, forstørrelser og så videre. Gjennomsnittskunden hos oss bruker rundt 15000 kroner på fotografering og etterbestilling, sier Malkenes Mathiesen.

Bestilling av forstørrelser og takkekort er en utgift mange lett glemmer, selv om denne utgiftsposten kan bli vesentlig - og i noen tilfeller større enn for selve fotograferingen. Spesielt gjelder dette dersom man må bestille forstørrelsene fra fotografen, og ikke har muligheten til å shoppe rundt etter de billigste alternativene. Vil du ha full valgfrihet lønner det seg å bestille en pakke som inkluderer alle bildene i høyoppløselig format - slik at du selv kan velge hva du vil gjøre med dem - og hvor du vil gjøre det.

Dersom man har et stramt budsjett velger noen å få en kamerakyndig venninne eller et familiemedlem til å stille opp som fotograf.

Akam-redaktørens fototips

  • Ta med gode støvler eller sko dersom man skal langt til skogs for å ta bilder. Ta også med et pledd eller lignende som man kan sitte på uten å ødelegge finstasen. Pleddet bør være ensfarget og ikke skrikende i fargene, slik at det ikke blir for dominerende på bildet.
  • Skal man ta bilder innendørs bør blitsen vendes opp i taket så den reflekteres mot brudeparet på skrå. Vi mennesker er laget for å se motiver med lys som kommer ovenfra, og dette etterligner det. Kan ikke blitsen vippes bør brudeparet stå noen meter fra veggen bak, så du ikke får stygge slagskygger fra blitsen. Er dere innendørs og ikke har blits, bruk dagslyset. Vinduer er store flater som gir mykt og fint lys.
  • Foregår fotograferingen utendørs bør dere passe dere for direkte sollys. Sollys fra skyfri himmel gir skarpe og stygge skygger og overganger, og ansikter får både skygger og grimaser som ikke gjør seg på bilder. Finn heller en skygge under et tre, bak en bygning, eller vent på en sky. Lyset blir mye mykere og mer behagelig med en gang.

Men det er ikke å anbefale, mener Are Thunes Samsonsen, fagredaktør for kameranettstedet Akam.no.

- Man bruker masse penger på kaker, drinker, lokaler og kjole, bare for å nevne noe, men det eneste man tar vare på resten av livet, foruten ektemaken da, skal du spare penger på, og risikere å ikke få perfekt?

- Hvis du allikevel velger å bruke en venn eller et familiemedlem til å ta bryllupsbilder, er det en rekke ting dere bør tenke på. Før den store dagen bør dere se dere ut et fotosted eller flere på forhånd, og ha været i tankene. Ha klart reservested i tilfelle regn eller sol, eller andre fotofiendtlige værforhold, sier Thunes Samsonsen.

Kast ut familien

En av de viktigste årsakene til at fagredaktøren er skeptisk til bruk av venner og kjente til bryllupsfotografering er at dette er en av de mest krevende former for fotografering, noe som krever sitt av både fotograf og utstyr.

- Bryllup er ofte teknisk krevede for utstyret, da fotografen må ha et kamera som klarer å fange detaljer i både en hvit kjole og en svart smoking - samtidig, forklarer Thunes Samsonsen.

Skal dere ta gruppebilder av familie og venner anbefaler fagredaktøren at dere forsøker å gradvis bygge dem opp av mindre grupper av tre eller fem. Og når bildene er tatt bør familiemedlemmene fjerne seg.

- Ikke tillat onkler og tanter og øvrig familie å overvære fotograferingen. Da vil ikke brudeparet klare å ha blikket kun festet på kameraet, uansett hvor gjerne de vil. Bryllupsbilder blir ikke bra dersom brudeparet stirrer i hver sin retning, ganske enkelt, sier han.

Les mer: Norske kvinner er redde for denne brudekjolefasongen

Les mer: Catwalkhåret du styler selv

Les mer: Sølvvinner Årets Bryllupsfotograf

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også