FORDELER VED Å LESE BØKER

Senker stressnivået og gjør deg mer empatisk

Trenger du flere gode grunner til å lese ei god bok? Her er forskernes argumenter.

FORDELER VED Å LESE BØKER: En god bok kan gi deg bedre helse og gjøre deg til en mer forståelsesfull person. Og så er det så koselig!
FORDELER VED Å LESE BØKER: En god bok kan gi deg bedre helse og gjøre deg til en mer forståelsesfull person. Og så er det så koselig! Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert
FLERE: Storø i foreningen !les mener det er viktig at enda flere får tilgang til litteratur.
FLERE: Storø i foreningen !les mener det er viktig at enda flere får tilgang til litteratur. Foto: FOTO: Vibeke Røgler

- Det finnes ikke én god grunn til ikke å lese en bok, men haugevis av gode grunner til å gjøre det, sier Ole Ivar Burås Storø i foreningen !les, en ideell organisasjon som jobber for å fremme lesing i alle samfunnslag, med barn og unge som hovedmålgruppe.

Å krølle seg opp i sofaen med en god bok er noe av det beste med høsten. Men kanskje får du dårlig samvittighet og føler det er "viktigere" ting du heller bør gjøre? Vi er her for å berolige deg:
Storø ramser opp flere grunner til at du med god samvittighet kan sette deg ned med en roman i kveld.

- Du tilegner deg kunnskap, perspektiver, får bedre ordforråd og språkforståelse, fritidslesing hjelper deg i skolearbeid og utdanning og til å delta i demokratiet.

Trenger du flere unnskyldninger for å sette deg ned med en god bok i kveld? Forskerne vet mye om fordelene ved å lese. Her er de seks beste:

1. Lesing holder sinnet skarpt

Jevnlig kognitiv aktivitet hjelper deg å holde hjernen skarp når du blir eldre, ifølge en artikkel publisert på nettstedet Neurology.org.

Det er amerikanske forskere ved Rush University Medical Center i Chicago, som har utført studien som viser at regelmessige mentalt stimulerende aktiviteter, kunne forebygge dårligere hukommelse, og annen kognitiv svikt som følger med alderen. Forskerne fulgte totalt 1651 deltakere, alle over 55 år gamle, i overkant av fem år.

Mentalt stimulerende aktiviteter som lesing, senke mental tilbakegang som følge av alder med 32 prosent, ifølge studien.

En god grunn til å legge bena på bordet og finne fram den siste til Jo Nesbø, med andre ord.  

2. Lesing reduserer stress

Enten du foretrekker Roy Jacobsen eller Jojo Moyes: At vi slapper av når vi  leser ei god bok er kanskje ikke overraskende. Men du visste kanskje ikke hvor effektiv lesing kan være sammenliknet med andre avslappingsmetoder?

I en studie fra 2009, utført av Mindlab International ved Universitetet i Sussex, kom det frem at lesing reduserer stress med 68 prosent, ifølge The Telegraph.

LESEHEST: Kronprinsesse Mette-Marit har tidligere kalt seg selv en "dedikert bokorm", og ønsker å inspirere flere til å oppdage gleden ved å lese.
LESEHEST: Kronprinsesse Mette-Marit har tidligere kalt seg selv en "dedikert bokorm", og ønsker å inspirere flere til å oppdage gleden ved å lese. Foto: Scanpix

I undersøkelsen ble deltakernes stressnivå og puls først økt, før de testet ulike metoder for avslapning, som for eksempel å høre på musikk, gå en tur eller ta en kopp te.

Å lese var den metoden som fungerte best, og gjorde noen av deltakerne enda roligere enn før de i det hele tatt startet testingen. Seks minutter rolig lesing var det som var nødvendig før pulsen ble lavere og musklene mindre anspente.

3. Lesing kan forebygge utvikling av Alzheimers

Undersøkelser viser at lesing er en av aktivitetene som kan beskytte mot utviklingen av Alzheimers. I en undersøkelse utført ved Case Western Reserve University School of Medicine kommer det frem at både intellektuelle, passive og fysiske aktiviteter kan virke forebyggende mot Alzheimers.

En annen undersøkelse av over 700 personer utført i Chicago i 2007, viser også en klar sammenheng mellom mental aktivitet og utvikling av aldersrelaterte sykdommer, i følge forskning.no.

Forskerne i undersøkelsen fant ut at eldre mennesker som var mentalt aktive hadde 2,6 mindre sjanse for å utvikle Alzheimers enn mentalt inaktive på samme alder.

4. Lesing kan gjøre deg mer empatisk

Føler du det er en "guilty pleasure" å prioritere bøkene til George R. R. Martin (rekk opp hånda om flere gleder seg til "The Winds of Winter!") fremfor en time ekstra overtidsjobbing?  Da har vi gode nyheter! Lesing kan - i motsetning til knusing av tallene i den kvartalsrapporten- nemlig gjøre deg mer empatisk, i følge en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Plos One.

Undersøkelsen viste at ved å lese om fiktive karakterer og deres perspektiver påvirkes empati over tid. Undersøkelsen bestod av to forskjellige studier, hvor en andel av utvalget leste skjønnlitterære tekster, og en annen andel leste ikke-fiktive tekster. Deltakerne i studien var 163 tyske studenter. 

Lesehester vet hvordan det er: I det ene øyeblikk lever du deg inn i virkeligheten til en punkete superhacker i Stieg Larssons Millenium-triologi, i det neste gråter du over skjebnen til et jødisk ektepar fra Marte Michelets bok Den største forbrytelsen eller fryder deg over en kopp bushtea drukket av Alexander McCall Smiths botswanske detektivheltinne.

I den ene studien rapporterte deltakerne om en endring i empati allerede etter en uke med lesing om fiktive karakterer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

GOD GRUNN TIL Å LESE: Her er en. Trenger du fler?
GOD GRUNN TIL Å LESE: Her er en. Trenger du fler? Foto: Flickr

Nye perspektiver

I en annen undersøkelse gjort for britiske Reading Agency, hvor 4000 britiske voksne deltok, oppga deltakerne at det å lese på fritiden hjalp dem å nyte sosiale sammenhenger bedre.  

Lesing kan føre til en økt forståelse av deg selv og andre mennesker og deres perspektiv på verden, ifølge den samme undersøkelsen.

Også Storø i !les mener lesing åpner for nye perspektiver:

- Gjennom å lese bøker ser du deg selv, men også andre. For å sitere forfatter Tor Åge Bringsværd: «Om man blir et bedre menneske av å lese bøker, vet jeg ikke. Men man blir i hvert fall mer menneske, for det å lese bøker gir flere perspektiver på verden.».  

 

- Å dukke ned i ei god bok kan gi oss et rolig pusterom i hverdagen. Det kan hjelpe oss å forstå mennesker og verden rundt oss, -og være veldig god underholdning, sier Kjersti Lundetræ ved Universitetet i Stavanger.
- Å dukke ned i ei god bok kan gi oss et rolig pusterom i hverdagen. Det kan hjelpe oss å forstå mennesker og verden rundt oss, -og være veldig god underholdning, sier Kjersti Lundetræ ved Universitetet i Stavanger. Foto: Elisabeth Tønnessen

I denne TED-videoen forteller immigranten Lisa Bu om hvordan lesing hjalp henne å skape seg et nytt liv.

5. Du sover bedre

Leser du regelmessig regelmessig bøker du liker, har du mest sannsynlig bedre sovevaner, ifølge BBC.
 

Nordmenns lesevaner

93 prosent av befolkningen oppga at de leser en eller flere bøker i løpet av et år, i følge Leserundersøkelsen 2014, en undersøkelse utført av Ipsos MMI på vegne av Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen.

I denne undersøkelsen regnes bøker som både papirbøker, lydbøker og e-bøker, men ikke skolebøker eller annen form for pensumlitteratur.

25 prosent leser trykte bøker i løpet av en gjennomsnittsdag, i følge Norsk Mediebarometer 2014, en landsomfattende undersøkelse om folks massemediebruk utført av Statistisk Sentralbyrå. Dette er ikke bøker som brukes i forbindelse med arbeid, utdanning eller høytlesing for barn.

Jenter og kvinner er de mest ivrige bokleserne, og det er mest boklesing blant personer med høy utdanning, i følge SSB.  

Å gjøre avslappende aktiviteter, som for eksempel å lese Liza Marklund før leggetid, og gjøre koselesing til en fast rutine, er effektivt for å bedre søvnmønsteret, konkluderer Mayo Clinic i Minnesota, USA. 

Ved å etablere et fast ritual før leggetid forteller du kroppen at den skal sove, noe som forbereder den bedre for hva som skal skje, ifølge råd på sykehusets hjemmesider.

Leser du derimot på elektronisk skjerm på sengekanten, kan det gi helt motsatt effekt.

I en studie ved Bringham and Women’s Hospital, hvor 12 deltakere ble testet i to uker, konkluderer forskerne med at lesing på skjerm før leggetid påvirker kroppens naturlige rytme, noe som kan gi dårlig døgnrytme og søvnkvalitet.

Å lese på en skjerm fører til mer hjernestress enn å lese samme tekst på papir fordi aktiviteter utenom lesingen stjeler oppmerksomheten din, i følge en artikkel på lesesenteret.uis.no hjemmesider.

6. Gode leseferdigheter gir bedre helse  

Leser du dårlig er det større sannsynlighet for at du har dårligere helse enn hvis du leser bra, ifølge en artikkel publisert på Lesesenteret i Stavangers hjemmesider, basert på en internasjonal kartlegging av voksnes leseferdigheter.

LESETIPS: Usikker på hilken bok du skal lese neste gang? Disse tre bestselgerne har gledet mange. Kanskje også deg?
LESETIPS: Usikker på hilken bok du skal lese neste gang? Disse tre bestselgerne har gledet mange. Kanskje også deg? Foto: Foto: Kagge Forlag / Pantagruel Forlag / Bastion Forlag

Lesesenteret er et nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning, som er en del av Universitetet i Stavanger.

Dårlige lesere med svakere ordforråd vil kunne gå glipp av avgjørende helseinformasjon om for eksempel forebyggende helsetiltak, i følge artikkelen.

- Vi fant at voksne med lave leseferdigheter opplever at de har dårligere helse enn voksne med gode leseferdigheter. Studien kan ikke si oss noe om årsakssammenhenger mellom lesing og helse, men det virker rimelig at gode leseferdigheter gir bedre forutsetninger for å forstå kostholdsråd, å tilegne seg ulik helseinformasjon og å ta vare på egen helse, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Kjersti Lundetræ, til Kvinneguiden.

De gode nyhetene? Det er aldri for sent å starte.

- Jeg kjenner folk som ikke har lest bøker siden de gikk på skolen og måtte lese, men som i godt voksen alder har oppdaget gleden ved å lese, og som nå alltid har ei bok på gang.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også