JENTER PÅ SKATEBOARD
- Jeg liker å skate høyt oppe på rampene. Der føler jeg meg fri
Visst skater afghanske jenter.
- Skateboarding viser hvor tøffe og motstandsdyktige jenter kan være. Det er en fantastisk måte å illustrere styrken, entusiasmen og positiviteten til unge kvinner i Afghanistan, sier fotograf Jessica Fulford-Dobson iil Kvinneguiden.
Hun har i lang tid dokumentert arbeidet til organisasjonen Skateistan i Afghanistan, og denne våren har bildene hennes vært utstilt på anerkjente Saatchi Gallery i London. I disse dager utgir forlaget Morland Tate boka Skate Girls of Kabul, som inkluderer Fulford-Dobsons bilder.
- De som tror at skating bare er for gutter, tar feil. Ordet "sport" betyr at jenter og gutter kan leke sammen, understreker Tin (20) som er ungdomsleder i Skateistan i Kabul.
Uformell skateskole
Skateistan begynte ved en gammel, uttørket fontene i Kabul i 2007. Grunnleggeren av organisasjonen, Oliver Percovich, hadde blitt med kjæresten, som skulle jobbe i landet. Fordi han var en ivrig skater hadde han pakket med noen rullebrett, og så snart han satte ned brettet ved fontenen, ble han omringet av ivrige barn som ville prøve.
Oliver startet en uformell skateskole. En gruppe tenåringer viste seg å ha et spesielt talent og byttet på å bruke de tre brettene Percovich hadde med. Skating ble raskt favorittsporten deres og slo også an blant andre unge.
Får skate, men ikke sykle
Den raske suksessen fikk Percovich til å tenke større: Hva om han fikk tak i flere skateboard og startet en innendørs skatepark i Kabul? Da ville flere ungdommer kunne lære å skate, og jenter ville også få muligheten.
For utrolig nok: Selv om afghanske jenter ikke får lov til å sykle, så får de lov til å skate - så lenge de gjør det uten at gutter er tilstede.
Percovich har uttalt at dette litt oppsiktsvekkende faktum, sannsynligvis skyldes at skateboarding var helt nytt i Afghanistan. Ergo fantes ingen regler som tilsa at jenter ikker fikk lov. Og fordi jentene får egne kurs med kvinnelige instruktører, behøvde ikke foreldre bekymre seg for at jentene deres ville menge seg med det annet kjønn.
- Skateistan bidrar til å få marginalisert barn og ungdom vekk fra Kabuls gater og inn på skolebenken, bekrefter programrådgiver med ansvar for Afghanistan, Alexandra Wilde i CARE Norge til Kvinneguiden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Heder og ære
For fotografen startet engasjementet i Skateistan da hun tilfeldigvis så en liten artikkel om jentene i 2012 Artikkelen var så kort at hun nesten gikk glipp av den. Ideen om afghanske jenter på rullebrett var forlokkende, og hun syntes det var synd at en så visuell fortelling skulle sammenfattes i en kort tekst.
Fakta om Skateistan
- Afghanistans første kombinerte skatepark og skole stod klar i oktober 2009.
- 40 prosent av elevene er jenter.
- 50 prosent av dem jobber ved siden av.
- Barna er fra fem til 18 år.
- Organisasjonen har bygget landets to største innendørs sports-fasiliteter, som også huser landets største kvinnelige sportsorganisasjon - av kvinnelige skateboardere.
- Har programmer i Afghanistan, Kambodsja og Sør-Afrika.
- Hver uke får over 1200 barn kurs via organisasjonen.
- Ellers får vi bare dårlige nyheter fra Afghanistan, så det var forfriskende å høre om noe så uvanlig og oppløftende.
Fotografen visste umiddelbart at skaterjentene i Kabul ville være et perfekt fotoprosjekt. Hun fikk rett.
- For meg var dette en mulighet for å fotografere unge jenter som gjør noe uvanlig i et vakkert, om enn krigsherjet, land. I begynnelsen er det vanskelig å ikke tenke på afghanske jenter på skateboard som et forunderlig kulturkrasj. Det er uten tvil hva mange vestlige tenker. Men når du ser jentene skate så smelter fordommene dine: Skating kommer så naturlig til dem, sier Fulford-Dobson, til Kvinneguiden.
Elsker jentas selvtillit
Fulford-Dobson har vunnet en rekke priser for bildene sine av de rullende jentene. Nulig vant hun i anerkjente The Taylor Wessing Photographic Portrait Prize på the National Portrait Gallery i London. Bildet hun vant pris for, føler hun selv oppsummerer hele prosjektet.
Slik beskriver hun hvorfor hun tok akkurat det bildet:
- Jenta fanget oppmerksomheten min fordi hun hadde på seg en så vakker farge, toppen hennes var mørk blågrønn. Jeg ble så imponert over hvor ulastelig hun var når det var så støvete ellers. Du ser at hun har en medfødt ynde av måten hun har knytt hodeplagget sitt på. Jeg elsker måten den hennadekorerte hånden hennes hviler forsiktig på rullebrettet, samtidig som hun uttrykker eierskap, og at hun ser så liten ved siden av det. Mest av alt elsker jeg selvtilliten hennes: Hennes stødige, faste blikk. Du føler en dybde der, selv om hun er bare sju år.
Tøffe jenter
Fulford-Dobson forteller om gleden og action i skatehallen når når jentene farer opp og ned på brettene sine.
- En fantastisk ting med skateboarding er at det viser, kanskje mer enn andre sportsgrener, akkurat hvor tøffe og utholdende disse jentene, og alle jenter, kan være. De kaster seg framover med ustoppelig mot. Når de faller spretter de opp igjen, løper bakerst i køen og heier på vennene sine. Det er en fantastisk måte å illustrere styrken, entusiasmen og positiviteten til unge kvinner i Afghanistan. Det at disse barna er så optimistiske, håpefulle og fulle av liv i et land som har lidd av forferdelig vold og konflikt, er overveldende.
I Afghanistan kommer 60 prosent av Skateistans unge fra spesielt vanskelig kår. Noen bor på gata, mange må jobbe for å hjelpe familien økonomisk, og en stor andel er internt fordrevne flyktninger.
- Skateparkene gir disse barna muligheten til å ha det gøy og virkelig være barn i noen timer.
Kvinner støtter hverandre
Alexandra Wilde i CARE Norge er programrådgiver med ansvar for Afghanistan og forteller at situasjonen for jenter i landet holder på å bedre seg.
Flere jenter begynner nå på skolen og fortsetter utdannelsen sin. I 2002 var jenter så å si ekskludert fra all utdannelse. I dag går flere enn 2.5 millioner jenter på skolen, av en total på over 8 millioner elever.
- Men det er fremdeles mye igjen som må gjøres for å sikre at fremgang ikke sidesettes i årene som kommer, advarer Wilde.
I dette arbeidet kan Skateistan være et lite, men viktig bidrag.
- Skateistan handler ikke bare om skating. Det handler om å gi folk ferdigheter de kan bruke i livet og håp for fremtiden, oppsummerer den profesjonelle skateboarderen Tony Hawk i en uttalelse om prosjektet.
Fulford-Dobson forteller at de eldre jentene lærer bort triks til yngre jentene.
- Skateistan står også for at jenter støtter hverandre. Det er inspirerende!
Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook!
Denne saken ble første gang publisert 07/06 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.