Føde naturlig eller med smertelindring
- Jeg turte ikke si at jeg hadde bedt om epidural
Press for å føde "naturlig".
- Jeg har ikke turt å fortelle barselgruppen min at jeg faktisk fikk epidural under fødselen - at jeg ba om det, forklarer 32-år gamle "Kristine" til Kvinneguiden.
Hun bor i Asker utenfor Oslo og er i fødselspermisjon med sitt første barn. Til tross for at det finnes en mengde ulike smertestilllende tilgjengelig for fødende i Norge, er det ikke alltid like greit å fortelle at du har benyttet deg av dem. "Kristine" har heller ikke innrømmet for venninner at hun ba om smertestillende.
- Det er kanskje teit, men jeg vet at de ville tenkt at jeg er en dårligere mor, at jeg ikke var tøff nok til å føde uten medisiner, og at dette kanskje ikke var det beste for babyen min, sier hun.
Kjendistrend
Til tross for at det har blitt mer vanlig å føde med smertelindring enn uten, er det trendy å kunne si at man klarte jobben helt på egenhånd.
- Jeg ville ikke ha en dopet baby, forklarte supermodell Miranda Kerr om sønnen Flynns fødsel til avisen Daily Mail.
- Jeg hadde sett mange fødselsvideoer og bestemte meg for at jeg ville klare det på egenhånd.
Modell-kollega Gisele Bundchen, valgte også en naturlig og ikke-medikamentell fødsel for sine barn, Benjamin og Vivian.
- Jeg forberedte meg ved å gjøre yoga og meditere. Jeg hadde en veldig fredfull hjemmefødsel som ikke gjorde vondt i det hele tatt. Hele tiden og ved hver rie fokuserte jeg på at babyen min snart kom, har modellen fortalt den brasilianske TV-kanalen Fantasticoshe.
Mange av "Kristines" venninner forteller om sine "helt naturlige fødsler" og hvor lykkelige de er over å ikke ha "utsatt babyen for medisin og kjemikalier."
- Om det ikke sies direkte, så mener de at det er litt pinglete å be om epidural og at det dessuten er mindre beundringsverdig enn å føde uten smertelindring.
Tull å lide seg gjennom smerter
Nylig uttalte professor Leiv Arne Rosseland ved Oslo universitetssykehus til NRK at det etter hans mening bare er tull å lide seg gjennom smerter ved en fødsel.
Professoren tror altfor mange kvinner sitter igjen med traumatiske minner fordi de ikke fikk bedøvelse.
– Vi ville jo aldri latt en pasient med nyrestein gjennomgå behandling uten smertelindring. For meg er det vanskelig å forstå at det å føde med smerte skal være et gode i seg selv, uttalte Rosseland.
Professoren forklarer at han ikke mener at målet skal være at alle skal føde uten smerte, men heller at alle som ønsker hjelp skal få det.
- Det er forestillingen om at en fødsel må være vond jeg vil til livs.
Uttalelsen fikk jordmødre, som fortviler over at stadig flere føder med epidural, til å protestere høylydt.
Jordmor Katrine Lysne jobber ved fødeavdelingen på Drammen Sykehus. Hun er helt uenig med Rosseland.
Epidural
Epidural benyttes ved om lag en tredjedel av fødslene i Norge.
Epidural settes av en anestesilege. Ved hjelp av en nål føres et kateter inn i ryggraden. Gjennom kateteret gis kontinuerlig smertestillende medisin som bedøver nerverøttene.
Den fødende vil vanligvis fortsatt kunne gå oppe og være aktiv under fødselen.
Kilde: Helsedirektoratet
- Vi opplever dessverre at stadig flere kvinner ønsker epiduralbedøvelse ved fødsel, forklarer Lysne til Kvinneguiden.
- Jeg sier "dessverre" fordi dette ofte skaper komplikasjoner. Epidural fører ofte til svekkelse av rier og behov for drypp som skal stimulere til sterkere rier - på grunn av epiduralen. Dette kan føre til feber hos mor som igjen kan stresse barnet. Det er også hyppigere frekvens av sugekopp- eller tangforløsning og keisersnitt i den gruppen fødende som bruker epidural.
Trygghet er viktig
Lysne forklarer at det å velge bort epidural verken dreier seg om å være superkvinne eller å lide seg gjennom et smertehelvete.
- Min erfaring er at kvinner som har forberedt seg godt til fødsel, gått hos jordmor og vært med på føde-kurs med partneren, sjeldnere ber om epidural og likevel rapporterer om en god fødselsopplevelse. Dette er ikke å være superkvinne, men handler mer om fysiologi, forklarer jordmoren.
- Trygghet senker adrenalinproduksjonen hos fødende kvinner og dette fører til mindre smerter og lettere fødsler.
Trygghet kommer, ifølge Lysne, gjennom god oppfølging fra eksperter på fødsel.
- Og det er en jordmor - ikke fastlegen din eller anestesilegen på sykehuset. Anestesileger er spesialister på anestesi, ikke på fødsel.
Lykkerus
Også jordmor Kjersti Irgens hos Privatjordmor.no har bitt seg merke i debatten om hvorvidt epidural brukes for mye eller for lite.
Hun mener at den totale fødselsopplevelsen kommer først og er viktigst, ikke hvorvidt kvinnen har født med eller uten smertelindring.
- Å føde et barn gir stort sett en enorm lykkerus, fordi du har båret frem og satt til liv et helt nytt menneske. I mine øyne skal og MÅ dette være det viktigste med en fødsel, forklarer Irgens til Kvinneguiden.
- Mange kvinner kommer til svangerskapskontroller og senere til fødselen med en klar forventning om hvordan de skal føde. Jordmødre og leger som jobber med fødsel, derimot, vet at fasiten om hvordan fødselen blir, ikke er klar før barnet er ute.
Jordmoren forklarer at det er totalopplevelsen som skaper mestring. For en fødsel er ikke bare smerte.
- Når en kvinne forstår at hun må spille på lag med kroppen, opplever jeg at de har mindre vondt og føder lettere, forklarer Irgens.
Ingen epidural-nekt
Irgens forklarer at noen kvinner opplever det som utrolig sterkt å klare en fødsel uten epidural.
- Jeg tror dog absolutt ikke på å nekte eller fraråde bruken av epidural, så lenge teamet rundt fødekvinnen er enig om at det er en riktig løsning der og da.
Det bør aldri være et mål som jordmor å nekte noen epidural, understreker hun.
- Vi vet aldri hva som venter oss når et barn skal fødes. Det er ikke lenge siden jeg stod i fødsel med en kvinne som hadde hatt en relativt enkel første fødsel, hvor så barn nummer to bestemmer seg for å legge seg til med en svært ugunstig stilling i mors bekken. Hun hadde ikke tenkt å benytte epidural, men hele teamet rundt henne og hun selv erkjente at her måtte en epidural til. Kvinnen fødte vaginalt, og takket være flinke anestesileger klarte hun dette. Smertelindring måtte til. Hun fikk et sprekt barn og ble spart for det store inngrepet som et keisersnitt er.
Irgens forklarer at ikke på noen måte burde den nybakte tobarnsmoren være mindre fornøyd med sin fødselsprestasjon.
Jordmoren forklarer at hun føler seg trygg på at norske jordmødre vil tilby den fødende epidural, dersom denne letter fødselen og får barnet til å komme ut raskere og dermed utsettes for mindre stress.
- Det kan også gjøre totalopplevelsen bedre.
Men den erfarne jordmoren minner om at epidural er et hjelpemiddel, ikke magi.
- Epidural får ingen til å føde. Det er kvinnen og hennes livmor som gjør jobben.
Resultatet er viktigere enn metoden
Irgens mener at det aldri må være et mål i seg selv å klare å føde med eller uten epidural.
- Diskusjoner om hvorvidt en er flink som føder med eller uten epidural, er i mine øyne fullstendig meningsløse. Alle kvinner som føder er sterk og flinke. Det er det tøffeste vi gjør. Noen har tøffere fødsler enn andre, og fødsler kan aldri sammenlignes. Stolt, det skal du være okke som.
Denne saken ble første gang publisert 17/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.