Rare regler på reise
Feil fottøy og sure miner kan sende deg i fengsel
Her er noen av verdens rareste regler.
Det er ikke mange som kan måle seg med oss nordmenn når det kommer til reiser og ferie. Mange av oss nøyer oss ikke engang med én ferie i året, men tar gjerne både en langhelg i en storby og drar på familiesafari i Afrika.
Fjerne himmelstrøk er populært som aldri før takket være god økonomi, flust med feriedager og mange flyavganger. Noen av oss prøver seg på enkle fraser av det lokale språket når vi reiser, og mange kan nok etter litt reising bestille både øl og is på flere språk.
Men språk og fraser er én ting, kultur, kotymer og rare regler noe ganske annet.
For visste du at du - selv som turist som ikke engang mestrer språket - kan ende opp med å fornærme lokalbefolkningen kraftig, og til og med straffes med både sinne, bøter og fengselstraff?
Rareste regler
Noen steder er det skikker og kulturelle koder man hovedsakelig må forholde seg til, i andre tilfeller er det regler som er nedfelt i loven som kan by på hodebry og misforståelser.
- Heldigvis har jeg stort sett vært heldig og unngått straff i tilfeller der jeg - ofte uvitende - har brutt loven, forklarer den norske eventyreren og forfatteren, Gunnar Garfors, som for et par år tilbake krysset det å besøke alle land i verden av sin to-do liste.
- Noen land har flere - og rarere - regler enn andre. Noen steder er det for eksempel forbudt å fotografere. I Sør-Sudan ble jeg kommandert bort til to svære politifolk som gikk gjennom alle bildene jeg hadde på kameraet mitt. Jeg hadde for eksempel tatt bilder på flyplassen, men disse måtte jeg umiddelbart slette før jeg fikk kameraet tilbake.
Garfors forklarer at det samme skjedde i Ekvatorial Guinea.
- Men her var det bare én politimann som krevde bildene slettet, og jeg fikk noen dollar i bot.
Nord-Korea har også mange regler å forholde seg til ifølge Garfors, som nylig ga ut boken "198 - Mi reise til alle verdas land".
- Her får man ikke gå noen steder uten guide, men det omgikk vi ved å skjenke guiden vår temmelig brisen på norsk akevitt, slik at vi fikk lov til å jogge alene i Pyongyang.
Her er noen av de merkeligste - for oss nordmenn - reglene du kanskje som turist vil støte på:
1. Singapore
De fleste er klar over at det slett ikke er i alle land at man kan kaste bikinitoppen når man ligger på stranden. Men visste du at du i Singapore faktisk kan ende opp i fengsel for å gå rundt naken i din egen stue?
- Faktisk er reglene så strenge i Singapore at det å gå rundt naken i et privat rom hvor det finnes vinduer kan regnes for pornografi, og straffes med både dyre bøter og til og med fengsel, forklarer nettavisen Huffington Post.
- Politiet kan faktisk ta seg inn i hjemmet ditt og du kan ende opp med å tilbringe 3 måneder i fengsel.
Loven innebærer ifølge nettavisen at man må være "synlig for offentligheten" for at denne regelen skal trå inn, men at det faktisk er nok at rommet man befinner seg i har et vindu som noen "teknisk sett" kan komme til å kunne se inn gjennom.
Å tygge tyggegummi er også forbudt.
- Singapore liker å holde gatene rene, og tyggegummi har vært forbudt å selge eller kjøpe her i mer enn 20 år, forklarer nettavisen.
2. Spania
I nordmenns feriefavoritt Spania, kan du faktisk ifølge avisen the Telegraph komme i klammeri med politiet om du kjører bil iført feil fottøy.
- Flip-flop sandaler er forbudt om du skal kjøre bil, forklarer avisen.
- Det kan straffes med bøter.
I Barcelona er det spytting som er problemet.
- Det er forbudt å spytte offentlig i Barcelona, forklarer avisen.
- Denne regelen gjelder for så vidt mange steder i verden, og ikke bare her.
Garfors opplevde noe lignende i Honduras.
- Her fikk jeg nesten bot for å ha kjørt bil barbeint, men klarte heldigvis å snakke meg ut av det.
3. Argentina
I Argentina mener landets ledere at en seng som er for myk og deilig vil kunne føre til økt latskap blant innbyggerne.
- Madrasser laget av dun og fjær ble gjort forbudt i Argentina for noen år tilbake, forklarer nettavisen.
- De som laget loven mente denne typen senger ville støtte opp under latskap og dovenhet.
4. Hellas
Reiser du til Hellas for å ta inn synene av noen av landets eldgamle historiske monumenter og turistattraksjoner, ja så bør du legge igjen de høye hælene dine hjemme.
- Historiske utgravninger, som blant annet Akropolis og Knossos på Kreta har gjort det forbudt å komme inn med annet enn flate sko på seg, forklarer avisen the Telegraph.
- Det er fordi de er redde for at de spisse hælene på sko med høye hæler vil kunne gjøre skade på de flere tusen år gamle byggverkene.
5. Bhutan
Om du enda ikke har klart å stumpe røyken, ja da bør du ikke satse på en ferie til Bhutan i nærmeste fremtid. Her er det nemlig forbudt å både kjøpe sigaretter - og til og med å ta dem med inn i landet.
- Du kan få en heftig bot hvis du røyker offentlig her, forklarer nettavisen.
- Og prøver du å selge noen form for tobakk, vil du ende bak lås og slå.
6. Italia
Du bør sørge for at du er i godt humør om du reiser til Milano i Italia. Her er det nemlig forbudt å se sur ut.
- Det er påbudt å se glad ut når du befinner deg i Milano, forklarer nettavisen.
- Begravelser og besøk på sykehus er unntakene.
7. Dubai
Mange er klar over at det eksisterer mange både skrevne og uskrevne regler som er forskjellige og langt strengere i muslimske land enn det vi er vant til fra Europa og andre vestlige land. Her er noen av reglene du bør ha kontroll på om du - som mange for tiden gjør - skal legge ferien til solfylte Dubai:
- Ikke spis offentlig på dagtid om du besøker landet når det er Ramadan, forklarer nettavisen.
- Reisende som ikke overholder forbudet om å ikke spise, drikke eller røyke så lenge det er dagslys vil få en advarsel, og om det gjentas, kan du faktisk ende opp i fengsel.
Man skal også unngå intimitet når man befinner seg i det offentlige rom her i landet.
- Det er ikke lov å for eksempel kysse offentlig i Dubai, forklarer gründeren bak reiseselskapet Voyage Dubai, Silje Rønne, til Kvinneguiden.
- Selv noe så "uskyldig" som å holde hverandre i hendene er problematisk, og faktisk er det bare gifte par som egentlig har lov til å gjøre dette.
Men Rønne understreker at ikke alle lover - sånn som denne - opprettholdes til enhver tid.
Man skal også være forsiktig med påkledning i det muslimske ferieparadiset.
- Man skal generelt ikke vise for mye hud i muslimske land, forklarer Rønne.
- Særlig ikke som kvinne.
Reiseeksperten forklarer at det utenfor strand- og bassengområder forventes at kvinner dekker både skuldre og knær.
- Singlet er ikke lov, det må være en t-skjorte som dekker skuldrene, og skjørt eller shorts må rekke til knærne.
Skal man besøke religiøse bygg, som moskeer, eller dra til den gamle bydelen, bør man dekke seg enda mer til.
- Lange skjørt er å foretrekke, det samme er lange ermer, forklarer Rønne.
- I moskeer bør kvinner dekker håret også.
Også i resten av Saudi Arabia eksisterer det strenge regler for adferd mellom menn og kvinner.
- Om religionspolitiet i Saudi-Arabia mener at en vestlig mann er uanstendig eller snakker litt for mye med en lokal dame, kan det faktisk i verste fall ende med offentlig pisking, forklarer Garfors.
8. Maldivene
Besøker du vakre Maldivene, er det også viktig å tenke over hvordan du kler deg.
Drar du ut for å besøke mindre, lokale øyer må du huske å dekke til både skuldre og hofter/lår, og nakenbading er strengt forbudt.
9. Thailand
Nordmenn har lenge vært bitt av Thailand-basillen når det er ferietid, men mange er ikke klar over disse reglene som finner i landet.
Her er det for eksempel forbudt å både forlate huset uten å ha på seg undertøy under klærne forklarer nettstedet Thailandouge, og det er heller ikke lov å kjøre bil uten å ha noe på seg på overkroppen.
I tillegg er det strengt forbudt å tråkke på pengesedler - dette fordi på disse er kongen avbildet, og det å fornærme han - eller andre medlemmer av kongefamilien - er strengt forbudt og straffes med fengsel.
10. Japan
Ikke reis til Japan om det går litt treigt med den slankekuren. Her det det nemlig forbudt å være overvektig, forklarer avisen the Telegraph.
- Den maksimale tillatte livvidden for menn over 40 er 80 centimeter.
11. Ungarn
I Ungarn er det forbudt å ha sex med lyset på - selv i ditt eget hjem med din egen ektefelle.
12. Sveits
Tissetrengt på nattestid? Da bør du kanskje skippe den turen til Sveits. Her er det ifølge avisen the Telegraph nemlig forbudt å skylle ned i do etter klokken har passert 10 om kvelden.
Ulike oppfatninger om hvor grensen går
Det kan vært fort gjort å tråkke i salaten om man ikke er klar over normer og regler når man er på reise. Ofte er det det at man gjør det som man selv mener er naturlig og normalt som skaper problemer.
- Kultur er ikke natur, bekrefter sosialantropolog Runar Døving, som forsker på forbrukeratferd, og har skrevet og uttalt seg mye om nordmenns vaner i utlandet.
- Menneskelige kulturer har ulike regler for mye, som nærhet, kroppsvæsker som avføring og menstruasjon, seksualitet og estetiske dyder.
Døving forklarer at ofte er det først når regler brytes at man ser dem.
- Majoriteten mener jo at det de selv gjør, er det som er mest naturlig. Men det er viktig å huske på at det finnes for eksempel ikke noen naturlig måte å kle seg på, bare det vi selv anser som riktig.
Sosialantropologen bruker som eksempel nordmenns påståtte naturlige forhold til nakenhet.
- Tenk om det kom nakne mennesker gående nedover gaten, eller noen med brystene ute i friluft. Eller om det kom noen som luktet som mennesker gjorde før såpen? Å tro nordmenn har et avslappet forhold til nakenhet er absurd.
Det er lett å tenke at mange i andre land og andre kulturer er "over-sensitive" når det gjelder ting vi ser på som normale, mener Døving, men foreslår å snu saken på hodet.
- Tenk på hva du synes er ekkelt og helst ikke vil se, da ser man lettere bruddene på sin egne manglende forståelse for andres regler og normer.
Behandles med omhu
Døving forklarer at nordmenn har en tendens til å være litt som amerikanere og franskmenn når det gjelder å forholde seg til andres kulturer.
- Vi synes alle burde gjøre som oss. Å gå med bikinitopp er mer "normalt" enn å med hijab. Bar overkropp er greit på ferie - vi forlanger at andre skal kle av seg, men bare der vi selv synes det passer seg og er riktig.
Døving forklarer at man alltid burde ha respekt og forståelse for andres kulturer og forhold til ting, kanskje særlig dette med nakenhet og bekldning.
- Husk på at nakenhet er relativt, forklarer sosialantropolgen.
- Ulike kulturer har ulike oppfatninger av hvor grensen går, og ikke bare tenk at ens egen oppfatning er den riktige.